Znany kucharz dodaje nietypowy składnik do surówki coleslaw. Robi furorę na stole

Surówka coleslaw to klasyka polskiej kuchni. Piotr Ogiński, znany kucharz, postanowił nieco ją urozmaicić, dodając do niej tajemniczy składnik. Efekt jest zaskakujący i pyszny.

Znany kucharz dodaje nietypowy składnik do surówki coleslaw. Robi furorę na stoleZnany kucharz dodaje nietypowy składnik do surówki coleslaw. Robi furorę na stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Surówka colesław – klasyczna pozycja na polskim stole. Jednak Piotr Ogiński, znany kucharz i twórca kanału YouTube "Kocham Gotować", postanowił dodać do tej popularnej surówki wyjątkowy składnik, który sprawia, że staje się ona prawdziwym hitem każdego obiadu. O jakim składniku mowa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Colesław: Klasyczne smaki w nowej odsłonie

Kapusta, królowa polskiej kuchni, gości na naszych stołach na wiele sposobów. Jednak to surówka colesław wyróżnia się spośród innych. Piotr Ogiński podkreśla jej wyjątkowość, dodając do tradycyjnych składników, takich jak biała kapusta i marchewka, piklowaną czerwoną cebulę. To połączenie sprawia, że surówka nabiera niezwykłego aromatu i smaku.

Surówka coleslaw z piklowaną cebulą - przepis

Aby przygotować surówkę coleslaw z piklowaną cebulą, potrzebujemy następujących składników:

  • ½ małej białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 2 białe cebule,
  • ½ piklowanej czerwonej cebuli,
  • sól.

Do przygotowania piklowanej cebuli potrzebujemy:

  • 3 czerwone cebule,
  • 300 ml wody,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 80 g cukru,
  • ½ łyżeczki kolendry.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kapustę ścieramy na mandolinie, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
  2. Surówkę odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy piklowaną cebulę. W garnku zagotowujemy wodę, ocet jabłkowy, cukier, sól i kolendrę. Zalewamy cebulę i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ugniatamy warzywa w misce i odsączamy z nadmiaru soku. Robimy sos z majonezu, kwaśnej śmietany i musztardy francuskiej.
  4. Na końcu dodajemy piklowaną cebulę i dokładnie mieszamy.

Piotr Ogiński udowadnia, że colesław to nie tylko klasyka, ale też doskonała przestrzeń do eksperymentów smakowych. Piklowana czerwona cebula to jego sekret, który sprawia, że ta surówka staje się gwiazdą stołu.

Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła