Wymocz rybę w popularnym napoju. Przedłużysz jej świeżość i zniwelujesz nieprzyjemny zapach

Rybę najlepiej jest przygotować tuż po zakupie. W przeciwnym razie zacznie wydzielać charakterystyczny rybi zapach, który nie każdemu odpowiada i wiele osób zniechęca do jedzenia ryb. Jak wiec pozbyć się tej nieprzyjemnej woni? Koniecznie wypróbuj ten patent.

Jak pozbyć się przykrego zapachu z ryby?Jak pozbyć się przykrego zapachu z ryby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zanim przyprawisz i wrzucisz na tłuszcz, wymocz rybę w tym płynie. Jak żaden inny "wyciągnie" z niej charakterystyczny zapach, a także przyczyni się do zmiękczenia jej mięsa. Na pewno masz ten produkt w swojej kuchni. Wypróbuj raz, a pokochasz ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Ryba nieprzyjemnie pachnie? Tak zniwelujesz przykry zapach

Jak zredukować lub usunąć nieprzyjemny zapach z ryby? Jednym z najskuteczniejszych sposobów jest moczenie ryby w mleku. Mleko zawiera kazeinę, białko, które wiąże się z trimetyloaminą, związkiem chemicznym odpowiedzialnym za rybi zapach. W ten sposób mleko wchłania nieprzyjemną woń i poprawia smak ryby. Mleko ma również działanie zmiękczające i nawilżające, dzięki czemu ryba jest bardziej soczysta i delikatna.

Jak moczyć rybę w mleku? Najpierw należy dokładnie umyć rybę pod bieżącą wodą i osuszyć ją papierowym ręcznikiem. Następnie należy przełożyć rybę do miski lub naczynia żaroodpornego i zalać ją mlekiem (tak, by była nim całkowicie pokryta). Do mleka warto dodać ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, czosnek, zioła. Rybę najlepiej jest pozostawić w mleku na co najmniej 15 minut do kilku godzin, w zależności od jej wielkości i gatunku (im ryba jest większa i tłustsza, tym więcej czasu powinna spędzić w mleku). Po wymoczeniu rybę należy ponownie osuszyć i przygotować według przepisu.

Ryba nieprzyjemnie pachnie? Tak zniwelujesz przykry zapach
Ryba nieprzyjemnie pachnie? Tak zniwelujesz przykry zapach © Pixabay

Jak rozpoznać, że kupiona ryba jest świeża?

Przed zakupem ryby warto zwrócić uwagę na kilka cech, które świadczą o jej świeżości. Świeża ryba powinna mieć:

  • błyszczące, przejrzyste i wypukłe oczy,
  • czerwone, różowe lub jasne skrzela bez śluzu,
  • jędrne, sprężyste i wilgotne mięso,
  • lśniące, przylegające i twarde łuski,
  • neutralny lub lekko morski zapach.

Jak przechowywać rybę?

Rybę najlepiej jest spożyć jak najszybciej po zakupie lub przygotowaniu. Jeśli jednak chcemy ją przechować, to musimy to zrobić w odpowiednich warunkach. Rybę świeżą należy szczelnie owinąć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i włożyć na najniższą półkę lodówki, gdzie jest najzimniej (tak przygotowaną można przechowywać w lodówce do 2 dni). Podobnie należy postępować z rybą wędzoną.

Jeśli chcemy zamrozić rybę, najpierw należy ją opłukać, a następnie osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Każdą porcję należy owinąć folią spożywczą i włożyć do woreczka do mrożenia. Rybę można przechowywać w zamrażarce od 2 do 6 miesięcy, w zależności od jej gatunku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy