WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Najczystsza i najzdrowsza polska ryba. Nie doceniamy jej, a prawie nie ma ości i jest pyszna

Przeglądając menu wielu polskich restauracji, z przykrością stwierdzam, że pewien niezwykle wartościowy dar natury jest zaskakująco rzadko doceniany. Mało tego, nawet w naszych domowych kuchniach miętus, ta czysta i zdrowa polska ryba, gości zbyt rzadko. A szkoda, bo to prawdziwy skarb naszych wód, który nie tylko charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i delikatnym miąższem niemal pozbawionym ości, ale również przewyższa pod wieloma względami popularne, choć często wątpliwej jakości ryby.

Dlaczego miętus jest taki zdrowy?Dlaczego miętus jest taki zdrowy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Beatrice PREVE
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

W świecie pełnym importowanych, przemysłowo hodowanych ryb, łatwo zapomnieć o tym, co mamy na wyciągnięcie ręki. A warto! Miętus, choć wciąż niedoceniany przez wielu smakoszy i rzadko spotykany w codziennej kuchni, to prawdziwy skarb naszych wód. Nie dość, że zawiera mnóstwo wartości odżywczych, to jeszcze niemal nie ma ości i świetnie smakuje. Co więcej – jego mięso jest chude, delikatne i idealne dla osób dbających o zdrową dietę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z patelni według Meghan Markle. Tylko 7 składników na obiad

Miętus – zapomniany bohater polskich rzek

Choć miętus występuje naturalnie w Polsce, wciąż nie zdobył popularności na miarę łososia czy dorsza. Trudno go znaleźć w supermarketach, jeszcze trudniej – w menu restauracji. A szkoda, bo ta ryba bije na głowę wiele znanych gatunków pod względem jakości mięsa i walorów zdrowotnych.

Miętus to ryba słodkowodna, która ceni sobie wyjątkowo czyste środowisko. W przeciwieństwie do ryb hodowlanych, które rosną w przepełnionych zbiornikach, nierzadko zanieczyszczonych środkami chemicznymi, miętus wymaga dobrze natlenionej wody i czystego dna. Żyje głównie w chłodniejszych rzekach i jeziorach, a jego obecność jest uznawana za wskaźnik czystości środowiska.

To właśnie dzięki tym wymaganiom miętus jest tak wartościowy. Jego mięso zawiera aż 19 gramów białka na 100 gramów produktu, przy jednoczesnej niskiej kaloryczności – zaledwie 90 kcal. Jest więc idealnym wyborem dla osób będących na diecie, uprawiających sport lub po prostu dbających o sylwetkę.

Miętus – zdrowie na talerzu

Miętus nie tylko świetnie smakuje, ale również działa prozdrowotnie. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wspiera pracę serca, układ nerwowy i wpływa korzystnie na wygląd skóry oraz włosów. Znajdziemy w nim też szereg cennych minerałów – cynk, magnez, wapń, fosfor, żelazo i potas – oraz witaminy A, D i z grupy B.

Warto również zaznaczyć, że miętus niemal nie posiada drobnych ości, co czyni go wyjątkowo przyjaznym dla dzieci i osób starszych. Delikatne, jasne mięso tej ryby przypomina w strukturze dorsza, jednak ma bardziej wyrazisty smak i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami – od warzyw, przez zioła, aż po bardziej wyraziste przyprawy.

Miętusa można przygotować na wiele sposobów: gotowany na parze będzie najzdrowszy, pieczony – wyjątkowo aromatyczny, a smażony – chrupiący i soczysty (choć wtedy warto pamiętać o odpowiednim doborze oleju, unikając tych rafinowanych, o niskiej temperaturze dymienia).

Miętus kontra popularne ryby z marketu

Panga, tilapia czy hodowlany łosoś to ryby, które często trafiają na nasze stoły – głównie ze względu na cenę i łatwą dostępność. Niestety, ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Te ryby hodowane są często w zanieczyszczonych wodach, a ich szybki przyrost masy wspierany bywa środkami hormonalnymi.

W porównaniu do nich miętus to ryba czystej kategorii. Nie tylko żyje w naturalnym środowisku, ale też nie jest obciążony żadnymi dodatkowymi substancjami. Dla wielu dietetyków to właśnie on – a nie egzotyczne ryby z drugiego końca świata – powinien stać się stałym elementem zdrowej diety.

Jak przyrządzić miętusa, by wydobyć z niego wszystko, co najlepsze?

Oto mój sprawdzony przepis na pieczonego miętusa z ziołami – zdrowo, lekko i wyjątkowo smacznie:

Przepis na danie z miętusa
Przepis na danie z miętusa © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 świeży filet z miętusa (ok. 300–400 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • świeży tymianek lub rozmaryn,
  • sól i pieprz do smaku,
  • plasterki cytryny do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Rybę delikatnie opłukuję i osuszam papierowym ręcznikiem.
  2. W miseczce mieszam oliwę z sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.
  3. Marynatą nacieram miętusa z obu stron, dodaję zioła i odstawiam na 20 minut do lodówki.
  4. Filet układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodaję plasterki cytryny.
  5. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Efekt? Soczysta, aromatyczna ryba, która rozpływa się w ustach. Idealna z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Choć miętus nie jest najpopularniejszym gościem na naszych talerzach, zasługuje na znacznie więcej uwagi. To jedna z najczystszych i najzdrowszych ryb dostępnych w Polsce, pełna wartości odżywczych i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli zależy ci na zdrowiu i jakości, warto dać jej szansę – bo miętus to prawdziwa perełka wśród polskich ryb.

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje