Zawierają znacznie mniej cholesterolu. Przebijają nawet popularne "zerówki"
Często przypominamy sobie o nich, kiedy zabieramy się za wielkanocne dekoracje. Są urocze, ale warto pamiętać, że kryją w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych. Mają też wyjątkowy smak, który potrafi wzbogacić wiele dań.
Jajka przepiórcze różnią się od kurzych nie tylko rozmiarem, ale i składem. Są mniejsze, co oznacza, że zawierają mniej cholesterolu. Zawierają mnóstwo mikroelementów, takich jak wapń, miedź, cynk, żelazo, witamina B i karoten. Wzmacniają układ odpornościowy, mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne dzięki obecności lizozymu. Działają też antydepresyjnie, poprawiając samopoczucie i dodając energii. Uchodzą również za afrodyzjak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami
Dlaczego warto wybrać jajka przepiórcze?
Dla osób dbających o zdrową i ekologiczną dietę jajka przepiórcze są doskonałym wyborem. Przepiórki nie są tak intensywnie eksploatowane, jak kury, żyją w lepszych warunkach, a ich pasza nie zawiera tylu hormonów i barwników. Jajka te nie uczulają, dlatego są polecane dla alergików. Sprawdzają się też na diecie, bo mają niewiele kalorii. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i białka są świetnym wyborem dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób z anemią. Warto je także proponować seniorom, bo wspierają układ odpornościowy i zdrowie kości, a to wszystko dzięki obecności fosforu i witaminy D.
Jak przygotowywać jajka przepiórcze?
Jajka przepiórcze wyróżnia też delikatny smak. Ich żółtko, stanowiące połowę objętości, jest bardziej kremowe i trudniej je przegotować, dlatego idealnie sprawdzają się do dekoracji. Można je przygotować na wiele sposobów: gotowane w koszulkach czy sadzone, doskonale komponują się z sosem holenderskim czy majonezem. Doskonale nadają się też do sałatek – wystarczy ugotować je na twardo, obrać i dodać do rukoli, pomidorów, rzodkiewek czy awokado, a całość doprawić lekkim sosem winegret. Zbliżająca się Wielkanoc to świetna okazja, by ich spróbować.