Za granicą daje się je zamiast koperty na wesele. Wielu polskich grzybiarzy nawet się nie schyla
Gdyby grzybobranie było sportem, to Polacy z lasów wynosiliby nie tylko pełne koszyki, ale również złote medale. Mimo to jest gatunek, którego wciąż wiele osób nie docenia. Za granicą jest rarytasem, a Japończycy przepadają za nim tak bardzo, że wręczają je sobie w prezencie.
29.08.2024 11:59
O drogich i ekskluzywnych truflach słyszeli chyba wszyscy, ale gąska sosnowa pozostaje cały czas w cieni. Za kilogram niektórzy są w stanie zapłacić nawet 2 tysiące euro. Grzyb na sto lat zniknął z naszych lasów, ale znów pojawia się między drzewami. Mowa o gąsce sosnowej, "Świętym Graalu" doświadczonych grzybiarzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wygląda gąska sosnowa?
Gąska sosnowa to grzyb o charakterystycznym wyglądzie. Kapelusz tego grzyba jest szeroki, osiągający średnicę od 5 do 20 cm. Jego kolor zmienia się z wiekiem – u młodych okazów jest biały lub kremowy, natomiast starsze grzyby przybierają odcienie brązu, często z ciemniejszymi plamami. Kapelusz jest pokryty drobnymi łuseczkami, które nadają mu lekko chropowatą powierzchnię. Blaszki gąski są gęste, białe i wolne.
Trzon grzyba jest solidny, o długości od 5 do 15 cm i szerokości 1-3 cm. Kolor trzonu jest biały, często z brunatnymi plamami, u podstawy pojawia się też bulwa. Miąższ gąski sosnowej jest biały, mięsisty i bardzo aromatyczny, co stanowi jedną z największych wartości tego grzyba.
Gąska sosnowa charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem, przypominającym cynamon lub goździki. Jak wskazuje nazwa, występuje głównie w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami i jodłami. Najczęściej można ją znaleźć w terenach piaszczystych i na kwaśnych glebach. Pojawia się w lasach późnym latem i jesienią, więc już teraz można poszukiwać jej w sklepach.
Pamiętaj, nigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś w 100 proc. pewien. Zostaw je w lesie lub zanieś do Sanepidu, gdzie eksperci precyzyjnie określą gatunek.
Skąd taka cena?
Brzmi jak zwykły grzyb, jakich w końcu w polskich lasach jest wiele. Okazuje się jednak, że jest naprawdę cennym rarytasem. Grzyb ten jest jednak bardzo trudny w uprawie, więc większość dostępnych na rynku okazów pochodzi z lasów.
Zbieranie gąski wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, aby nie uszkodzić delikatnych owocników. Dodatkowo grzyb ten musi być zebrany w odpowiednim momencie, co ogranicza okres zbiorów. Gąskę sosnową wyróżnia charakterystyczny korzenny aromat i smak. Doceniają go szczególnie Japończycy, którzy gąskę postrzegają jako symbol luksusu i prestiżu. Jest często podawana w ekskluzywnych restauracjach i stanowi doskonały prezent.