Znamy pierwsze ceny bobu. Kwota przyprawia o zawrót głowy

Na straganach pojawił się pierwszy bób. Możliwość zakupu tych pysznych strączków trwa bardzo krótko. Czy zdążymy, go kupić w rozsądnej cenie?

Sezon na bób zaczyna się od czerwca, ale jak wiele innych produktów możemy dostać go nieco wcześniej. Wielbiciele tego sezonowego produktu nie mogą się doczekać, by przygotować coś pysznego. Natomiast ceny są bardzo wysokie! W cenie hurtowej kupimy go po 43 zł za kilogram. Ile trzeba dać u handlarza?

Ceny bobu w 2022 r. przerażają

Odwiedzając już lokalnych sprzedawców, możemy otrzymać u nich te pyszne zielone warzywa. W jednej z trójmiejskich hal kilogram strączków kosztował aż 64 zł! Można by żec- towar luksusowy. Natomiast smakosze bobu, nie powinni się obawiać. Jeśli pogoda dopisze to pod koniec czerwca, ceny powinny być niższe i bardziej przystępne.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

 

Co zrobić z bobu?

Dania z bobu są lekkie i orzeźwiające. Warto wykorzystać ten produkt, zwłaszcza że latem nie lubimy jeść ciężkich i tłustych potraw. Temperatura zachęca do tego, by przygotować coś świeżego. Dlatego bób doskonale nada się do sałatek, zup, past na kanapki albo jako nadzienie do pierogów czy makaronów. Czy bób pasuje do makaronu? Oczywiście, że tak! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, jak smakuje bób w takiej konfiguracji – nie ma na co czekać!

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Magda Win (@megmegic)

 

Przepis na bób

Bób to roślina strączkowa więc dodanie go do posiłku idealnie uzupełni białko w naszym daniu. Dodatkowo bób to warzywo, które najchętniej jadamy gotowane i traktujemy jako przekąskę. Zaczyna się sezon na pikniki, wiec przygotowanie takiego smakołyku na spotkanie z przyjaciółmi może być dobrym pomysłem. Składniki, które potrzebujesz, by przygotować bób miętowo-cytrynowy:

  • 250 g bobu
  • 10 g Mięty, świeża
  • 5 ml Oliwy z oliwek
  • 1 g Pieprzu czarnego
  • 1 g Soli
  • 1 łyżka Soku z cytryny

Ugotowany i obrany bób skrop sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną miętę i dopraw solą i czarnym pieprzem. Polej oliwą i schłodź w lodówce. Smacznego!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×