×

10 popularnych produktów, które jedliśmy w zły sposób przez całe swoje życie

Jakość jedzenia jest bardzo ważna. Zdarza się jednak, że nieświadomie popełniamy błędy, które powodują, że sporo tracimy.

#1 Nasiona lnu

Nasiona lnu zawierają błonnik, kwasy omega-3 i składniki odżywcze, niezwykle cenne dla naszego organizmu.
Jednak nasze ciała nie są w stanie ich strawić, gdy są spożywane w całości. Dlatego należy je zmiażdżyć przed spożyciem, aby nie utraciły swoich korzystnych właściwości.

healthline.com

#2 Szparagi

Chociaż kuchenka mikrofalowa może naprawdę ułatwiać życie, to w przypadku szparagów lepiej z niej zrezygnować, bo niszczy się w ten sposób cenną witaminę C.
Idealnym sposobem przygotowywania szparagów jest krótkie smażenie lub gotowanie na parze.

wikihow.com Freepik

#3 Kiwi

Nie obieraj kiwi! Skórka tego owocu wbrew pozorom jest jadalna. Zawierają wysokie stężenie składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Zresztą, nie od dziś wiadomo, że najwięcej witamin jest w skórce 🙂

#4 Pomidory

Zjedz pomidory na ciepło! Oczywiście, zarówno smaczne, jak i zdrowe są na surowo. Jednak w tych, które zostają poddane obróbce cieplnej znajduje się więcej likopenu. Likopen to przeciwutleniacz, zmniejsza ryzyko zawału serca i wykazuje działanie antynowotworowe.

livestrong.com

#5 Herbata z mlekiem

Amatorów czarnej herbaty z mlekiem jest naprawdę sporo. Nie musisz z niej rezygnować, ale pamiętaj, że wymieszanie herbaty z nabiałem obniża jej dobroczynne działanie na układ krwionośny. Czarna herbata obniża ciśnienie krwi, co chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi

tarladalal.com ohhowcivilized.com

#6 Truskawki

Truskawki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę C, podobnie jak większość czerwonych owoców. Krojone truskawki stają się wrażliwe na światło i tlen oraz bardzo łatwo tracą składniki odżywcze.

#7 Brokuły

Rozgotowane brokuły to zbrodnia! To warzywo najlepiej spożywać surowe lub al dente, podgotowane na parze. Gotując w wodzie brokuły tracą przeciwutleniacze i witaminy, więc całe swoje bogactwo.

spendwithpennies.com

#8 Fasola

Suszona fasola zawiera związki przeciwutleniające zwane fitynianami, które ograniczają wchłanianie innych substancji odżywczych. Moczenie nie dość, że skraca czas gotowania, to jeszcze wypłukuje szkodliwe związki.

Freepik

#9 Jogurt

Pewnie nie raz pod wieczkiem Twojego jogurtu skrywała się woda. I wielu z nas odlewało ją do zlewu. Nie rób tego więcej! W dobrych jogurtach oddziela się w ten sposób serwatka, niezwykle bogata w białko i witaminę B12. Zamiast wylać- wymieszaj ją z resztą jogurtu.

Cosmpolitan

#10 Ogórki

Lepiej jest jeść ogórki razem ze skórką, ze względu na wysoki poziom błonnika. Jeśli jednak nie masz pewności co do pochodzenia warzywa i nie możesz go dokładnie umyć, najlepiej usunąć skórkę, aby uniknąć spożycia pestycydów lub bakterii.

Freepik
 

Wybrane dla Ciebie

10 kuchennych nawyków, których powinieneś jak najszybciej się pozbyć. Źle wypływają na zdrowie

Każdy z nas popełnia błędy, a te kuchenne są po prostu nieuniknione. Jest jednak parę rzeczy, które robimy z przyzwyczajenia, a które mogą być dla nas niebezpieczne. Zobacz, czego unikać podczas gotowania. #1 Mycie surowego mięsa Toksykolodzy zgodnie twierdzą: mycie surowego mięsa może przynieść więcej szkody niż pożytku. Sprzyja to rozprzestrzenianiu się Campylobacter jejuni- bakterii, […]

nawyki żywieniowe

Nawyki żywieniowe spowalniające metabolizm

Nawyki żywieniowe mają ogromne znaczenie dla organizmu. Wpływają m.in. na nasz metabolizm, dlatego warto wiedzieć czego lepiej unikać i na co postawić podczas pracy nad posiłkiem. Tym razem poznasz nawyki żywieniowe, z którym najlepiej skończyć od razu. Dlaczego? Spowalniają nasz metabolizm, a tego lepiej unikać! #1 Twoje dania nie są pikantne Wiem, że sporo osób […]

zamknij