PoradyNie pomidorówka i nie rosół. Siostra Anastazja serwuje inną zupę

Nie pomidorówka i nie rosół. Siostra Anastazja serwuje inną zupę

Zupa węgierska z przepisu siostry Anastazji to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Gulaszowa w najsmaczniejszym wydaniu.

Zupa węgierska siostry Anastazji - Pyszności, źródło: Canva
Zupa węgierska siostry Anastazji - Pyszności, źródło: Canva
Ewa

24.07.2023 | aktual.: 24.07.2023 09:32

Siostra Anastazja to niekwestionowana liderka wśród skrywających się pod habitem kucharek. Od lat wydaje książki, poradniki i zbiory przepisów, które cieszą się ogromną popularnością. Każdy z nas zapewne kojarzy ze stoiska przy pocztowym okienku "103 ciasta Siostry Anastazji" (sprzedane w 4 milionach egzemplarzy), "173 specjały siostry Anastazji" czy też inne pozycje z podobnych serii. Poza słodkościami nie brakuje również pomysłów na obiady, jak na przykład węgierską zupę gulaszową. Z tego przepisu wychodzi po prostu rewelacyjna.

Jak zrobić zupę gulaszową?

W przepisie znanej zakonnicy główną rolę odgrywa mięso i papryka, jak w przypadku tradycyjnego gulaszu, którym raczą się mieszkańcy Węgier. Dzięki bogactwu składników zupa ta sprawdzi się również jako drugie danie. Jest sycąca, pełna smaku i wypchana po brzegi składnikami. Śmiało możesz ją przygotować nawet na 2-3 dni, ponieważ po odgrzewaniu tylko zyskuje na smaku. Moja rodzina przepada za tą zupą i prosi o nią jeszcze częściej niż o wiele popularniejszy gulasz z kaszą czy ziemniakami.

Zupa węgierska siostry Anastazji - Pyszności, źródło: Canva
Zupa węgierska siostry Anastazji - Pyszności, źródło: Canva

Zupa węgierska siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g mięsa gotowanego, pieczonego lub wędliny,
  • 2 cebule,
  • 2 czerwone papryki, mogą być konserwowe,
  • 30 dag pieczarek konserwowych,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • tłuszcz,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie myję pod bieżącą wodą i kroję w plasterki. Podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i smażę całość, aż składniki się zarumienią.
  2. Dorzucam pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso. Zupa węgierska musi być sycąca i pełna mięsa.
  3. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję warzywo w średniej wielkości kostkę. Wrzucam na patelnię i podsmażam.
  4. Podsmażone składniki przekładam do garnka. Dodaję do nich przecier pomidorowy, podlewam wodą lub bulionem i zagotowuję.
  5. Do miseczki lub szklanki wlewam chochelkę wywaru. Dodaję śmietanę oraz mąkę i dokładnie mieszam. Zahartowany płyn wlewam do zupy. Dzięki temu w garnku nie powstaną grudki.
  6. Zagotowuję całość i doprawiam. Zupa powinna być dość gęsta i przyprawiona na ostro.

Do zupy można dodać również ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Serwuj ją samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie