Żeberka teriyaki kuszą soczystością. Zrób je jak Jamie Oliver w air fryerze

Dobre żeberka nie muszą kojarzyć się jedynie z sezonem grillowym. Dzięki recepturze z książki znanego szefa kuchni Jamiego Olivera możesz je zrobić właściwie zawsze i wszędzie. Orientalne smaki w tym daniu to prawdziwa uczta smaku. Szczegóły poniżej.

Żeberka teriyaki z przepisu Jamiego OliveraŻeberka teriyaki z przepisu Jamiego Olivera
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | © 2024 Jamie Oliver Enterprises Ltd, photography David Loftus
Magdalena Pomorska

Jamie Oliver znany jest ze swoich wyjątkowych propozycji potraw, które zrobione w domowej kuchni smakują jak z najlepszej restauracji. W swojej ostatniej publikacji "Łatwy air fryer" zaproponował mięsny klasyk, którego wstępne przygotowanie zajmuje 7 minut, a pozostała magia dzieje się w urządzeniu air fryer.

Żeberka w azjatyckiej wersji

Soczyste żeberka to kulinarna klasyka, której sekret tkwi w odpowiedniej marynacie i technice pieczenia. Żeberka teriyaki czerpią swój wyjątkowy smak z japońskiej kuchni, gdzie sos teriyaki jest najczęściej używany jako marynata do mięs. Dodatek imbiru, sosu sojowego i octu ryżowego podkreśla azjatycką nutę, zapewniając potrawom intensywny aromat.

Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć

Przepis na żeberka z airfryera

Żeberka w teriyaki to prosty, a jednocześnie zachwycający przepis. Intensywne przyprawy, soczyste mięso i tylko 7 minut przygotowania - resztę zrobi za ciebie aifryer (czas pieczenia ok. 50 minut). Przepis na dwie porcje.

Składniki:

  • 40 g drobnego cukru,
  • 40 ml niskosodowego sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • kawałek imbiru (2 cm),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 600 g żeberek schabowych,
  • oliwa,
  • 2 dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij kratkę air fryera, wsyp do szuflady cukier i wlej sos sojowy, ocet ryżowy oraz 300 ml wody. Obierz i drobno zetrzyj imbir i czosnek, dodaj do szuflady razem ze skrobią kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Załóż z powrotem kratkę do szuflady.
  2. Natrzyj żeberka odrobiną oliwy i szczyptą soli. Umieść je na kratce (w razie potrzeby przetnij je na pół, żeby się zmieściły). Piecz mięso jakieś 50 minut w temperaturze 160°C, aż zmięknie i zacznie się przypalać.
  3. Za pomocą szczypiec ostrożnie wyjmij kratkę z szuflady, umieść żeberka w sosie i obtocz je w nim. Piecz jeszcze jakieś 5 minut w temperaturze 200°C, aż sos na żeberkach stężeje i ściemnieje, a reszta sosu zgęstnieje.
  4. Pokrój żeberka i posyp je przyciętymi i cienko pokrojonymi dymkami. Sos podaj obok w miseczce. Danie świetnie smakuje z kleistym ryżem i sezonową zieloną sałatką z cytrynowym dressingiem.

W jednej porcji: 394 kcal, tłuszcze 19,4 g, tł. nas. 7,6 g, białka 28,4 g, węglow. 28 g, cukier 23,6 g, sól 2,6 g, błonnik 0,3 g.

Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera "Łatwy air fryer" wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2025 Easy Air Fryer). Zdjęcia: © David Loftus, 2025.

Okładka książki "Łatwy air fryer" Jamie Oliver
Okładka książki "Łatwy air fryer" Jamie Oliver © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀