Zawsze zastanawiałam się, dlaczego babcia kładzie drewnianą łyżkę na garnku. Teraz wiem i robię to samo

Wasze babcie, mamy, ciocie kładą drewniane łyżki na garnkach podczas gotowania? Musicie wiedzieć, że w tej niepozornej czynności tkwi metoda na uniknięcie kuchennej katastrofy. Banał, a tak skuteczny.

Łyżka na garnku uratuje przed kuchenną katastrofą Łyżka na garnku uratuje przed kuchenną katastrofą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mleko, zupa, woda z makaronem - cokowiek "ucieka" nam z garnka, powoduje spory bałagan i niemałe szkody. Zalana kuchenka i trudne do usunięcia plamy to nic w porównaniu do nerwów, kiedy po raz n-ty pozwoliliśmy wykipieć zawartości garnka. Takim koszmarkom można skutecznie zapobiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka z piekarnika. Genialny przepis, który zachwyci całą rodzinę

Jak zapobiec kuchennej katastrofie? Połóż drewnianą łyżkę na garnku

Większość z nas, podpatrując nasze mamy czy babcie w kuchni, na pewno zwróciła uwagę na ich kulinarne nawyki. Moja babcia dokładnie pilnowała, żebym nie "strzepywała" nadmiaru ciasta z łyżki uderzając o blachę do pieczenia, gdyż, jak sądziła, grozi to zakalcem. Podobnie było z mieszaniem składników na ciasto w różnych kierunkach czy otwieraniem drzwi piekarnika podczas pieczenia - to wszystko miało zwiastować kulinarną katastrofę. Tak też było, więc zawsze warto brać sobie do serca babcine rady, zwłaszcza te kulinarne.

Jednym z moich ulubionych babcinych patentów jest trzymanie drewnianej łyżki na garnku, w którym coś się gotuje - zupa, makaron, ryż, cokolwiek. Czemu ma służyć tak nietypowa konstrukcja? Okazuje się, że to bardzo skuteczne rozwiązanie, które sprawdzi się jak żadne inne, kiedy zawartość garnka wypływa, zalewając całą kuchenkę.

Jak łatwo zapobiec kipieniu?
Jak łatwo zapobiec kipieniu? © Pixabay

Co zrobić, żeby zawartość garnka nie kipiała?

Jak kawałek drewna może zapobiec kipieniu? W tym przypadku łyżka oparta o ranty garnka posiada właściwości hydrofobowe. Oznacza to, że odpycha pianę, która powstaje w wyniku gotowania. Podczas kipienia unoszące się pęcherzyki powietrza stykają się z chłodnym drewnem, w wyniku czego pękają i opadają - tak właśnie działa drewniana łyżka oparta o ranty garnka. Co ważne, kiedy łyżka nagrzeje się, traci swoje właściwości.

Trik z łyżką to skuteczny, ale niejedyny sposób na walkę z zalewająca kuchenkę zawartością garnka. Takie kuchenne katastrofy to codzienność, jednak łatwo im zapobiec. Jedną z metod jest wysmarowanie brzegów garnka olejem lub masłem przed gotowaniem. Tłuszcz stworzy "zaporę", tym samym więc woda, mleko czy zupa nie podniosą się ponad nią. Pamiętaj też, że nie powinno się przykrywać garnka z makaronem lub fasolą w całości - pokrywkę należy lekko uchylić. To zapewni odpowiednią "wentylację".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby