Zabieram na urlop kilka słoików. Sklepowe konserwy się nie umywają

Nie ma to jak domowej roboty konserwa ze słoika. Żaden sklepowy gotowiec na ma z nią szans nie tylko pod względem smaku, ale przede wszystkim dobrego składu.

Pyszna kiełbasa do smarowaniaPyszna kiełbasa do smarowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Domowa kiełbasa ze słoika to pyszne smarowidło na kanapki, które znakomicie umili śniadanie. To coś pomiędzy konserwą mięsną a pasztetem. Rozpływa się w ustach, łatwo rozprowadza na pieczywie i smakuje tak dobrze, że żadne gotowe mięsiwa nie mają nawet podjazdu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku to przysmak, który kiedyś często gościł na stołach. W moim domu to pozycja obowiązkowa w szczególności wtedy, gdy w planach jest urlop w plenerze. Domowa konserwa zjedzona przy rozbitym namiocie to smak dzieciństwa.

Domowa konserwa w słoiku
Domowa konserwa w słoiku © Pyszności | An-T

Kiełbasa w słoiku to nic innego, jak zmielone i dobrze doprawione mięso. Proces tyndalizacji, czyli kilkukrotnej pasteryzacji, sprawia, że może długo postać i to bez lodówki. Taki cykl pozwala na zniszczenie zarówno aktywnych bakterii, jak i ich przetrwalników, co znacznie wydłuża trwałość żywności. Dzięki temu to przepis idealny na wakacyjne wyjazdy, urozmaicenie diety zawodowego kierowcy czy po prostu smaczna alternatywa dla pasztetu.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 kg boczku surowego,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 szklanki zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz oraz cukier.
  3. Dokładnie wyrabiaj masę, stopniowo dolewając do środka wodę.
  4. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Słoiki wyparz i osusz.
  6. Wypełnij je mięsną masą, zostawiając ok.2-3 cm wolnej przestrzeni na górze. Najlepiej sięgnąć po mniejsze słoiki, by łatwiej dopasować wielkość porcji do potrzeb.
  7. Szczelnie zakręć.
  8. Dno garnka wyłóż czystą ściereczką, wstaw słoiki i wlej wodę tak, aby nie dotykała zakrętki.
  9. Gotuj przez około 2 godziny na małej mocy.
  10. Wyjmij, odstaw do wystudzenia.
  11. Następnego dnia powtórz pasteryzację, tym razem gotując przez 30 minut od zagotowania.
  12. Ponownie odstaw do wystudzenia.
  13. Trzeciego dnia znów pasteryzuj przez 30 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Po wystudzeniu przechowuj słoiki w suchym i chłodnym miejscu. Mogą stać tak nawet przez pół roku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"