Znany kucharz dodaje nietypowy składnik do surówki coleslaw. Robi furorę na stole

Surówka coleslaw to klasyka polskiej kuchni. Piotr Ogiński, znany kucharz, postanowił nieco ją urozmaicić, dodając do niej tajemniczy składnik. Efekt jest zaskakujący i pyszny.

Znany kucharz dodaje nietypowy składnik do surówki coleslaw. Robi furorę na stoleZnany kucharz dodaje nietypowy składnik do surówki coleslaw. Robi furorę na stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Surówka colesław – klasyczna pozycja na polskim stole. Jednak Piotr Ogiński, znany kucharz i twórca kanału YouTube "Kocham Gotować", postanowił dodać do tej popularnej surówki wyjątkowy składnik, który sprawia, że staje się ona prawdziwym hitem każdego obiadu. O jakim składniku mowa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Colesław: Klasyczne smaki w nowej odsłonie

Kapusta, królowa polskiej kuchni, gości na naszych stołach na wiele sposobów. Jednak to surówka colesław wyróżnia się spośród innych. Piotr Ogiński podkreśla jej wyjątkowość, dodając do tradycyjnych składników, takich jak biała kapusta i marchewka, piklowaną czerwoną cebulę. To połączenie sprawia, że surówka nabiera niezwykłego aromatu i smaku.

Surówka coleslaw z piklowaną cebulą - przepis

Aby przygotować surówkę coleslaw z piklowaną cebulą, potrzebujemy następujących składników:

  • ½ małej białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 2 białe cebule,
  • ½ piklowanej czerwonej cebuli,
  • sól.

Do przygotowania piklowanej cebuli potrzebujemy:

  • 3 czerwone cebule,
  • 300 ml wody,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 80 g cukru,
  • ½ łyżeczki kolendry.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kapustę ścieramy na mandolinie, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
  2. Surówkę odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy piklowaną cebulę. W garnku zagotowujemy wodę, ocet jabłkowy, cukier, sól i kolendrę. Zalewamy cebulę i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ugniatamy warzywa w misce i odsączamy z nadmiaru soku. Robimy sos z majonezu, kwaśnej śmietany i musztardy francuskiej.
  4. Na końcu dodajemy piklowaną cebulę i dokładnie mieszamy.

Piotr Ogiński udowadnia, że colesław to nie tylko klasyka, ale też doskonała przestrzeń do eksperymentów smakowych. Piklowana czerwona cebula to jego sekret, który sprawia, że ta surówka staje się gwiazdą stołu.

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀