Zetrzyj i dodaj do mielonego. Nawet niejadki nie będą narzekać

Znam ten problem aż za dobrze – przemycenie zdrowych warzyw do diety, zwłaszcza gdy w domu są wybredni jedzący, bywa prawdziwym wyzwaniem. Dlatego chcę podzielić się moim genialnym trikiem, który sprawia, że nawet najwięksi przeciwnicy warzyw zajadają się z apetytem, nie podejrzewając, co kryje się w ich ulubionym daniu.

Mielone z dodatkamiMielone z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Marcin Michałowski

Czasem wystarczy prosty trik, by klasyczne kotlety mielone nabrały nowego życia i smaku. Kiedy chcę, żeby moje danie było lżejsze, soczystsze i bogatsze w wartości odżywcze, sięgam po warzywa. Mój sprawdzony sposób? Mielone z cukinią i marchewką – delikatne, miękkie, a przy tym idealne nawet dla tych, którzy zwykle warzyw unikają jak ognia. Dzięki dodatkowi startych warzyw mięso zyskuje wilgotność, a kotleciki są puszyste i aromatyczne. To również świetny patent na "przemycenie" warzyw do diety dzieci czy niejadków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez

Mielone z cukinią i marchewką – sposób na soczyste i zdrowsze kotlety

Zamiast trzymać się klasyki, warto czasem pokombinować. Dodatek warzyw nie tylko wzbogaca smak kotletów, ale także sprawia, że stają się lżejsze i mniej tłuste. Starta cukinia i marchewka to dwa składniki, które idealnie komponują się z mięsem mielonym, a przy tym nadają mu miękkości i naturalnej słodyczy. Co więcej, to doskonała okazja, by zwiększyć ilość błonnika i witamin w codziennej diecie.

Poniżej podaję mój sprawdzony przepis krok po kroku – prosty, szybki i bez zbędnych udziwnień.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),
  • 1 mała cukinia (ok. 250 g),
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy (np. delikatesowej lub sarepskiej),
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • bułka tarta (do zagęszczenia masy i panierki),
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak przygotować mielone z cukinią i marchewką?

  1. Cukinię i marchewkę myję, osuszam i ścieram na dużych oczkach tarki. Cukinię lekko solę i odstawiam na 5–10 minut, by puściła sok. Następnie delikatnie odciskam nadmiar płynu. Marchewkę dodaję surową, bez wcześniejszego podsmażania.
  2. Szczypiorek drobno siekam i wrzucam do dużej miski. Dodaję mięso mielone, jajko, musztardę, gałkę muszkatołową, sól i świeżo mielony pieprz.
  3. Do mięsa dokładam odciśniętą cukinię i startą marchewkę. Wszystko dokładnie mieszam, aż składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaję bułkę tartą – po trochu, aż będzie się dobrze formować.
  4. Z masy formuję nieduże kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i układam na rozgrzanym oleju. Smażę je z obu stron na złoty kolor – najlepiej na średnim ogniu, żeby doszły również w środku. Po usmażeniu układam kotlety na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety inne niż wszystkie – przemycaj warzywa z pomysłem

Kiedy po raz pierwszy podałem mielone z cukinią i marchewką, nikt nie zorientował się, że zawierają warzywa. Ich delikatna struktura i lekka słodycz sprawiają, że smakują nawet najmłodszym. To świetny pomysł na sprytne danie obiadowe – pełne smaku, sycące, a przy tym zdrowsze niż klasyczne kotlety. Dodatkowym plusem jest to, że dzięki warzywom mięso nie wysycha podczas smażenia.

Te kotlety najlepiej smakują podane z domową surówką lub klasyczną sałatką ziemniaczaną. Można je również wykorzystać jako nadzienie do pity, burgerów lub położyć na kaszy z sosem jogurtowo-ziołowym. To danie, które daje naprawdę wiele możliwości!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥