Zawierają znacznie mniej cholesterolu. Przebijają nawet popularne "zerówki"

Często przypominamy sobie o nich, kiedy zabieramy się za wielkanocne dekoracje. Są urocze, ale warto pamiętać, że kryją w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych. Mają też wyjątkowy smak, który potrafi wzbogacić wiele dań.

Te jajka mają nie tylko walory ozdobneTe jajka mają nie tylko walory ozdobne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Jajka przepiórcze różnią się od kurzych nie tylko rozmiarem, ale i składem. Są mniejsze, co oznacza, że zawierają mniej cholesterolu. Zawierają mnóstwo mikroelementów, takich jak wapń, miedź, cynk, żelazo, witamina B i karoten. Wzmacniają układ odpornościowy, mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne dzięki obecności lizozymu. Działają też antydepresyjnie, poprawiając samopoczucie i dodając energii. Uchodzą również za afrodyzjak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Dlaczego warto wybrać jajka przepiórcze?

Dla osób dbających o zdrową i ekologiczną dietę jajka przepiórcze są doskonałym wyborem. Przepiórki nie są tak intensywnie eksploatowane, jak kury, żyją w lepszych warunkach, a ich pasza nie zawiera tylu hormonów i barwników. Jajka te nie uczulają, dlatego są polecane dla alergików. Sprawdzają się też na diecie, bo mają niewiele kalorii. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i białka są świetnym wyborem dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób z anemią. Warto je także proponować seniorom, bo wspierają układ odpornościowy i zdrowie kości, a to wszystko dzięki obecności fosforu i witaminy D.

Jak przygotowywać jajka przepiórcze?

Jajka przepiórcze wyróżnia też delikatny smak. Ich żółtko, stanowiące połowę objętości, jest bardziej kremowe i trudniej je przegotować, dlatego idealnie sprawdzają się do dekoracji. Można je przygotować na wiele sposobów: gotowane w koszulkach czy sadzone, doskonale komponują się z sosem holenderskim czy majonezem. Doskonale nadają się też do sałatek – wystarczy ugotować je na twardo, obrać i dodać do rukoli, pomidorów, rzodkiewek czy awokado, a całość doprawić lekkim sosem winegret. Zbliżająca się Wielkanoc to świetna okazja, by ich spróbować.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie