Zamiast wody gazowanej, dodaję do naleśników inny napój. Wychodzą mięciutkie i elastyczne

Uwaga, ten sposób na puszystość naleśników może zostać uznany za kontrowersyjny. Serwujący naleśniki rodzice mogę popukać się w czoło, a entuzjaści zdrowego odżywiania — zwyzywać mnie od szarlatanów. Cóż, możesz mówić, co chcesz, ale ten patent naprawdę działa!

Naleśniki z niezwykłym dodatkiem. Puszyste i elastyczneNaleśniki z niezwykłym dodatkiem. Puszyste i elastyczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Julija Sapic

Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw na całym świecie. To oczywiście nie oznacza, że na całym globie przyrządza się ją w taki sam sposób. Pomysłów na smażenie tego dania jest bez liku, a naleśniki wyglądają i smakują zupełnie inaczej w Finlandii, a inaczej w Brazylii. To dlatego, powiem szczerze, nie mam żadnych skrupułów przed tym, żeby do ciasta naleśnikowego dodać odrobiny... piwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świętokrzyskie byczki. Regionalna potrawa, którą warto podać na rodzinny obiad

Większość z nas słyszała o tym, żeby w celu osiągnięcia niezwykłej puszystości naleśników, dodać do nich trochę wody gazowanej. Mnie natomiast doszły kiedyś słuchy, że są kucharze, którzy zamiast tego napoju, używają właśnie piwa. Co więcej, nie jest to wcale sposób nowy, bo piwne ciasto naleśnikowe opisywano już w książkach kucharskich sprzed 50 lat.

Na pewno zastanawiasz się nad tym, jaki jest cel tego kontrowersyjnego zabiegu. Po pierwsze, chodzi o puszystość i elastyczność placków — to już sobie wyjaśniliśmy. Po drugie, takie naleśniki mają bardzo ciekawy, aromatyczny, lekko wytrawny smak. Doskonale sprawdzą się więc w przypadku podawania naleśników ze słonym farszem. I nie, nie musisz obawiać się o alkohol, który wyparuje z ciasta podczas smażenia. Prawda, że brzmi to ciekawie?

Piwne naleśniki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Naleśniki za sprawą piwa wyjdą puszyste i nieco wytrawne
Naleśniki za sprawą piwa wyjdą puszyste i nieco wytrawne © Canva | finwal
  1. Jajka miksuję. Stopniowo dodaję do nich mąkę i mleko. Doprawiam również odrobiną soli. Piwo dodaję na sam koniec, nie używam już miksera, łączę je z ciastem za pomocą łyżki.
  2. Gotową masę naleśnikową odstawiam na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewam na patelni trochę oleju i z obu stron smażę naleśniki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej