Nie pomidorówka i nie rosół. Siostra Anastazja serwuje inną zupę

Zupa węgierska z przepisu siostry Anastazji to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Gulaszowa w najsmaczniejszym wydaniu.

Zupa węgierska siostry Anastazji - Pyszności, źródło: CanvaZupa węgierska siostry Anastazji - Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Siostra Anastazja to niekwestionowana liderka wśród skrywających się pod habitem kucharek. Od lat wydaje książki, poradniki i zbiory przepisów, które cieszą się ogromną popularnością. Każdy z nas zapewne kojarzy ze stoiska przy pocztowym okienku "103 ciasta Siostry Anastazji" (sprzedane w 4 milionach egzemplarzy), "173 specjały siostry Anastazji" czy też inne pozycje z podobnych serii. Poza słodkościami nie brakuje również pomysłów na obiady, jak na przykład węgierską zupę gulaszową. Z tego przepisu wychodzi po prostu rewelacyjna.

Jak zrobić zupę gulaszową?

W przepisie znanej zakonnicy główną rolę odgrywa mięso i papryka, jak w przypadku tradycyjnego gulaszu, którym raczą się mieszkańcy Węgier. Dzięki bogactwu składników zupa ta sprawdzi się również jako drugie danie. Jest sycąca, pełna smaku i wypchana po brzegi składnikami. Śmiało możesz ją przygotować nawet na 2-3 dni, ponieważ po odgrzewaniu tylko zyskuje na smaku. Moja rodzina przepada za tą zupą i prosi o nią jeszcze częściej niż o wiele popularniejszy gulasz z kaszą czy ziemniakami.

Zupa węgierska siostry Anastazji - Pyszności, źródło: Canva
Zupa węgierska siostry Anastazji - Pyszności, źródło: Canva

Zupa węgierska siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g mięsa gotowanego, pieczonego lub wędliny,
  • 2 cebule,
  • 2 czerwone papryki, mogą być konserwowe,
  • 30 dag pieczarek konserwowych,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • tłuszcz,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie myję pod bieżącą wodą i kroję w plasterki. Podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i smażę całość, aż składniki się zarumienią.
  2. Dorzucam pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso. Zupa węgierska musi być sycąca i pełna mięsa.
  3. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję warzywo w średniej wielkości kostkę. Wrzucam na patelnię i podsmażam.
  4. Podsmażone składniki przekładam do garnka. Dodaję do nich przecier pomidorowy, podlewam wodą lub bulionem i zagotowuję.
  5. Do miseczki lub szklanki wlewam chochelkę wywaru. Dodaję śmietanę oraz mąkę i dokładnie mieszam. Zahartowany płyn wlewam do zupy. Dzięki temu w garnku nie powstaną grudki.
  6. Zagotowuję całość i doprawiam. Zupa powinna być dość gęsta i przyprawiona na ostro.

Do zupy można dodać również ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Serwuj ją samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa