Za komuny gospodynie robiły domową czekoladę. Przepis znalazłam w zeszycie mamy, wspomnienia wróciły
Ceny czekolady niepokojąco szybują w górę. Za ulubione słodycze już wkrótce trzeba będzie zapłacić znacznie więcej. Może to dobry moment, by wrócić do starych, sprawdzonych przepisów... Kto pamięta czekoladę własnej roboty? Kiedyś wszystkim smakowała.
07.04.2024 14:18
Czekolada to jeden z ulubionych smakołyków. Gorzka, mleczna, z dodatkami trudno się na nią nie skusić i wcale nie trzeba tego żałować. Czekolada to nie tylko puste kalorie, bo jej pozytywne działanie jest udowodnione naukowo. Wzmacnia odporność, dodaje energii, jest dobra dla serca i oczywiście poprawia samopoczucie. Najlepsza jest czekolada zawierająca minimum 70 proc. kakao. I właśnie o ten składnik chodzi, bo on niepokojąco drożeje.
Będzie drożej
Jeszcze nie dawno ulubiona czekolada była tańsza? Na pewno. Cena kakao rośnie nieustannie od ubiegłego roku i zapowiadane są kolejne podwyżki. Na wzrost ceny mają wpływ niskie plony w Afryce Zachodniej, gdzie znajduje się około 70 proc. światowych upraw kakao. Doprowadziła do tego niekorzystna pogoda. Wyższe temperatury i mniejsze opady deszczu utrudniły uprawę kakaowców i zbiory są znacznie mniejsze. Dlatego najwięksi producenci ziaren kakaowca podnoszą ceny nawet o 50 procent. Było drogo, będzie jeszcze drożej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wersja domowa
W czasach PRL-u, gdy wszystkiego brakowało, domowa czekolada nie była niczym nadzwyczajnym. Robiło się ją często. Nasze mamy wymieniały się przepisami, zapisywały je w zeszytach, starały się o jak najlepsze dodatki. Teraz można wrócić do ich zapisków, zwłaszcza gdy mamy zapasy kakao w szafce kuchennej. Przygotowanie domowej czekolady nie jest trudne. Kto ma ochotę wrócić do tego retro smaku?
Przepis na pyszną czekoladę
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 40 g ciemnego kakao,
- 1 kostka masła,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1 torebka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego,
- ulubione dodatki: orzechy, rodzynki, żurawina.
Sposób przygotowania:
- Mleko wlej do garnka, dodaj cukier i kakao. Zagotuj cały czas mieszając, by powstała gęsta masa.
- Dołóż do niej mleko w proszku i masło. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły.
- Pod koniec gotowania dodaj wanilię i ulubione dodatki.
- Masę ponownie wymieszaj i wylej do foremki wysmarowanej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Gdy czekolada przestygnie, wstaw ją na około 2 godziny do lodówki.