Zapomnij o marmoladzie. Te kruche rogaliki błyskawicznie znikną do ostatniego okruszka
Boże Narodzenie zbliża się coraz większym krokiem. Oczekiwanie na Gwiazdkę najlepiej umila towarzystwo świątecznych słodkości. Spokojnie, nie zachęcam do zagniatania ciasta na miodownik, ale myślę, że na pewno znajdziesz czas na kruche rogaliki z makiem. Ich słodkie nadzienie z miodem i bakaliami idealnie wkomponuje się w przedświąteczne spotkania z przyjaciółmi.
Kruche rogaliki z masą makową sprawdzą się nie tylko do kawy przed świętami Bożego Narodzenia, ale z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjny makowiec. Ich filigranowy kształt sprawi, że każdy z przyjemnością po nie sięgnie. Nawet osoby na diecie nie będą miały wyrzutów sumienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masa makowa – symbol bogactwa i zdrowia
Nie bez powodu potrawy z makiem pojawiają się na wigilijnym stole. Według tradycji magiczne właściwości maku miały zapewnić kontakt z duszami zmarłych. W końcu w tę noc nie tylko spotykamy się z rodziną, ale także wspominamy zmarłych bliskich, o czym świadczy dodatkowe nakrycie na stole.
Mak jest także zwiastunem szczęścia. Dawniej w Polsce był często uprawianą rośliną, więc jego symbolika jest związana z płodnością i urodzajem. Ucieranie maku w makutrze miało zapewnić pannom na wydaniu szybkie zamążpójście.
Jak zrobić masę makową do kruchych rogalików?
Najważniejszym składnikiem jest mak. Możesz kupić już zmielony, co zdecydowanie ułatwia pracę, lub sypki, który trzeba namoczyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jak to zrobić?
Zalej 150 g maku wrzątkiem – tak, aby tylko przykryć powierzchnię ziaren – i odstaw do wystygnięcia. Następnie odciśnij nadmiar wody i zmiel ziarna w maszynce do mielenia mięsa.
Do zmielonego maku dodaj 2 łyżki miodu, po garści rodzynek, mielonych orzechów włoskich, kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczkę ekstraktu z migdałów, 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżki masła. Wymieszaj, aby składniki rozłożyły się równomiernie.
Przepis na kruche rogaliki z makiem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 1 duża łyżka śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- masa makowa.
Wykonanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Usyp w stożek, zrób wgłębienie i wypełnij je żółtkami i śmietaną.
- Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na arkusze o grubości ok. 2 mm. Potnij w wydłużone trójkąty.
- Na środek każdego z trójkątów nałóż po łyżce masy makowej. Zawiń w rogaliki.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut.