12 kuchennych wskazówek od zawodowych szefów kuchni. Z ich pomocą unikniesz wpadki!

Rady od profesjonalistów są naprawdę nieocenione. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek z których korzystają absolwenci szkół kulinarnych na całym świecie.

Obrazek
Ewa

#1 Zastąp sól sosem sojowym, rybnym lub tamari

Zawierają w sobie dodatkowo "umami", które niesamowicie podkręci smak Twojego dania.

Obrazek

#2 Im bardziej będziesz rozszerzać swoją wiedzę o kuchni, tym lepszym kucharzem staniesz się.

Chociaż zwykle uczy się jednej techniki i europejskich sposobów przygotowania dań, to nie warto zamykać się na nowości. Jeśli nie masz możliwości podróżowania lub kupowania książek- odpal YouTube!
Żaden rodzaj kuchni nie ma monopolu na smak, więc warto eksperymentować.

#3 Żeby szybko pokroić pomidorki koktajlowe- sięgnij po zamknięcia do pojemników

Włóż je pomiędzy dwa talerzyki lub dwa zamknięcia pojemników. Zrobisz to o wiele szybciej i oszczędzisz trochę nerwów.

Obrazek

#4 Nigdy nie kupuj zamarynowanych już kawałków mięsa w sklepie

Często są to słabszej jakości lub po prostu starsze kawałki mięsa, które "ratuje się" marynatą. Jak dobra by ona nie była, to wciąż pewniejszym i zdrowszym rozwiązaniem jest kupno świeżego, nieprzyprawionego mięsa i przygotowanie marynaty w domu.

#5 Zadbaj o porządek

Odkładaj na miejsce wszystko, czego nie używasz. Zachowanie porządku na miejscu pracy to podstawa! Żaden profesjonalny kucharz nie lubi gotować w bałaganie.

#6 Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu boczku

Jeśli trafił Ci się tłusty kawałek mięsa- nie wylewaj jego pozostałości z patelni. Przefiltruj schłodzony (ale wciąż płynny) tłuszcz z bekonu przez papierowy ręcznik do kubka na kawę lub pojemnika odpornego na ciepło. Używaj go wszędzie tam, gdzie używasz masła, smalcu lub oleju.

#7 Spróbuj dodać odrobiny octu jabłkowego do gotowego sosu

Sos powstały z wytopionego tłuszczu z kurczaka lub indyka jest naprawdę pyszny. Żeby jeszcze bardziej podkręcić jego smak- dodaj odrobinę octu jabłkowego. Odrobina kwaśnego smaku jeszcze bardziej podkręci Twój sos.

#8 Dodawaj sól z ręki

Zamiast bezpośrednio sypać sól z pojemnika lub łyżeczki- nasyp najpierw na dłoń. Będziesz miał większą kontrolę nad ilością i unikniesz przesolenia.

Obrazek

#9 Przed gotowaniem osusz wszystkie składniki, które zatrzymują wilgoć - takie jak mięso, ryby i warzywa - ręcznikiem papierowym.

Dzięki temu zachowają swoją oryginalną strukturę i pozostanę pyszne i chrupiące.

#10 Nie bój się gotowych mieszanek przypraw

Pamiętaj tylko o tym, żeby sprawdzać skład. Odrzuć mieszanki, które na pierwszym miejscu mają sól- szkoda za nią przepłacać.
Gotowe mieszanki będą świetnym pomysłem, gdy przygotujesz mięso, którego jeszcze nie robiłeś lub gdy nie masz czasu na komponowanie zestawu.

#11 Próbuj, próbuj i jeszcze raz próbuj

Próbuj dania na każdym etapie jego przygotowywanie, bo tylko w ten sposób będziesz w stanie wyeliminować błędy. Podsmaż najpierw jednego klopsa i spróbuj, czy na pewno wszystko jest dobrze.
Oczywiście, kiedy jesteś mistrzem danego dania, to nie musisz robić tego aż tak często ;)

Obrazek

#12 Przepisy to tylko mapa drogowa

Czasami poboczne drogi okażą się lepsze, warto trzymać się jednak ogólnych wskazówek. Nie bój się eksperymentować!

Jest jednak mały wyjątek- pieczenie! Tam jednak lepiej trzymać się oryginalnego przepisu ;)

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu