Za granicą daje się je zamiast koperty na wesele. Wielu polskich grzybiarzy nawet się nie schyla

Gdyby grzybobranie było sportem, to Polacy z lasów wynosiliby nie tylko pełne koszyki, ale również złote medale. Mimo to jest gatunek, którego wciąż wiele osób nie docenia. Za granicą jest rarytasem, a Japończycy przepadają za nim tak bardzo, że wręczają je sobie w prezencie.

Gąski sosnowe - PysznościGąski sosnowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

O drogich i ekskluzywnych truflach słyszeli chyba wszyscy, ale gąska sosnowa pozostaje cały czas w cieni. Za kilogram niektórzy są w stanie zapłacić nawet 2 tysiące euro. Grzyb na sto lat zniknął z naszych lasów, ale znów pojawia się między drzewami. Mowa o gąsce sosnowej, "Świętym Graalu" doświadczonych grzybiarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bar Pod Kopytkiem karmi "jak u babci". Zaskakuje w nim jeszcze 1 rzecz

Jak wygląda gąska sosnowa?

Gąska sosnowa to grzyb o charakterystycznym wyglądzie. Kapelusz tego grzyba jest szeroki, osiągający średnicę od 5 do 20 cm. Jego kolor zmienia się z wiekiem – u młodych okazów jest biały lub kremowy, natomiast starsze grzyby przybierają odcienie brązu, często z ciemniejszymi plamami. Kapelusz jest pokryty drobnymi łuseczkami, które nadają mu lekko chropowatą powierzchnię. Blaszki gąski są gęste, białe i wolne.

Gąska sosnowa to wyjątkowy grzyb
Gąska sosnowa to wyjątkowy grzyb © Adobe Stock

Trzon grzyba jest solidny, o długości od 5 do 15 cm i szerokości 1-3 cm. Kolor trzonu jest biały, często z brunatnymi plamami, u podstawy pojawia się też bulwa. Miąższ gąski sosnowej jest biały, mięsisty i bardzo aromatyczny, co stanowi jedną z największych wartości tego grzyba.

Gąska sosnowa charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem, przypominającym cynamon lub goździki. Jak wskazuje nazwa, występuje głównie w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami i jodłami. Najczęściej można ją znaleźć w terenach piaszczystych i na kwaśnych glebach. Pojawia się w lasach późnym latem i jesienią, więc już teraz można poszukiwać jej w sklepach.

Pamiętaj, nigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś w 100 proc. pewien. Zostaw je w lesie lub zanieś do Sanepidu, gdzie eksperci precyzyjnie określą gatunek.

Skąd taka cena?

Brzmi jak zwykły grzyb, jakich w końcu w polskich lasach jest wiele. Okazuje się jednak, że jest naprawdę cennym rarytasem. Grzyb ten jest jednak bardzo trudny w uprawie, więc większość dostępnych na rynku okazów pochodzi z lasów.

Gąska sosnowa
Gąska sosnowa © Wikimedia Commons

Zbieranie gąski wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, aby nie uszkodzić delikatnych owocników. Dodatkowo grzyb ten musi być zebrany w odpowiednim momencie, co ogranicza okres zbiorów. Gąskę sosnową wyróżnia charakterystyczny korzenny aromat i smak. Doceniają go szczególnie Japończycy, którzy gąskę postrzegają jako symbol luksusu i prestiżu. Jest często podawana w ekskluzywnych restauracjach i stanowi doskonały prezent.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser