Zapomnij o marmoladzie. Te kruche rogaliki błyskawicznie znikną do ostatniego okruszka

Boże Narodzenie zbliża się coraz większym krokiem. Oczekiwanie na Gwiazdkę najlepiej umila towarzystwo świątecznych słodkości. Spokojnie, nie zachęcam do zagniatania ciasta na miodownik, ale myślę, że na pewno znajdziesz czas na kruche rogaliki z makiem. Ich słodkie nadzienie z miodem i bakaliami idealnie wkomponuje się w przedświąteczne spotkania z przyjaciółmi.

Rogaliki kruche z makiem są łatwe do przygotowania na świętaRogaliki kruche z makiem są łatwe do przygotowania na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kruche rogaliki z masą makową sprawdzą się nie tylko do kawy przed świętami Bożego Narodzenia, ale z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjny makowiec. Ich filigranowy kształt sprawi, że każdy z przyjemnością po nie sięgnie. Nawet osoby na diecie nie będą miały wyrzutów sumienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Masa makowa – symbol bogactwa i zdrowia

Nie bez powodu potrawy z makiem pojawiają się na wigilijnym stole. Według tradycji magiczne właściwości maku miały zapewnić kontakt z duszami zmarłych. W końcu w tę noc nie tylko spotykamy się z rodziną, ale także wspominamy zmarłych bliskich, o czym świadczy dodatkowe nakrycie na stole.

Mak jest także zwiastunem szczęścia. Dawniej w Polsce był często uprawianą rośliną, więc jego symbolika jest związana z płodnością i urodzajem. Ucieranie maku w makutrze miało zapewnić pannom na wydaniu szybkie zamążpójście.

Jak zrobić masę makową do kruchych rogalików?

Najważniejszym składnikiem jest mak. Możesz kupić już zmielony, co zdecydowanie ułatwia pracę, lub sypki, który trzeba namoczyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jak to zrobić?

Zalej 150 g maku wrzątkiem – tak, aby tylko przykryć powierzchnię ziaren – i odstaw do wystygnięcia. Następnie odciśnij nadmiar wody i zmiel ziarna w maszynce do mielenia mięsa.

Do zmielonego maku dodaj 2 łyżki miodu, po garści rodzynek, mielonych orzechów włoskich, kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczkę ekstraktu z migdałów, 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżki masła. Wymieszaj, aby składniki rozłożyły się równomiernie.

Przepis na kruche rogaliki z makiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 duża łyżka śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • masa makowa.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Usyp w stożek, zrób wgłębienie i wypełnij je żółtkami i śmietaną.
  2. Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Schłodzone ciasto podziel na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na arkusze o grubości ok. 2 mm. Potnij w wydłużone trójkąty.
  4. Na środek każdego z trójkątów nałóż po łyżce masy makowej. Zawiń w rogaliki.
  5. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥