Wrzuć do przesolonej potrawy. To najlepszy sposób, żeby ją uratować

Jesteś już na finiszu pracy nad przepisem i nagle okazało się, że przesadziłeś z solą? Czy całe danie nadaje się tylko do wyrzucenia? A może nie jest jeszcze za późno na uratowanie domowego posiłku?

Dodałeś do potrawy za dużo soli? Jeszcze można ją uratowaćDodałeś do potrawy za dużo soli? Jeszcze można ją uratować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Praewphan

Uwielbiam gotować i w kuchni mogłabym spędzić pół dnia. Jednak czasami wystarczy mały błąd lub chwila nieuwagi, aby doszło do kulinarnej wpadki, np. przesolenia potrawy. Na szczęście można ją jeszcze uratować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten świąteczny sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Taki jest dobry

Przesolone danie — czy można je uratować?

Jeśli chodzi o kuchenne wpadki, to chyba najczęściej mamy do czynienia z przypalonym lub przesolonym posiłkiem. I to właśnie na drugiej opcji chciałabym się dzisiaj skupić. Bo jak się okazuje, dodanie zbyt dużej ilości soli do zupy, sosu czy też mięsa nie oznacza wcale, że przygotowane jedzenie nadaje się tylko do kosza. 

Wręcz przeciwnie — istnieje wiele domowych metod, które pomogą ci uratować przesolone danie. Każde z tych rozwiązań nie wymaga ogromnego nakładu pracy czy wielu produktów. Wystarczą podstawowe składniki, które na pewno masz w swojej kuchni zawsze pod ręką.

Przesoloną zupę można uratować na kilka sposobów
Przesoloną zupę można uratować na kilka sposobów © Adobe Stock | Rawpixel.com

Ziemniak, ryż, a nawet cukier

Zacznę może od najprostszej metody. Jeśli istnieje taka możliwość to zbyt przesoloną zupę czy też sos można zawsze rozrzedzić przy pomocy dodatkowej porcji wody. W tym miejscu warto również wspomnieć o śmietanie lub mleku, które również mogą pomóc zminimalizować posmak soli. 

Innym sposobem jest dodanie kawałka surowego ziemniaka lub trochę ryżu do gotującego się dania ze zbyt dużą ilością soli. Oba produkty są idealnymi pochłaniaczami, które w mgnieniu oka rozprawią się z przesoloną potrawą.

Warto wspomnieć również o soku z cytryny oraz słodkich produktach jak, chociażby miód czy cukier. Dodatki tego typu mogą świetnie sprawdzić się jako element marynaty do przesolonego mięsa. Odrobina słodyczy nada całości nie tylko nowych walorów smakowych, ale też skutecznie zniweluje słonawy posmak. 

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby