Antyrakowy mocarz. Nie żałuj sobie i syp śmiało do sałatek i sosów

Wyglądają niepozornie, ale te małe pąki są świetnym uzupełnieniem codziennej diety. W Polsce są ciągle raczej ciekawostką niż stałym punktem w kuchni, ale już kuchnia śródziemnomorska w pełni korzysta z ich dobrodziejstwa.

Kapary - PysznościKapary - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Fudio
Ewa Malinowska

Kapary to pąki kwiatowe zbierane z wieloletnich krzewów z rodziny roślin Capparis. Ich zbieranie nie jest takie łatwe, bo pąki kwitną jeden dzień - pączki pojawiają się rano, a już wieczorem zamieniają się w kwiaty. Dlatego też zbieranie kaparów to praca dla rannych ptaszków, bo robi się to o naprawdę wczesnej porze. Na szczęście nie trzeba zakładać uprawy, a wystarczy ubrać się w buty i pójść do sklepu. Marynowane kapary można znaleźć w naprawdę wielu miejscach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Małe pąki pełne zdrowia

W 100 gramach kaparów znaleźć można zaledwie 23 kalorie, dzięki czemu będą świetnym dodatkiem do dań i sałatek. W większości składają się z wody, a pozostała ich część to mocno skoncentrowane składniki odżywcze. Wśród nich znajduje się żelazo, potas, sód, witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B oraz saponozydy steroidowe. Na szczególną uwagę zasługuje jednak miedź oraz witamina K, których jest najwięcej.

Kapary - Pyszności
Kapary - Pyszności © Canva | Lesyy

Miedź jest potrzebna do tworzenia, wzrostu i rozwoju czerwonych krwinek, metabolizmu żelaza, produkcji energii, syntezy neuroprzekaźników i wielu innych istotnych procesów. Witamina K odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości i serca oraz jest niezbędna do krzepnięcia krwi.

Kapary zmniejszą ryzyko chorób

Małe, niepozorne kapary są również źródłem polifenoli, głównie kwercetyny. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dzięki temu są pomocne w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych.

Pizza z kaparami - Pyszności
Pizza z kaparami - Pyszności © Canva | ClaraNila

Badania naukowe wskazują, że kwercetyna ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i przeciwwirusowe w organizmie, a także może chronić przed chorobami związanymi z wiekiem, w tym chorobami neurodegeneracyjnymi. Dzięki temu jedzenie kaparów może pomóc w ochronie przed chorobą Alzheimera czy też otępieniem starczym.

Jak wykorzystać kapary w kuchni?

Kapary są dość pikantne, cierpkie i mają charakterystyczny, nieco musztardowy smak. Będą ciekawym urozmaiceniem sałatek, można dorzucić je również do sosów, udekorować nimi kanapkę lub pizzę lub dodać do marynat, śledzi czy tatara.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat