Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole

Ryba na wigilijnym stole wciąż kojarzy się ze zdrowiem i dobrą jakością. Problem w tym, że nie każdy gatunek dostępny w sklepach rzeczywiście jest dobrym wyborem. Część z nich pochodzi z intensywnych hodowli, inne kumulują metale ciężkie, a jeszcze inne mogą powodować dolegliwości trawienne. Sprawdziliśmy, które ryby dietetycy i specjaliści ds. żywienia radzą ograniczyć – zwłaszcza w święta.

Jakich ryb należy unikać?Jakich ryb należy unikać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Zachowaj ostrożność w sklepie rybnym

Na pierwszym miejscu często pojawia się panga. To jedna z najtańszych ryb na rynku, ale też jedna z najbardziej kontrowersyjnych. Zazwyczaj pochodzi z hodowli w Azji, gdzie warunki produkcji bywają dalekie od ideału. Zarzuca się jej niską wartość odżywczą, a także możliwe pozostałości antybiotyków.

Ostrożność zaleca się także przy bardzo dużych i długowiecznych rybach, takich jak gardłosz atlantycki czy rekin. Im dłużej ryba żyje, tym więcej zanieczyszczeń może zgromadzić w organizmie. Chodzi przede wszystkim o rtęć, ołów i kadm – pierwiastki, których regularne spożywanie nie jest obojętne dla zdrowia.

Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu

Na liście ryb, które często rozczarowują konsumentów, znajduje się też ryba maślana (sprzedawana m.in. jako eskolara). Choć smakuje delikatnie i wygląda apetycznie, zawiera tłuszcze, których organizm człowieka nie trawi. Efekt? U niektórych osób pojawiają się bóle brzucha i problemy jelitowe, nawet po niewielkiej porcji.

Tuńczyk, mimo świetnej reputacji, również nie jest rybą do jedzenia bez ograniczeń. Zwłaszcza duże okazy mogą zawierać spore ilości rtęci. Dietetycy podkreślają, że to produkt raczej "od czasu do czasu", a nie świąteczna podstawa menu – szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży.

Coraz częściej krytykowana jest też tilapia oraz sum hodowlany sprowadzany z Azji. Oba gatunki trafiają na rynek masowo, a ich jakość bywa nierówna. Intensywne hodowle, szybki przyrost masy i niska cena to sygnały, które powinny zapalić czerwoną lampkę.

Uważaj na konserwy

Nawet sardynki w puszce, choć mają swoje zalety, w dużych ilościach nie są idealnym wyborem. Przetworzona forma i skład zalewy sprawiają, że lepiej traktować je jako dodatek, a nie główne danie świąteczne.

Eksperci podkreślają jedno: ryba rybie nierówna. W święta warto postawić na jakość, sprawdzone pochodzenie i umiar – zamiast kierować się wyłącznie ceną albo przyzwyczajeniem.

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯