Wrzuć do przesolonej potrawy. To najlepszy sposób, żeby ją uratować

Jesteś już na finiszu pracy nad przepisem i nagle okazało się, że przesadziłeś z solą? Czy całe danie nadaje się tylko do wyrzucenia? A może nie jest jeszcze za późno na uratowanie domowego posiłku?

Dodałeś do potrawy za dużo soli? Jeszcze można ją uratowaćDodałeś do potrawy za dużo soli? Jeszcze można ją uratować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Praewphan
Marzena Pęcak

Uwielbiam gotować i w kuchni mogłabym spędzić pół dnia. Jednak czasami wystarczy mały błąd lub chwila nieuwagi, aby doszło do kulinarnej wpadki, np. przesolenia potrawy. Na szczęście można ją jeszcze uratować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten świąteczny sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Taki jest dobry

Przesolone danie — czy można je uratować?

Jeśli chodzi o kuchenne wpadki, to chyba najczęściej mamy do czynienia z przypalonym lub przesolonym posiłkiem. I to właśnie na drugiej opcji chciałabym się dzisiaj skupić. Bo jak się okazuje, dodanie zbyt dużej ilości soli do zupy, sosu czy też mięsa nie oznacza wcale, że przygotowane jedzenie nadaje się tylko do kosza. 

Wręcz przeciwnie — istnieje wiele domowych metod, które pomogą ci uratować przesolone danie. Każde z tych rozwiązań nie wymaga ogromnego nakładu pracy czy wielu produktów. Wystarczą podstawowe składniki, które na pewno masz w swojej kuchni zawsze pod ręką.

Przesoloną zupę można uratować na kilka sposobów
Przesoloną zupę można uratować na kilka sposobów © Adobe Stock | Rawpixel.com

Ziemniak, ryż, a nawet cukier

Zacznę może od najprostszej metody. Jeśli istnieje taka możliwość to zbyt przesoloną zupę czy też sos można zawsze rozrzedzić przy pomocy dodatkowej porcji wody. W tym miejscu warto również wspomnieć o śmietanie lub mleku, które również mogą pomóc zminimalizować posmak soli. 

Innym sposobem jest dodanie kawałka surowego ziemniaka lub trochę ryżu do gotującego się dania ze zbyt dużą ilością soli. Oba produkty są idealnymi pochłaniaczami, które w mgnieniu oka rozprawią się z przesoloną potrawą.

Warto wspomnieć również o soku z cytryny oraz słodkich produktach jak, chociażby miód czy cukier. Dodatki tego typu mogą świetnie sprawdzić się jako element marynaty do przesolonego mięsa. Odrobina słodyczy nada całości nie tylko nowych walorów smakowych, ale też skutecznie zniweluje słonawy posmak. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟