Mało kto sięga po niego w sklepie a szkoda. Obniża ciśnienie i opóźnia procesy starzenia

Jaki jest jeden z najzdrowszych polskich owoców sezonowych? Dla wielu osób, pewnym zaskoczeniem na pewno będzie fakt, że to agrest. Świetnie smakuje, ale docenia się go przede wszystkim ze względu na właściwości zdrowotne. Dlaczego warto go spożywać, jakie ma właściwości i w jaki sposób wykorzystać go w kuchni i medycynie? Sprawdź najważniejsze informacje.

ObrazekAgrest - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Są takie owoce, na które większość osób czeka przez cały rok. W Polsce są to przede wszystkim truskawki i maliny, które uznaje się za te najpopularniejsze owoce sezonowe. A jakie owoce uznaje się za te najzdrowsze? W tym przypadku, liderem jest bez wątpienia agrest, który określa się również mianem "winorośli północy". To owoc o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych i zawierający niezwykle ważne składniki odżywcze. Jaką rolę w diecie odgrywa agrest?

Agrest - co to za owoc?

Chcąc dowiedzieć się, jakie właściwości ma agrest, dobrze jest rozpocząć od wyjaśnienia tego, co to za owoc. Agrest to owoc, który pochodzi z krzewu o tej samej nazwie. Jest również znany jako agrest zielony lub agrest pospolity. Owoc ten jest mały, kulisty lub podłużny, o średnicy około 1 cm. Jego skórka jest cienka, gładka lub pokryta delikatnym meszkiem. Barwa agrestu może się różnić od zielonej do żółto-zielonej lub nawet czerwonej, w zależności od odmiany.

Obrazek
Agrest - Pyszności; Foto Canva.com

Warto zaznaczyć, że jest charakterystyczny ze względu na swój intensywny smak, który jest jednocześnie kwaśny i słodki. Wewnątrz owocu znajduje się soczysty, miękki miąższ otaczający kilka nasion. Smak agrestu jest często porównywany do smaku porzeczki lub kwasu cytrynowego. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i przemyśle kosmetycznym, a także w domowej medycynie.

Jakie właściwości ma agrest?

Odnosząc się do właściwości agrestu, trzeba przyznać, że korzystnie wpływa na pracę ludzkiego organizmu, dzięki zawartości witamin i innych składników odżywczych. Agrest jest bogaty w witaminę C, witaminę K, błonnik oraz antyoksydanty. Zawiera również pewne ilości witamin z grupy B, potasu, żelaza i wapnia. Dzięki temu agrest ma potencjalne korzyści zdrowotne, takie jak wzmacnianie odporności, poprawa krzepnięcia krwi, wspomaganie układu trawiennego i utrzymanie zdrowia kości.

Agrest to owoc, który:

  • pomaga na problemy trawienne,
  • obniża poziom cholesterolu w organizmie,
  • obniża ciśnienie (dzięki zawartego w nim potasu),
  • wspomaga układ nerwowy,
  • usuwa z organizmu wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się,
  • można z niego zrobić maseczkę - to świetna opcja na domowy peeling.

Agrest w kuchni - zastosowanie i przepis

Jakie zastosowanie ma agrest w kuchni? Owoce agrestu są często spożywane na surowo, jednak mogą być również używane do przygotowania różnych potraw. Są popularne w przetworach, takich jak dżemy, kompoty, soki, syropy czy galaretki. Można go również dodawać do sałatek owocowych, deserów, ciast, muffinek lub serników, aby dodać im charakterystycznego smaku i świeżości. Sprawdzi się także jako dodatek do koktajli.

Obrazek
Dżem z agrestu - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • kiwi,
  • 2 garście agrestu,
  • łyżka otrębów pszennych,
  • szklanka kefiru,
  • łyżeczka nasion chia.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl.
  2. Przelej do szklanek i ciesz się wyjątkowym smakiem domowego koktajlu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej