WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Okrasa zawsze do solanki dodaje jedną przyprawę. Mocno podkręca smak ogórków

Gdzie nie spojrzysz, wszyscy bez cienia skrępowania zajadają się ogórkami. Nie ma w tym nic dziwnego! Polacy kochają ogórkowe przetwory i chociaż statystyki podają, że najbardziej intensywne prace nad ich przygotowaniem przypadają na sierpień, to nic nie stoi na przeszkodzie, byś zaczął to robić już teraz. Zwłaszcza że za moment zobaczysz sposób Karola Okrasy na podkręcenie smaku niezbędnej ci solanki. Kucharz dodaje do niej nietypowy składnik. 

ObrazekSolanka, którą do ogórków małosolnych robi Okrasa, jest jedyna w swoim rodzaju - Pyszności; foto: Canva, Facebook

Karol Okrasa to bez wątpienia wyjątkowy kucharz. Chociaż cechuje go duże umiłowanie do tradycyjnych dań kuchni polskiej, a także sposobu, w jaki przyrządzały je babcie, to nie podąża bezrefleksyjnie za klasycznymi schematami. Lubi modyfikować przepisy i je unowocześniać. Ale czy kucharz, który znany jest z prowadzenia programu "Okrasa łamie przepisy" mógłby podążać inną ścieżką?

Obrazek
Okrasa używa do swoich ogórków małosolnych specjalnej solanki - Pyszności; foto: Canva

Jak Karol Okrasa robi ogórki małosolne?

Zaciekawieni tym, jak Karol — ze swoim upodobaniem do kulinarnych zwrotów akcji — może przyrządzać ogórki małosolne, odnaleźliśmy jego autorską recepturę na tę przekąskę. Nie myliliśmy się: w niej również znalazło się nieco nowatorstwa. Solanka Okrasy jest przez niego wzbogacana o gorczycę. Dzięki niej smak ogórków jest podkręcony; ponoć jeszcze się taki nie znalazł, któremu by nie smakowały! My już wiemy, jak w tym sezonie będziemy przygotowywać ogórki małosolne. Rzuć okiem na pełny przepis i daj znać, czy dołączasz się do tej akcji!

Ogórki małosolne według Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 baldach kopru
  • 2 korzenie chrzanu
  • 3-4 liście porzeczki, dębu lub wiśni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 litra wody
  • 35 g soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Sposób przygotowania:

Obrazek
Solanka wzbogacona ziarnami gorczycy nadaje ogórkom wyrazistego smaku - Pyszności; foto: Canva
  1. Ogórki gruntowenamocz w zimnej wodzie, a potem dokładnie umyj. Wodę zagotuj z dodatkiem soli, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Pamiętaj, że zalanie ogórków wrzątkiem prowadzi do pozbawienia ich znacznej części wartości odżywczych. Kiedy solanka lekko ostygnie, dodaj do niej łyżkę ziaren gorczycy.
  2. Umyty koper i liście ułóż na dnie glinianego naczynia. Czosnek przetnij w pół (bez obierania), a korzeń chrzanu w słupki. Dodaj te składniki do kopru i liści. Następnie umieść w naczyniu namoczone ogórki.
  3. Całość zalej przygotowaną na sposób Okrasy solanką. Po dwóch dniach twoje ogórki małosolne będą już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka