Żeberka teriyaki kuszą soczystością. Zrób je jak Jamie Oliver w air fryerze
Dobre żeberka nie muszą kojarzyć się jedynie z sezonem grillowym. Dzięki recepturze z książki znanego szefa kuchni Jamiego Olivera możesz je zrobić właściwie zawsze i wszędzie. Orientalne smaki w tym daniu to prawdziwa uczta smaku. Szczegóły poniżej.
Jamie Oliver znany jest ze swoich wyjątkowych propozycji potraw, które zrobione w domowej kuchni smakują jak z najlepszej restauracji. W swojej ostatniej publikacji "Łatwy air fryer" zaproponował mięsny klasyk, którego wstępne przygotowanie zajmuje 7 minut, a pozostała magia dzieje się w urządzeniu air fryer.
Żeberka w azjatyckiej wersji
Soczyste żeberka to kulinarna klasyka, której sekret tkwi w odpowiedniej marynacie i technice pieczenia. Żeberka teriyaki czerpią swój wyjątkowy smak z japońskiej kuchni, gdzie sos teriyaki jest najczęściej używany jako marynata do mięs. Dodatek imbiru, sosu sojowego i octu ryżowego podkreśla azjatycką nutę, zapewniając potrawom intensywny aromat.
Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć
Przepis na żeberka z airfryera
Żeberka w teriyaki to prosty, a jednocześnie zachwycający przepis. Intensywne przyprawy, soczyste mięso i tylko 7 minut przygotowania - resztę zrobi za ciebie aifryer (czas pieczenia ok. 50 minut). Przepis na dwie porcje.
Składniki:
- 40 g drobnego cukru,
- 40 ml niskosodowego sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- kawałek imbiru (2 cm),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 600 g żeberek schabowych,
- oliwa,
- 2 dymki.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij kratkę air fryera, wsyp do szuflady cukier i wlej sos sojowy, ocet ryżowy oraz 300 ml wody. Obierz i drobno zetrzyj imbir i czosnek, dodaj do szuflady razem ze skrobią kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Załóż z powrotem kratkę do szuflady.
- Natrzyj żeberka odrobiną oliwy i szczyptą soli. Umieść je na kratce (w razie potrzeby przetnij je na pół, żeby się zmieściły). Piecz mięso jakieś 50 minut w temperaturze 160°C, aż zmięknie i zacznie się przypalać.
- Za pomocą szczypiec ostrożnie wyjmij kratkę z szuflady, umieść żeberka w sosie i obtocz je w nim. Piecz jeszcze jakieś 5 minut w temperaturze 200°C, aż sos na żeberkach stężeje i ściemnieje, a reszta sosu zgęstnieje.
- Pokrój żeberka i posyp je przyciętymi i cienko pokrojonymi dymkami. Sos podaj obok w miseczce. Danie świetnie smakuje z kleistym ryżem i sezonową zieloną sałatką z cytrynowym dressingiem.
W jednej porcji: 394 kcal, tłuszcze 19,4 g, tł. nas. 7,6 g, białka 28,4 g, węglow. 28 g, cukier 23,6 g, sól 2,6 g, błonnik 0,3 g.
Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera "Łatwy air fryer" wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2025 Easy Air Fryer). Zdjęcia: © David Loftus, 2025.