Zawody w jedzeniu kebabów. Ile udało się wcisnąć zwycięzcy?

W sobotę 22 lutego w Carat Kebab w Bydgoszczy odbyły się mistrzostwa w jedzeniu kebaba na czas. Zjechały drużyny z całej Polski, aby zmierzyć się z tym wyzwaniem. Do finału przeszły trzy dwuosobowe drużyny. Stanęły one do walki z kebabem-gigantem.

Mistrzostwa w jedzeniu kebaba odbyły się w BydgoszczyMistrzostwa w jedzeniu kebaba odbyły się w Bydgoszczy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

To już druga edycja zawodów w Polsce. Pierwsze mistrzostwa w jedzeniu kebaba na czas odbyły się w Żyrardowie, zyskując spore grono fanów. Zawody cieszyły się dużym zainteresowaniem mediów i miłośników kebaba. Trzy drużyny, które najszybciej wyczyściły talerze, przeszły do finału. W ostatecznej rozgrywce musiały zmierzyć się z kebabem w niestandardowym rozmiarze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawody w jedzeniu kebabów

Jak wyglądają zawody w jedzeniu kebaba?

Pierwszym etapem mistrzostw są eliminacje. Każda drużyna typuje jednego zawodnika, którego zadaniem jest zjedzenie klasycznego kebaba w jak najkrótszym czasie. Do finału przechodzą trzy drużyny z najlepszym czasem.

W zawodach mogą wziąć udział wszystkie osoby pełnoletnie, które wypełnią formularz zgłoszeniowy i wpłacą wpisowe w wysokości 150 złotych. Od organizatorów otrzymują konkursowe kebaby i napoje w trakcie rozgrywki.

Zawody w Bydgoszczy prowadził Mateusz Fornalski

Na mistrzostwa w Bydgoszczy zaproszono Mateusza Fornalskiego z Fornal TV, który od kilku lat tworzy content kulinarny na YouTubie i TikToku. Wcześniej tworzył filmiki o charakterze rozrywkowym, po czym przeszedł do testowania produktów spożywczych. Jego popularność zaczęła wzrastać po opublikowaniu "Wielkiego testu chipsów na ślepo". Film "Challenge 1-kilogramowy kapsalon vs. Fornal TV" obejrzało ponad 10 tys. osób.

Jak wyglądał finałowy kebab?

Na TikToku można obejrzeć relację z zawodów w Bydgoszczy. Porcje finałowych kebabów robią wrażenie. Jak mówi organizator, w środku znajduje się kilogram mięsa, kilogram frytek i kilogram warzyw. Po minach finalistów widać, że nawet dla nich zjedzenie takiej ilości jest wyzwaniem. Jednak w rezultacie to kebab został pokonany, a nie uczestnicy konkursu. Zwycięzcy podzielili się wygraną, czyli 2000 złotych.

W planach są kolejne edycje. Wszyscy, którzy chcą się zmierzyć z 3-kilogramowym kebabem, będą mogli spróbować swoich sił w Lubaniu, Wałbrzychu, Białymstoku, Świdnicy i Elblągu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟