Zawsze zastanawiałam się, dlaczego babcia kładzie drewnianą łyżkę na garnku. Teraz wiem i robię to samo
Wasze babcie, mamy, ciocie kładą drewniane łyżki na garnkach podczas gotowania? Musicie wiedzieć, że w tej niepozornej czynności tkwi metoda na uniknięcie kuchennej katastrofy. Banał, a tak skuteczny.
19.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 16:02
Mleko, zupa, woda z makaronem - cokowiek "ucieka" nam z garnka, powoduje spory bałagan i niemałe szkody. Zalana kuchenka i trudne do usunięcia plamy to nic w porównaniu do nerwów, kiedy po raz n-ty pozwoliliśmy wykipieć zawartości garnka. Takim koszmarkom można skutecznie zapobiec.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zapobiec kuchennej katastrofie? Połóż drewnianą łyżkę na garnku
Większość z nas, podpatrując nasze mamy czy babcie w kuchni, na pewno zwróciła uwagę na ich kulinarne nawyki. Moja babcia dokładnie pilnowała, żebym nie "strzepywała" nadmiaru ciasta z łyżki uderzając o blachę do pieczenia, gdyż, jak sądziła, grozi to zakalcem. Podobnie było z mieszaniem składników na ciasto w różnych kierunkach czy otwieraniem drzwi piekarnika podczas pieczenia - to wszystko miało zwiastować kulinarną katastrofę. Tak też było, więc zawsze warto brać sobie do serca babcine rady, zwłaszcza te kulinarne.
Jednym z moich ulubionych babcinych patentów jest trzymanie drewnianej łyżki na garnku, w którym coś się gotuje - zupa, makaron, ryż, cokolwiek. Czemu ma służyć tak nietypowa konstrukcja? Okazuje się, że to bardzo skuteczne rozwiązanie, które sprawdzi się jak żadne inne, kiedy zawartość garnka wypływa, zalewając całą kuchenkę.
Co zrobić, żeby zawartość garnka nie kipiała?
Jak kawałek drewna może zapobiec kipieniu? W tym przypadku łyżka oparta o ranty garnka posiada właściwości hydrofobowe. Oznacza to, że odpycha pianę, która powstaje w wyniku gotowania. Podczas kipienia unoszące się pęcherzyki powietrza stykają się z chłodnym drewnem, w wyniku czego pękają i opadają - tak właśnie działa drewniana łyżka oparta o ranty garnka. Co ważne, kiedy łyżka nagrzeje się, traci swoje właściwości.
Trik z łyżką to skuteczny, ale niejedyny sposób na walkę z zalewająca kuchenkę zawartością garnka. Takie kuchenne katastrofy to codzienność, jednak łatwo im zapobiec. Jedną z metod jest wysmarowanie brzegów garnka olejem lub masłem przed gotowaniem. Tłuszcz stworzy "zaporę", tym samym więc woda, mleko czy zupa nie podniosą się ponad nią. Pamiętaj też, że nie powinno się przykrywać garnka z makaronem lub fasolą w całości - pokrywkę należy lekko uchylić. To zapewni odpowiednią "wentylację".