Zauważyłeś, że opakowanie spuchło? Ekspert wyjaśnia, czy takie mięso nadaje się do jedzenia
Czy możemy jeść mięso z pojemnika, który spuchł? Na tym zastanawiają się eksperci i jeden z nich postanowił wyjaśnić tę zagwozdkę.
04.09.2023 13:25
Często widzimy napompowane opakowania z żywnością, najczęściej dotyczy to chipsów, krakersów, paluszków, a czasem suchych przysmaków dla psów i kotów. W tym przypadku wiemy, że producent specjalnie napełnia paczki powietrzem, by zapobiec zmiażdżeniu składników. Czy taka sama zasada dotyczy opakowań z mięsem? Eksperci nie mają złudzeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego opakowanie pęcznieje?
Mięso i sery bardzo łatwo się psują. Są podatne na rozwój bakterii i pleśni pod wpływem powietrza. Czasem, by ochronić produkt, jego producenci używają tak zwanych modyfikowanych opakowań atmosferycznych (MAP), które zmniejszają ryzyko psucia się. Dzięki nim żywność na dłużej zachowuje świeżość, dzięki zmianie gazu wewnątrz opakowania. To często powoduje, że pudełka są wzdęte lub napompowane.
Największym winowajcą jest tlen. Środowisko bogate w ten gaz może przyspieszać psucie się żywności i utratę składników odżywczych. Mikroorganizmy namnażają się i wydzielają dwutlenek węgla, który przyczynia się do nabrzmienia opakowania.
Czy mięso w spęczniałym opakowaniu nadaje się do jedzenia?
Zdaniem Jacuba Tuela z Northwest Missouri State University, zjedzenie mięsa z opakowania, które spuchło pod wpływem działania mikroorganizmów, nadal jest bezpieczne, ale nie warto tego robić. Poleca, by przyjrzeć się innym opakowaniom. Jeśli wszystkie są napompowane, można zasugerować celowe działanie. Lepiej więc poszukać innych oznak zepsucia, jak dziwne zabarwienie, nieprzyjemny zapach i śluzowata konsystencja. Wtedy jak najszybciej wyrzuć opakowanie.