Wrzuć do przesolonej potrawy. To najlepszy sposób, żeby ją uratować

Jesteś już na finiszu pracy nad przepisem i nagle okazało się, że przesadziłeś z solą? Czy całe danie nadaje się tylko do wyrzucenia? A może nie jest jeszcze za późno na uratowanie domowego posiłku?

Dodałeś do potrawy za dużo soli? Jeszcze można ją uratowaćDodałeś do potrawy za dużo soli? Jeszcze można ją uratować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Praewphan
Marzena Pęcak

Uwielbiam gotować i w kuchni mogłabym spędzić pół dnia. Jednak czasami wystarczy mały błąd lub chwila nieuwagi, aby doszło do kulinarnej wpadki, np. przesolenia potrawy. Na szczęście można ją jeszcze uratować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten świąteczny sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Taki jest dobry

Przesolone danie — czy można je uratować?

Jeśli chodzi o kuchenne wpadki, to chyba najczęściej mamy do czynienia z przypalonym lub przesolonym posiłkiem. I to właśnie na drugiej opcji chciałabym się dzisiaj skupić. Bo jak się okazuje, dodanie zbyt dużej ilości soli do zupy, sosu czy też mięsa nie oznacza wcale, że przygotowane jedzenie nadaje się tylko do kosza. 

Wręcz przeciwnie — istnieje wiele domowych metod, które pomogą ci uratować przesolone danie. Każde z tych rozwiązań nie wymaga ogromnego nakładu pracy czy wielu produktów. Wystarczą podstawowe składniki, które na pewno masz w swojej kuchni zawsze pod ręką.

Przesoloną zupę można uratować na kilka sposobów
Przesoloną zupę można uratować na kilka sposobów © Adobe Stock | Rawpixel.com

Ziemniak, ryż, a nawet cukier

Zacznę może od najprostszej metody. Jeśli istnieje taka możliwość to zbyt przesoloną zupę czy też sos można zawsze rozrzedzić przy pomocy dodatkowej porcji wody. W tym miejscu warto również wspomnieć o śmietanie lub mleku, które również mogą pomóc zminimalizować posmak soli. 

Innym sposobem jest dodanie kawałka surowego ziemniaka lub trochę ryżu do gotującego się dania ze zbyt dużą ilością soli. Oba produkty są idealnymi pochłaniaczami, które w mgnieniu oka rozprawią się z przesoloną potrawą.

Warto wspomnieć również o soku z cytryny oraz słodkich produktach jak, chociażby miód czy cukier. Dodatki tego typu mogą świetnie sprawdzić się jako element marynaty do przesolonego mięsa. Odrobina słodyczy nada całości nie tylko nowych walorów smakowych, ale też skutecznie zniweluje słonawy posmak. 

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi