Nie pomidorówka i nie rosół. Siostra Anastazja serwuje inną zupę
24.07.2023 09:05, aktual.: 24.07.2023 09:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zupa węgierska z przepisu siostry Anastazji to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Gulaszowa w najsmaczniejszym wydaniu.
Siostra Anastazja to niekwestionowana liderka wśród skrywających się pod habitem kucharek. Od lat wydaje książki, poradniki i zbiory przepisów, które cieszą się ogromną popularnością. Każdy z nas zapewne kojarzy ze stoiska przy pocztowym okienku "103 ciasta Siostry Anastazji" (sprzedane w 4 milionach egzemplarzy), "173 specjały siostry Anastazji" czy też inne pozycje z podobnych serii. Poza słodkościami nie brakuje również pomysłów na obiady, jak na przykład węgierską zupę gulaszową. Z tego przepisu wychodzi po prostu rewelacyjna.
Jak zrobić zupę gulaszową?
W przepisie znanej zakonnicy główną rolę odgrywa mięso i papryka, jak w przypadku tradycyjnego gulaszu, którym raczą się mieszkańcy Węgier. Dzięki bogactwu składników zupa ta sprawdzi się również jako drugie danie. Jest sycąca, pełna smaku i wypchana po brzegi składnikami. Śmiało możesz ją przygotować nawet na 2-3 dni, ponieważ po odgrzewaniu tylko zyskuje na smaku. Moja rodzina przepada za tą zupą i prosi o nią jeszcze częściej niż o wiele popularniejszy gulasz z kaszą czy ziemniakami.
Zupa węgierska siostry Anastazji
Składniki:
- 500 g mięsa gotowanego, pieczonego lub wędliny,
- 2 cebule,
- 2 czerwone papryki, mogą być konserwowe,
- 30 dag pieczarek konserwowych,
- puszka groszku konserwowego,
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 0,5 szklanki śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- tłuszcz,
- papryka w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie myję pod bieżącą wodą i kroję w plasterki. Podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i smażę całość, aż składniki się zarumienią.
- Dorzucam pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso. Zupa węgierska musi być sycąca i pełna mięsa.
- Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję warzywo w średniej wielkości kostkę. Wrzucam na patelnię i podsmażam.
- Podsmażone składniki przekładam do garnka. Dodaję do nich przecier pomidorowy, podlewam wodą lub bulionem i zagotowuję.
- Do miseczki lub szklanki wlewam chochelkę wywaru. Dodaję śmietanę oraz mąkę i dokładnie mieszam. Zahartowany płyn wlewam do zupy. Dzięki temu w garnku nie powstaną grudki.
- Zagotowuję całość i doprawiam. Zupa powinna być dość gęsta i przyprawiona na ostro.
Do zupy można dodać również ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Serwuj ją samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa. Smacznego!