Pan Wiktor zapłacił za kilogram cukru 7,59 złotych. To dopiero początek, Polacy przewidują najgorsze

Ceny cukru cały czas rosną, a w niektórych sklepach wciąż półki świecą pustkami. Trwający od lipca problem nie ma końca. Polacy robią zapasy.

Obrazek
Ewa

W lipcu półki z cukrem świeciły z pustkami. Słodkie kryształy stały się towarem deficytowym. Gdy tylko wracały do sklepów- błyskawicznie się wyprzedawały. Większość marketów postanowiła wprowadzić limity cukru na osobę. Chociaż echo głośnego problemu trochę ucichło, to nie przestał on istnieć. Słodki problem niedługo stanie się gorzką pigułką do przełknięcia.

Ceny cukru w 2022

Nie jest żadną tajemnicą, że wielkie sieci, jak Lidl i Biedronka, są w stanie zaproponować najkorzystniejsze ceny. Zamawiają oni u producentów ogromne ilości, więc mogą liczyć na lepsze oferty. Ceny w mniejszych hurtowniach, w których zaopatrują się lokalne sklepiki i małe sieci są wyższe, więc analogicznie droższe mogą być też niektóre towary.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Kupno cukru w sklepie wciąż stanowi spore wyzwanie. Półki wciąż świecą pustkami. Przekonał się o tym boleśnie pan Wiktor. Wizyty w supermarketach zakończyły się fiaskiem. Cukier znalazł dopiero w sieci Społem. Cena za kilogram po prostu zwala z nóg- na rachunku widnieje kwota 7,59 zł.

Polacy są przerażeni

Ciągnący się problem z cukrem budzi trwogę Polaków. Ludzie boją się, że sytuacja z lipca może się powtórzyć i na sklepowych półkach zabraknie nie tylko cukru. Wiele osób zdecydowało się zrobić zapasy.

Obawy o to, że może zabraknąć towarów, są wyższe właśnie wśród osób starszych. Może to być pokłosiem ich doświadczeń z PRL-u, kiedy niedobory były powszechne. Natomiast od czasu transformacji, czyli już od ponad 30 lat, one w ogóle nie występują i trzeba o tym pamiętać - wyjaśnia Marcin Luziński, ekonomista Santander Bank Polska

Jakie jest rozwiązanie problemu?

To panika zwykłych ludzi i cwaniactwo sprzedających, windują ceny. Teraz jest tak samo z węglem: 4600zł/tona. Co nic innego jak spekulacja na wolnym rynku, wykorzystująca chwilowe zmiany podaży i popytu. Na to jest jeden lek: nie kupować, nie panikować, przeczekać!- grzmią komentarze w internecie

Zrobiłeś już zapasy czy starasz się nie panikować? Daj znać w komentarzu!

Szukasz pomysłu na obiad? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯