Zabieram na urlop kilka słoików. Sklepowe konserwy się nie umywają
Nie ma to jak domowej roboty konserwa ze słoika. Żaden sklepowy gotowiec na ma z nią szans nie tylko pod względem smaku, ale przede wszystkim dobrego składu.
Domowa kiełbasa ze słoika to pyszne smarowidło na kanapki, które znakomicie umili śniadanie. To coś pomiędzy konserwą mięsną a pasztetem. Rozpływa się w ustach, łatwo rozprowadza na pieczywie i smakuje tak dobrze, że żadne gotowe mięsiwa nie mają nawet podjazdu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę
Kiełbasa w słoiku
Kiełbasa w słoiku to przysmak, który kiedyś często gościł na stołach. W moim domu to pozycja obowiązkowa w szczególności wtedy, gdy w planach jest urlop w plenerze. Domowa konserwa zjedzona przy rozbitym namiocie to smak dzieciństwa.
Kiełbasa w słoiku to nic innego, jak zmielone i dobrze doprawione mięso. Proces tyndalizacji, czyli kilkukrotnej pasteryzacji, sprawia, że może długo postać i to bez lodówki. Taki cykl pozwala na zniszczenie zarówno aktywnych bakterii, jak i ich przetrwalników, co znacznie wydłuża trwałość żywności. Dzięki temu to przepis idealny na wakacyjne wyjazdy, urozmaicenie diety zawodowego kierowcy czy po prostu smaczna alternatywa dla pasztetu.
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 1 kg boczku surowego,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki suszonego majeranku,
- 2 szklanki zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Mięso zmiel w maszynce.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz oraz cukier.
- Dokładnie wyrabiaj masę, stopniowo dolewając do środka wodę.
- Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Słoiki wyparz i osusz.
- Wypełnij je mięsną masą, zostawiając ok.2-3 cm wolnej przestrzeni na górze. Najlepiej sięgnąć po mniejsze słoiki, by łatwiej dopasować wielkość porcji do potrzeb.
- Szczelnie zakręć.
- Dno garnka wyłóż czystą ściereczką, wstaw słoiki i wlej wodę tak, aby nie dotykała zakrętki.
- Gotuj przez około 2 godziny na małej mocy.
- Wyjmij, odstaw do wystudzenia.
- Następnego dnia powtórz pasteryzację, tym razem gotując przez 30 minut od zagotowania.
- Ponownie odstaw do wystudzenia.
- Trzeciego dnia znów pasteryzuj przez 30 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
Po wystudzeniu przechowuj słoiki w suchym i chłodnym miejscu. Mogą stać tak nawet przez pół roku.