PrzepisBoże NarodzenieZasady są proste. Dzięki temu nie pójdziesz w święta z torbami

Zasady są proste. Dzięki temu nie pójdziesz w święta z torbami

Przygotowanie bożonarodzeniowych potraw może skutecznie spustoszyć domowy budżet. Nic dziwnego, że wiele osób szuka w tym czasie sposobów na oszczędności. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wydatki świąteczne nie przyprawią nas o ból głowy…

Jak zaoszczędzić pieniądze przygotowując święta?
Jak zaoszczędzić pieniądze przygotowując święta?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.12.2023 13:56

Święta składkowe

Dla jednej rodziny przygotowanie wigilijnej kolacji czy świątecznego obiadu może okazać się bardzo kosztownym przedsięwzięciem. Dlatego warto umówić się z bliskimi, którzy będą gościć w naszym domu, by przynieśli coś od siebie. Podzielmy się według specjalizacji, ciocia niech przyrządzi popisową kutię, a wujek – pieczony schab. Dzięki temu nie tylko ograniczymy koszty, zaoszczędzimy czas, zmniejszymy przedświąteczną presję, ale i przygotujemy optymalną ilość jedzenia.

Szukajmy zamienników

Przed świętami ceny wielu produktów szybują w górę, czego najlepszym przykładem jest mięso. Warto zastosować zamienniki, nie tylko dla oszczędności, ale i zdrowia. Istnieje wiele produktów z powodzeniem je zastępujących: tofu, nasiona roślin strączkowych, komosa ryżowa, bakłażan czy kalafior. Można wyczarować z nich ciekawe dania. Dostępne są też roślinne odpowiedniki kiełbas, kotletów i rozmaitych wędlin. Takie produkty często zawierają korzystne składniki odżywcze, których nie ma w mięsie zwierzęcym, choćby błonnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wybierajmy warzywa sezonowe lub mrożone

Choć dzisiaj większość warzyw jest dostępna przez cały rok, jednak przed świętami warto korzystać z produktów sezonowych, które są nie tylko tańsze, ale i smaczniejsze. Dotyczy to warzyw cebulowych (czosnek, cebulę i por) i korzeniowych (pietruszka, seler, marchewka), a także np. jarmużu.

Przygotowując świąteczne potrawy sięgnijmy po warzywa mrożone. Mrożenie nieprzypadkowo uchodzi za najzdrowszą formę przechowywania i konserwowania tego typu produktów, które dzięki temu na długo zachowują smak, kolor czy wartości odżywcze.

W marketach warto zajrzeć do działu z przecenionymi produktami, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Nie gardźmy nawet podwiędłymi warzywami, ponieważ łatwo je "reanimować". Sałata odzyska kruchość, gdy zanurzymy ją w wodzie z dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przywiędła i pomarszczona marchewka będzie smacznym dodatkiem do potraw, gdy włożymy ją do naczynia z zimną, wręcz lodowatą wodą i pozostawimy na kilka godzin (nawet na całą noc). Ogórkowi przywrócimy jędrność, gdy umieścimy go na godzinę w naczyniu z zimną wodą, do której możemy dorzucić trochę kostek lodu oraz dolać ocet winny (3 łyżki na litr wody). Natomiast przywiędła natka pietruszki odzyska wigor po kąpieli w letniej wodzie.

Planowanie to podstawa

Przed wyjściem na świąteczne zakupy dokładnie przemyślmy, czego tak naprawdę potrzebujemy. Zajrzyjmy do lodówki i szafek – może uda nam się przyrządzić posiłki z produktów, które tam znajdziemy? Dobrze jest zaplanować jadłospis na wszystkie świąteczne dni, przygotować listę niezbędnych składników i trzymać się jej podczas przemierzania sklepowych alejek. Dzięki temu będziemy mieć kontrolę nad odżywianiem, zapasami żywności oraz wydatkami.

Nie wyrzucajmy jedzenia

Hasło "zastaw się, a postaw się" nigdy nie jest bardziej aktualne niż w okresie Bożego Narodzenia, gdy kupujemy szczególnie dużo jedzenia, a stoły uginają się pod ciężarem rozmaitych przysmaków. Po świętach pojawia się zaś problem, co zrobić z resztkami zalegającymi w lodówce.

Wszystko da się wykorzystać. Usmażonego na wigilijną kolację karpia możemy włożyć do słoika i zalać gorącą marynatą z wody, octu, przypraw i cukru. W takiej postaci przetrwa kilka tygodni, podobnie jak śledź w occie czy oleju. Resztki kapusty z grzybami świetnie sprawdzą się jako nadzienie pierogów, krokietów czy naleśników. Podobną rolę może odegrać również bigos. Gdy po świętach pozostały nam kawałki pieczonego mięsa lub plasterki wędlin, a mamy już dość jedzenia kanapek, dodajmy mięsiwo do omletu lub domowej pizzy. Takie przysmaki, zalane jajeczno-śmietanową masą, będą też świetnym wypełnieniem quiche, czyli wytrawnej tarty.

Na Święta Bożego Narodzenia często zostają resztki jedzenia, więc zapobiegaj marnowaniu żywności, wykorzystując resztki jedzenia. Wykorzystaj ponownie indyka lub kurczaka w pysznym curry z okazji Świąt Bożego Narodzenia, lub posiekaj i wymieszaj z purée ziemniaczanym i zamień w paszteciki albo użyj resztek warzyw we frittacie

Wybrane dla Ciebie