Porady13 kroków, dzięki którym przygotujesz pizzę jak z prawdziwej włoskiej pizzerii

13 kroków, dzięki którym przygotujesz pizzę jak z prawdziwej włoskiej pizzerii

13 kroków, dzięki którym przygotujesz pizzę jak z prawdziwej włoskiej pizzerii
Katarzyna Skoczek

18.07.2018 09:32, aktual.: 18.09.2023 12:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Woda użyta do rozrobienia drożdży powinna mieć właściwą temperaturę! Idealny przedział to od 40 do 43 stopni Celsjusza. Dzięki temu drożdże rozpuszcza się i aktywują. Za ciepła woda może je zabić, przez co ciasto odpowiednio nie wyrośnie.

#2

Sprawdź czy drożdże są aktywne i „żyją”. Już parę minut po rozpuszczeniu ich w wodzie, na jej powierzchni powinny pojawić się bąbelki i piana. Jeśli nie widzisz żadnej reakcje, drożdże były nieświeże lub woda miała złą temperaturę.

#3

Kiedy przyjdzie czas wyrabiania ciasta do pizzy, nie można być leniem! Trzeba poświęcić mu sporo uwagi, siły i czasu. Minimalny polecany czas wyrabiania to 10 minut.

#4

Także sposób wyrabiania ciasta ma znaczenie! Naciskaj je od góry, przesuwając do przodu i powtarzaj ten ruch.

#5

Aby sprawdzić, czy ciasto do pizzy jest wystarczająco wyrobione, naciśnij je palcem. Jeśli od razu zacznie wyrównywać swoją powierzchnię, jest gotowe!

#6

Miskę, w której będzie wyrastać ciasto, wysmaruj oliwą. Podobnie folię, którą będzie nakrywane ciasto!

#7

Jeśli to możliwe, pozwól ciasto wyrosnąć przez noc. Żadna pizza nie będzie idealna, jeśli ciasto nie będzie miało odpowiedniej ilości czasu na rośnięcie. Jeśli rzeczywiście bardzo Ci się śpieszy, pozostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. To minimum!

#8

Po wyrośnięciu ciasto powinno ponownie zostać wyrobione. Poświęć na to około dwie minuty. Dzięki temu pozbędziesz się z niego zbędnych bąbelków powietrza i sprawisz, że będzie miało jednolitą konsystencję.

#9

Aby każdy kawałek robionej pizzy miał taką samą strukturę, dziel surowe ciasto krojąc je na pół lub na ćwiartki.

#10

Po uformowaniu kulek na pizzę z każdego kawałka ciasta, pokryj je odrobiną mąki i pozostaw na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. To niezbędne by pizza była naprawdę idealna!

kulinarne#11

Nagrzej piekarnik tak mocno, jak tylko możesz. Zanim pizza do niego trafi, musi osiągnąć maksymalną możliwą temperaturę. Potem wystarczy obniżyć ją do tej wymaganej.

#12

Nagrzej także blachę, kamień do pizzy lub formę w piekarniku, zanim przełożyć do niej ciasto. Piekarnik nigdy nie osiągnie tak wysokiej temperatury jak piec do pizzy, dlatego warto także podgrzać to, na czym będziemy ją piec.

#13

Zanim przełożysz pizzę do wybranego naczynia lub na blachę czy kamień, posyp ją lekko semoliną. Pizza nie przyklei się do podłoża i będzie bardziej chrupiąca od spodu!