Aloo gobi z nazwy brzmi dziwnie, ale to kulinarne mistrzostwo świata dla fanów ziemniaków

Proste, ale piękne i bardzo łatwe do przygotowania, klasyczne indyjskie curry warzywne warto dodać do swojego kulinarnego repertuaru. Jeśli lubisz ziemniaki, to tę potrawę po prostu pokochasz. I sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.

Aloo gobi to wegańska opcja dla fanów curry i kuchni indyjskiejAloo gobi to wegańska opcja dla fanów curry i kuchni indyjskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Aloo gobi, jak opisuje szef kuchni Vivek Singh, to „najbardziej powszechne i podstawowe curry warzywne, które można znaleźć w Indiach”. Nazwa oznacza ziemniaki z kalafiorem w języku hindi. To danie świetnie sprawdza się jako dodatek warzywny, ale jest na tyle aromatyczne, że można je podać z ryżem lub chlebkami jako pełnowartościowy (i wegański) posiłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Curry z ciecierzycą, tofu i batatami. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Aloo gobi - co to jest?

Aloo gobi to jednogarnkowa potrawa wegetariańska, w której głównymi składnikami są ziemniaki i kalafior. Duszone razem z pomidorami, cebulą, imbirem, czosnkiem i mieszanką przypraw (m.in. kurkuma, kumin, kolendra, garam masala) tworzą aromatyczne, pełne smaku danie. W oryginale nie ma dużo sosu – jest raczej suche lub lekko wilgotne od pomidorów. Dzięki przyprawom i technice duszenia ziemniaki i kalafior chłoną cały aromat. Najlepiej użyć ziemniaków, które się nie rozpadną przy duszeniu (np. młode lub typu A).

Przepis na aloo gobi

W niektórych wersjach dodaje się groszek zielony (aloo gobi matar) albo jogurt, by nadać lekko kremowej konsystencji. Najczęściej serwowane z ryżem basmati, chlebkami naan, chapati lub po prostu samodzielnie jako lekki obiad.

Składniki:

  • 350 g ziemniaków sałatkowych,
  • 1 czerwona lub żółta cebula,
  • 1 średni kalafior,
  • 20 g świeżego imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 400 g puszka pomidorów pelati lub 5 świeżych pomidorów śliwkowych i 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki nasion kolendry,
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżeczka nasion kminu,
  • ½ łyżeczki nasion czarnuszki,
  • ½-1 łyżeczka łagodnego chili w proszku,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1-4 zielone papryczki chili,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka suszonych liści kozieradki (methi),
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • sok z ½ limonki,
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ziemniaków i cebuli: pokrój ziemniaki w kostkę o boku ok. 2,5 cm. Nie musisz ich obierać, ale jeśli są brudne, dobrze je umyj. Obierz i drobno pokrój cebulę.
  2. Przygotowanie kalafiora: odetnij liście kalafiora, zachowując te w dobrym stanie do późniejszego użycia. Podziel kalafior na różyczki i pokrój łodygę na kawałki wielkości ziemniaków.
  3. Przygotowanie imbiru i czosnku: obierz imbir i drobno go zetrzyj lub posiekaj. Obierz i zetrzyj lub zmiażdż czosnek. Możesz je razem rozgnieść z odrobiną soli na pastę.
  4. Rozpoczęcie gotowania: na średnim ogniu rozgrzej patelnię z pokrywką. Upraż nasiona kolendry, aż staną się aromatyczne, a następnie odłóż na talerzyk. Wlej połowę oleju, podsmaż nasiona kminu i czarnuszki, aż zaczną pękać, dodaj ziemniaki i smaż, aż lekko się zarumienią.
  5. Smażenie kalafiora: wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową, pozostawiając jak najwięcej oleju na patelni, a następnie podsmaż kalafior, aż lekko się zrumieni.
  6. Przygotowanie sosu: zmniejsz ogień, dodaj resztę oleju i smaż cebulę, aż zmięknie. Dodaj pastę z czosnku i imbiru, smaż przez kilka minut, a następnie dodaj zmieloną kolendrę, chili i kurkumę.
  7. Wykończenie sosu: dodaj pomidory i gotuj, aż sos zgęstnieje, a olej zacznie oddzielać się od sosu. W międzyczasie przetnij papryczki chili wzdłuż.
  8. Gotowanie dania: włóż ziemniaki i kalafior z powrotem na patelnię, dodaj papryczki chili i sól. Gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  9. Ostatnie szlify: zdejmij patelnię z ognia, dodaj methi, garam masala i ewentualnie podsmażone liście kalafiora. Po 10 minutach dodaj sok z limonki, dopraw do smaku i podawaj z ryżem lub chlebkami.

Źródło: The Guardian

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej