PrzepisZapomnij o pomidorowej na rosole. Makłowicz ma na nią o wiele lepszy sposób

Zapomnij o pomidorowej na rosole. Makłowicz ma na nią o wiele lepszy sposób

Zupa pomidorowa zrobiona z rosołu z wczoraj to klasyk w niemalże każdym polskim domu. Gotowanie jej w ten sposób to żaden błąd, ale kto powiedział, że nie możemy zrobić tego inaczej? Robert Makłowicz ma swój sposób na pomidorówkę. Nie uświadczymy tam rosołu, ale jest kilka dodatków, które całkowicie was zaskoczą. To jest idealnie esencjonalna pomidorowa.

Zupa pomidorowa według Makłowicza (Youtube)
Zupa pomidorowa według Makłowicza (Youtube)

01.08.2023 11:01

Można zrobić pomidorową bez rosołu. To czas, w którym możesz przełknąć tę dużą pigułkę (lub przynajmniej spróbować — liczą się chęci).  Słynny krytyk i podróżnik kulinarny, Robert Makłowicz, właśnie w taki sposób zupę przygotowuje. Szok, prawda? Ale zanim zaczniecie oceniać i twierdzić, że zupa pomidorowa bez rosołu to herezja, zapoznajcie się z przepisem mistrza. Jest aromatyczna i wyrazista. Warto ją przetestować.

Zupa pomidorowa według Makłowicza to majstersztyk. Zobaczcie, jak to robi wielki mistrz

Zwróćcie uwagę na te obłędne składniki, a potem je przygotujcie:

  • pół litra wody,
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2-3 mięsiste pomidory,
  • szklanka czerwonego wina,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • seler naciowy z liściami,
  • cebula,
  • 200 ml oliwy,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • kilka łyżek makaronu orzo.
Zupa pomidorowa (YouTube)
Zupa pomidorowa (YouTube)

Jak zrobić pomidorówkę z przepisu Roberta Makłowicza?

  1. Wszystko, co jest w środku puszki z krojonymi pomidorami, przełóż do garnka. Posiekaj też świeże pomidory (możesz też je zetrzeć - "tak robią prawdziwi Grecy") i wrzuć je do garnka. Obydwa składniki zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Do gotującego się wywaru dodaj naciętą cebulę (Makłowicz podkreśla, że na szczęście nie musimy jej siekać) i zgniecione ząbki czosnku.
  3. Drobno pokrój seler naciowy i dodaj go do pomidorówki. Dolej też oliwę i zamieszaj wszystkie składniki. Do gara dorzuć także przyprawy. Zupę gotuj na średnim ogniu do momentu, w którym seler zmięknie.
  4. Od razu po tym wyjmij cebulę i czosnek. Dodaj kilka łyżek makaronu orzo. Gotuj tak długo, aż makaron spęcznieje.

Najbardziej zaskakujące jest połączenie pomidorów z cynamonem, prawda? Jednak to sprawi, że zupa pomidorowa będzie pełna wyrazu. Zupełnie tak, jak to robią w Grecji, która ze wspaniałej kuchni słynie.

Wybrane dla Ciebie