Porady10 popularnych produktów, które jedliśmy w zły sposób przez całe swoje życie

10 popularnych produktów, które jedliśmy w zły sposób przez całe swoje życie

10 popularnych produktów, które jedliśmy w zły sposób przez całe swoje życie
Ewa
17.09.2020 17:25, aktualizacja: 18.09.2023 12:27

Jakość jedzenia jest bardzo ważna. Zdarza się jednak, że nieświadomie popełniamy błędy, które powodują, że sporo tracimy.

#1 Nasiona lnu

Nasiona lnu zawierają błonnik, kwasy omega-3 i składniki odżywcze, niezwykle cenne dla naszego organizmu.
Jednak nasze ciała nie są w stanie ich strawić, gdy są spożywane w całości. Dlatego należy je zmiażdżyć przed spożyciem, aby nie utraciły swoich korzystnych właściwości.

Obraz

#2 Szparagi

Chociaż kuchenka mikrofalowa może naprawdę ułatwiać życie, to w przypadku szparagów lepiej z niej zrezygnować, bo niszczy się w ten sposób cenną witaminę C.
Idealnym sposobem przygotowywania szparagów jest krótkie smażenie lub gotowanie na parze.

Obraz

#3 Kiwi

Nie obieraj kiwi! Skórka tego owocu wbrew pozorom jest jadalna. Zawierają wysokie stężenie składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Zresztą, nie od dziś wiadomo, że najwięcej witamin jest w skórce :)

Obraz

#4 Pomidory

Zjedz pomidory na ciepło! Oczywiście, zarówno smaczne, jak i zdrowe są na surowo. Jednak w tych, które zostają poddane obróbce cieplnej znajduje się więcej likopenu. Likopen to przeciwutleniacz, zmniejsza ryzyko zawału serca i wykazuje działanie antynowotworowe.

Obraz

#5 Herbata z mlekiem

Amatorów czarnej herbaty z mlekiem jest naprawdę sporo. Nie musisz z niej rezygnować, ale pamiętaj, że wymieszanie herbaty z nabiałem obniża jej dobroczynne działanie na układ krwionośny. Czarna herbata obniża ciśnienie krwi, co chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi

Obraz

#6 Truskawki

Truskawki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę C, podobnie jak większość czerwonych owoców. Krojone truskawki stają się wrażliwe na światło i tlen oraz bardzo łatwo tracą składniki odżywcze.

Obraz

#7 Brokuły

Rozgotowane brokuły to zbrodnia! To warzywo najlepiej spożywać surowe lub al dente, podgotowane na parze. Gotując w wodzie brokuły tracą przeciwutleniacze i witaminy, więc całe swoje bogactwo.

Obraz

#8 Fasola

Suszona fasola zawiera związki przeciwutleniające zwane fitynianami, które ograniczają wchłanianie innych substancji odżywczych. Moczenie nie dość, że skraca czas gotowania, to jeszcze wypłukuje szkodliwe związki.

Obraz

#9 Jogurt

Pewnie nie raz pod wieczkiem Twojego jogurtu skrywała się woda. I wielu z nas odlewało ją do zlewu. Nie rób tego więcej! W dobrych jogurtach oddziela się w ten sposób serwatka, niezwykle bogata w białko i witaminę B12. Zamiast wylać- wymieszaj ją z resztą jogurtu.

Obraz

#10 Ogórki

Lepiej jest jeść ogórki razem ze skórką, ze względu na wysoki poziom błonnika. Jeśli jednak nie masz pewności co do pochodzenia warzywa i nie możesz go dokładnie umyć, najlepiej usunąć skórkę, aby uniknąć spożycia pestycydów lub bakterii.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także