PoradyZauważyłeś, że opakowanie spuchło? Ekspert wyjaśnia, czy takie mięso nadaje się do jedzenia

Zauważyłeś, że opakowanie spuchło? Ekspert wyjaśnia, czy takie mięso nadaje się do jedzenia

Czy możemy jeść mięso z pojemnika, który spuchł? Na tym zastanawiają się eksperci i jeden z nich postanowił wyjaśnić tę zagwozdkę.

Mięso
Mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

04.09.2023 13:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Często widzimy napompowane opakowania z żywnością, najczęściej dotyczy to chipsów, krakersów, paluszków, a czasem suchych przysmaków dla psów i kotów. W tym przypadku wiemy, że producent specjalnie napełnia paczki powietrzem, by zapobiec zmiażdżeniu składników. Czy taka sama zasada dotyczy opakowań z mięsem? Eksperci nie mają złudzeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego opakowanie pęcznieje?

Mięso i sery bardzo łatwo się psują. Są podatne na rozwój bakterii i pleśni pod wpływem powietrza. Czasem, by ochronić produkt, jego producenci używają tak zwanych modyfikowanych opakowań atmosferycznych (MAP), które zmniejszają ryzyko psucia się. Dzięki nim żywność na dłużej zachowuje świeżość, dzięki zmianie gazu wewnątrz opakowania. To często powoduje, że pudełka są wzdęte lub napompowane.

"Jeśli producent nie użyje MAP, to wzdęcia są wynikiem działania drobnoustrojów chorobotwórczych. Widzimy to w przypadku opakowań z tackami styropianowymi oraz w produktach pakowanych próżniowo" - mówi Martin Bucknavage, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności w Departamencie Nauk o Żywności stanu Penn.

Największym winowajcą jest tlen. Środowisko bogate w ten gaz może przyspieszać psucie się żywności i utratę składników odżywczych. Mikroorganizmy namnażają się i wydzielają dwutlenek węgla, który przyczynia się do nabrzmienia opakowania.

"Bakterie, podobnie jak ludzie podczas jedzenia, wytwarzają odpady w postaci chemikaliów i gazów. W zamkniętej przestrzeni gaz będzie się gromadził, co w ostateczności doprowadzi do obrzęków. W tym przypadku nie powinieneś otwierać opakowania, gdyż zawartość będzie miała nieprzyjemny zapach" - tłumaczy mikrobiolog Jason Tetro

Czy mięso w spęczniałym opakowaniu nadaje się do jedzenia?

Zdaniem Jacuba Tuela z Northwest Missouri State University, zjedzenie mięsa z opakowania, które spuchło pod wpływem działania mikroorganizmów, nadal jest bezpieczne, ale nie warto tego robić. Poleca, by przyjrzeć się innym opakowaniom. Jeśli wszystkie są napompowane, można zasugerować celowe działanie. Lepiej więc poszukać innych oznak zepsucia, jak dziwne zabarwienie, nieprzyjemny zapach i śluzowata konsystencja. Wtedy jak najszybciej wyrzuć opakowanie.

Mięso
Mięso© Wallpaperflare

"To może być dość trudne dla kilentów. Bakterie powodujące psucie się żywności zazwyczaj nie przyczyniają się do rozwoju chorób. Bakterie chorobotwórcze rozwijają się w wysokich temperaturach, dlatego musimy dbać o to, by mięso było zawsze zimne" - wyjaśnia.