Zawierają znacznie mniej cholesterolu. Przebijają nawet popularne "zerówki"

Często przypominamy sobie o nich, kiedy zabieramy się za wielkanocne dekoracje. Są urocze, ale warto pamiętać, że kryją w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych. Mają też wyjątkowy smak, który potrafi wzbogacić wiele dań.

Te jajka mają nie tylko walory ozdobneTe jajka mają nie tylko walory ozdobne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka przepiórcze różnią się od kurzych nie tylko rozmiarem, ale i składem. Są mniejsze, co oznacza, że zawierają mniej cholesterolu. Zawierają mnóstwo mikroelementów, takich jak wapń, miedź, cynk, żelazo, witamina B i karoten. Wzmacniają układ odpornościowy, mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne dzięki obecności lizozymu. Działają też antydepresyjnie, poprawiając samopoczucie i dodając energii. Uchodzą również za afrodyzjak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Dlaczego warto wybrać jajka przepiórcze?

Dla osób dbających o zdrową i ekologiczną dietę jajka przepiórcze są doskonałym wyborem. Przepiórki nie są tak intensywnie eksploatowane, jak kury, żyją w lepszych warunkach, a ich pasza nie zawiera tylu hormonów i barwników. Jajka te nie uczulają, dlatego są polecane dla alergików. Sprawdzają się też na diecie, bo mają niewiele kalorii. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i białka są świetnym wyborem dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób z anemią. Warto je także proponować seniorom, bo wspierają układ odpornościowy i zdrowie kości, a to wszystko dzięki obecności fosforu i witaminy D.

Jak przygotowywać jajka przepiórcze?

Jajka przepiórcze wyróżnia też delikatny smak. Ich żółtko, stanowiące połowę objętości, jest bardziej kremowe i trudniej je przegotować, dlatego idealnie sprawdzają się do dekoracji. Można je przygotować na wiele sposobów: gotowane w koszulkach czy sadzone, doskonale komponują się z sosem holenderskim czy majonezem. Doskonale nadają się też do sałatek – wystarczy ugotować je na twardo, obrać i dodać do rukoli, pomidorów, rzodkiewek czy awokado, a całość doprawić lekkim sosem winegret. Zbliżająca się Wielkanoc to świetna okazja, by ich spróbować.

Wybrane dla Ciebie
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥