Mało kto o niej pamięta. Bije na głowę wszystkie zupy, które znasz

Czy słyszałeś kiedyś o zupie przygotowanej z sałaty masłowej? Nie? Oto sałacianka. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. Zachwyca pięknym, zielonym kolorem, a w dodatku jest lekkostrawna, niskokaloryczna i naprawdę smaczna. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

W powszechnym przekonaniu sałata kojarzy nam się z różnego rodzajami sałatek i jako zielony dodatek do kanapki. Tymczasem można ją dusić, smażyć i gotować. I zrobić z niej oryginalną zupę, idealną na wiosenne i letnie dni — sałaciankę. To danie regionalne, wywodzące się z województwa lubelskiego, a konkretnie okolic Nałęczowa. Zupa z sałaty w innych częściach kraju jest praktycznie nieznana. Można ją serwować na ciepło, ale równie smaczna będzie w wersji — chłodnik.

Podstawową wersję zupy z sałaty (na gotowym bulionie) przygotujesz kwadrans. Możesz dodać do niej pełnoziarniste grzanki, ziemniaki, smażony boczek lub jajko ugotowane na twardo, będzie wówczas bardziej sycąca. Możliwości jest nieskończenie wiele. Jeśli więc znudziły ci się sałatki, skorzystaj z przepisu na zupę z sałaty.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sałacianka, czyli zupa z sałaty - przepis

Składniki:

  • 2 główki sałaty masłowej
  • 1/5 litra wywaru gotowanego na kościach wieprzowych (możesz też użyć bulionu warzywnego lub drobiowego)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • duży pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • parę plastrów wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
  • 6 ugotowanych młodych ziemniaków (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Sałacianka jest banalnie prosta do przygotowania. Boczek lub słoninę pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Gdy się nieco wytopi, dorzuć do niego porwaną na mniejsze części sałatę.
  2. Smaż na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodaj do wywaru.
  3. Zapraw zupę śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką, jeśli wolisz nieco gęstszą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też do każdej porcji dodać młode, pokrojone w ćwiartki ziemniaki.
  4. Przed podaniem zupę posyp koperkiem. Uwaga, możesz ją też zmiksować na gładki krem.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje