Zetrzyj i dodaj do mielonego. Nawet niejadki nie będą narzekać

Znam ten problem aż za dobrze – przemycenie zdrowych warzyw do diety, zwłaszcza gdy w domu są wybredni jedzący, bywa prawdziwym wyzwaniem. Dlatego chcę podzielić się moim genialnym trikiem, który sprawia, że nawet najwięksi przeciwnicy warzyw zajadają się z apetytem, nie podejrzewając, co kryje się w ich ulubionym daniu.

Mielone z dodatkamiMielone z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Marcin Michałowski

Czasem wystarczy prosty trik, by klasyczne kotlety mielone nabrały nowego życia i smaku. Kiedy chcę, żeby moje danie było lżejsze, soczystsze i bogatsze w wartości odżywcze, sięgam po warzywa. Mój sprawdzony sposób? Mielone z cukinią i marchewką – delikatne, miękkie, a przy tym idealne nawet dla tych, którzy zwykle warzyw unikają jak ognia. Dzięki dodatkowi startych warzyw mięso zyskuje wilgotność, a kotleciki są puszyste i aromatyczne. To również świetny patent na "przemycenie" warzyw do diety dzieci czy niejadków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez

Mielone z cukinią i marchewką – sposób na soczyste i zdrowsze kotlety

Zamiast trzymać się klasyki, warto czasem pokombinować. Dodatek warzyw nie tylko wzbogaca smak kotletów, ale także sprawia, że stają się lżejsze i mniej tłuste. Starta cukinia i marchewka to dwa składniki, które idealnie komponują się z mięsem mielonym, a przy tym nadają mu miękkości i naturalnej słodyczy. Co więcej, to doskonała okazja, by zwiększyć ilość błonnika i witamin w codziennej diecie.

Poniżej podaję mój sprawdzony przepis krok po kroku – prosty, szybki i bez zbędnych udziwnień.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),
  • 1 mała cukinia (ok. 250 g),
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy (np. delikatesowej lub sarepskiej),
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • bułka tarta (do zagęszczenia masy i panierki),
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak przygotować mielone z cukinią i marchewką?

  1. Cukinię i marchewkę myję, osuszam i ścieram na dużych oczkach tarki. Cukinię lekko solę i odstawiam na 5–10 minut, by puściła sok. Następnie delikatnie odciskam nadmiar płynu. Marchewkę dodaję surową, bez wcześniejszego podsmażania.
  2. Szczypiorek drobno siekam i wrzucam do dużej miski. Dodaję mięso mielone, jajko, musztardę, gałkę muszkatołową, sól i świeżo mielony pieprz.
  3. Do mięsa dokładam odciśniętą cukinię i startą marchewkę. Wszystko dokładnie mieszam, aż składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaję bułkę tartą – po trochu, aż będzie się dobrze formować.
  4. Z masy formuję nieduże kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i układam na rozgrzanym oleju. Smażę je z obu stron na złoty kolor – najlepiej na średnim ogniu, żeby doszły również w środku. Po usmażeniu układam kotlety na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety inne niż wszystkie – przemycaj warzywa z pomysłem

Kiedy po raz pierwszy podałem mielone z cukinią i marchewką, nikt nie zorientował się, że zawierają warzywa. Ich delikatna struktura i lekka słodycz sprawiają, że smakują nawet najmłodszym. To świetny pomysł na sprytne danie obiadowe – pełne smaku, sycące, a przy tym zdrowsze niż klasyczne kotlety. Dodatkowym plusem jest to, że dzięki warzywom mięso nie wysycha podczas smażenia.

Te kotlety najlepiej smakują podane z domową surówką lub klasyczną sałatką ziemniaczaną. Można je również wykorzystać jako nadzienie do pity, burgerów lub położyć na kaszy z sosem jogurtowo-ziołowym. To danie, które daje naprawdę wiele możliwości!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej