PoradyZalewam wrzątkiem bożą trawkę i piję wieczorem. Bardzo przyspiesza spalanie tłuszczu

Zalewam wrzątkiem bożą trawkę i piję wieczorem. Bardzo przyspiesza spalanie tłuszczu

Znana jest także jako greckie sianko lub boża trawka. Od wieków stosowano ją w tradycyjnej medycynie. Uprawiana na wielu kontynentach, w tym w Polsce, kozieradka cieszy się uznaniem ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Korzyści z jej spożywania odczują osoby na diecie odchudzającej.

Ten napar warto pić rano i wieczorem
Ten napar warto pić rano i wieczorem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kozieradka jest dostępna w postaci nasion, zmielonych ziaren, a także ekstraktów zamkniętych w kapsułkach. Najłatwiej jest zalać ją wrzątkiem, przygotowując napar. W tej formie boża trawka jest najlepiej przyswajalna przez organizm. Nasiona są częstym dodatkiem, na przykład do serów korycińskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich serów nie znajdziesz w supermarkecie. Mistrzyni serowarstwa poleca

Jak kozieradka wspiera odchudzanie?

Roślina z rodziny bobowatych jest bogata w rozpuszczalny błonnik, który zapewnia uczucie sytości, ograniczając tym samym niekontrolowane przekąski pomiędzy głównymi posiłkami. Ponadto błonnik wspiera pracę jelit, co jest kluczowe dla efektywnego usuwania toksyn z organizmu. Kozieradka korzystnie wpływa także na skórę, włosy i paznokcie, dostarczając im potrzebnych witamin i minerałów.

Osoby na diecie odchudzającej będą pod wrażeniem właściwości termogenicznych kozieradki. Napar przygotowany z nasion podnosi temperaturę ciała, co pozytywnie wpływa na metabolizm. Dodatkowo redukuje wchłanianie tłuszczów i węglowodanów, przeciwdziałając tworzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Wartości odżywcze kozieradki

Kozieradka jest bogata w substancje odżywcze, takie jak białko, błonnik, witaminy A, B6, C, kwas foliowy, żelazo, potas, cynk, sód, wapń, magnez i fosfor. Mają one pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, odpornościowego, krwionośnego i hormonalnego organizmu.

Jak przygotować napar z bożej trawki?

Aby korzystać z pełni zalet herbaty z kozieradki, warto spożywać ją 2 razy dziennie – rano i wieczorem.

Składniki:

  • 2 łyżeczki nasion kozieradki,
  • 200 ml wrzątku.

Wykonanie:

  1. Nasiona kozieradki zalej szklanką wrzątku.
  2. Pozostaw pod przykryciem na około 30 minut.
  3. Przecedź przez sitko. Opcjonalnie dodaj miód i cytrynę.

Wybrane dla Ciebie