NewsyZa granicą daje się je zamiast koperty na wesele. Wielu polskich grzybiarzy nawet się nie schyla

Za granicą daje się je zamiast koperty na wesele. Wielu polskich grzybiarzy nawet się nie schyla

Gąski sosnowe - Pyszności
Gąski sosnowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.08.2024 11:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdyby grzybobranie było sportem, to Polacy z lasów wynosiliby nie tylko pełne koszyki, ale również złote medale. Mimo to jest gatunek, którego wciąż wiele osób nie docenia. Za granicą jest rarytasem, a Japończycy przepadają za nim tak bardzo, że wręczają je sobie w prezencie.

O drogich i ekskluzywnych truflach słyszeli chyba wszyscy, ale gąska sosnowa pozostaje cały czas w cieni. Za kilogram niektórzy są w stanie zapłacić nawet 2 tysiące euro. Grzyb na sto lat zniknął z naszych lasów, ale znów pojawia się między drzewami. Mowa o gąsce sosnowej, "Świętym Graalu" doświadczonych grzybiarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wygląda gąska sosnowa?

Gąska sosnowa to grzyb o charakterystycznym wyglądzie. Kapelusz tego grzyba jest szeroki, osiągający średnicę od 5 do 20 cm. Jego kolor zmienia się z wiekiem – u młodych okazów jest biały lub kremowy, natomiast starsze grzyby przybierają odcienie brązu, często z ciemniejszymi plamami. Kapelusz jest pokryty drobnymi łuseczkami, które nadają mu lekko chropowatą powierzchnię. Blaszki gąski są gęste, białe i wolne.

Gąska sosnowa to wyjątkowy grzyb
Gąska sosnowa to wyjątkowy grzyb© Adobe Stock

Trzon grzyba jest solidny, o długości od 5 do 15 cm i szerokości 1-3 cm. Kolor trzonu jest biały, często z brunatnymi plamami, u podstawy pojawia się też bulwa. Miąższ gąski sosnowej jest biały, mięsisty i bardzo aromatyczny, co stanowi jedną z największych wartości tego grzyba.

Gąska sosnowa charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem, przypominającym cynamon lub goździki. Jak wskazuje nazwa, występuje głównie w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami i jodłami. Najczęściej można ją znaleźć w terenach piaszczystych i na kwaśnych glebach. Pojawia się w lasach późnym latem i jesienią, więc już teraz można poszukiwać jej w sklepach.

Pamiętaj, nigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś w 100 proc. pewien. Zostaw je w lesie lub zanieś do Sanepidu, gdzie eksperci precyzyjnie określą gatunek.

Skąd taka cena?

Brzmi jak zwykły grzyb, jakich w końcu w polskich lasach jest wiele. Okazuje się jednak, że jest naprawdę cennym rarytasem. Grzyb ten jest jednak bardzo trudny w uprawie, więc większość dostępnych na rynku okazów pochodzi z lasów.

Gąska sosnowa
Gąska sosnowa © Wikimedia Commons

Zbieranie gąski wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, aby nie uszkodzić delikatnych owocników. Dodatkowo grzyb ten musi być zebrany w odpowiednim momencie, co ogranicza okres zbiorów. Gąskę sosnową wyróżnia charakterystyczny korzenny aromat i smak. Doceniają go szczególnie Japończycy, którzy gąskę postrzegają jako symbol luksusu i prestiżu. Jest często podawana w ekskluzywnych restauracjach i stanowi doskonały prezent.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także