PrzepisMało kto o niej pamięta. Bije na głowę wszystkie zupy, które znasz

Mało kto o niej pamięta. Bije na głowę wszystkie zupy, które znasz

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

06.05.2023 13:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy słyszałeś kiedyś o zupie przygotowanej z sałaty masłowej? Nie? Oto sałacianka. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. Zachwyca pięknym, zielonym kolorem, a w dodatku jest lekkostrawna, niskokaloryczna i naprawdę smaczna. 

W powszechnym przekonaniu sałata kojarzy nam się z różnego rodzajami sałatek i jako zielony dodatek do kanapki. Tymczasem można ją dusić, smażyć i gotować. I zrobić z niej oryginalną zupę, idealną na wiosenne i letnie dni — sałaciankę. To danie regionalne, wywodzące się z województwa lubelskiego, a konkretnie okolic Nałęczowa. Zupa z sałaty w innych częściach kraju jest praktycznie nieznana. Można ją serwować na ciepło, ale równie smaczna będzie w wersji — chłodnik.

Podstawową wersję zupy z sałaty (na gotowym bulionie) przygotujesz kwadrans. Możesz dodać do niej pełnoziarniste grzanki, ziemniaki, smażony boczek lub jajko ugotowane na twardo, będzie wówczas bardziej sycąca. Możliwości jest nieskończenie wiele. Jeśli więc znudziły ci się sałatki, skorzystaj z przepisu na zupę z sałaty.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sałacianka, czyli zupa z sałaty - przepis

Składniki:

  • 2 główki sałaty masłowej
  • 1/5 litra wywaru gotowanego na kościach wieprzowych (możesz też użyć bulionu warzywnego lub drobiowego)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • duży pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • parę plastrów wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
  • 6 ugotowanych młodych ziemniaków (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Sałacianka jest banalnie prosta do przygotowania. Boczek lub słoninę pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Gdy się nieco wytopi, dorzuć do niego porwaną na mniejsze części sałatę.
  2. Smaż na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodaj do wywaru.
  3. Zapraw zupę śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką, jeśli wolisz nieco gęstszą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też do każdej porcji dodać młode, pokrojone w ćwiartki ziemniaki.
  4. Przed podaniem zupę posyp koperkiem. Uwaga, możesz ją też zmiksować na gładki krem.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.