Moja dietetyczka podaje na obiad zamiast ziemniaków. Odchudzają i oczyszczają z toksyn
Klasyczny, przygotowany w domu obiad, zazwyczaj składa się z porcji mięsa, ziemniaków oraz surówki. Taka kombinacja składników jest jednak dość kaloryczna, szczególnie jeśli dodamy do niej sos lub inny tłusty dodatek. Istnieje kilka alternatywnych rozwiązań, ale jedno z nich jest szczególnie smaczne i jednocześnie wspomaga proces odchudzania. Moja dietetyczka bardzo sobie je chwali.
Często zastanawiamy się, co powinniśmy jeść na obiad, kiedy jesteśmy w trakcie odchudzania. Zmiana naszej diety jest kluczowym elementem, który pozwala nam osiągnąć nasz cel. Ale pamiętajmy, że pod żadnym pozorem nie powinniśmy doprowadzać do sytuacji, w której odczuwamy głód. Takie działanie może prowadzić do szybkiego pojawienia się efektu jojo, a także osłabić nasz organizm i zwiększyć jego podatność na różne choroby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze
Jak smakuje topinambur?
Topinambur, znany również jako słonecznik bulwiasty, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która należy do rodziny astrowatych. Jadalną częścią są jej bulwy, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu.
W smaku jest delikatnie słodkawy, da się wyczuć orzechową nutę. Jest to dość soczysta roślina, więc po obraniu i ugotowaniu świetnie zastąpi ziemniaki. Warzywo:
- oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn,
- zwiększa zdolność koncentracji,
- reguluje ciśnienie,
- zapobiega chorobom układu trawiennego,
- obniża cholesterol i poziom cukru we krwi.
Roślina jest bogata w wiele witamin i minerałów, takich jak witamina A, E, K, C oraz witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, błonnik, potas, sód, magnez, cynk oraz fosfor. W ostatnich latach naukowcy udowodnili, że topinambur ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Bogactwo błonnika wspomaga odchudzanie, dlatego warto zastąpić ziemniaki topinamburem jako dodatkiem do obiadu.
Czy topinambur jest dobry na odchudzanie?
Naukowcy z Chile przeprowadzili analizę korzyści zdrowotnych, które wynikają z codziennego spożywania bulw topinamburu. Rezultaty wykazały, że główną zaletą rośliny jest obecność inuliny. Ten polisacharyd wpływa na przyłączanie probiotyków do komórek nabłonka jelitowego, umożliwiając przetrwanie probiotyków w warunkach żołądkowo-jelitowych. Inne badanie, w którym uczestniczyło 66 osób, pokazało, że inulina zwiększa poziom niektórych bakterii jelitowych. Spożywanie dodatkowo 5 g dziennie sproszkowanego topinamburu rano okazało się korzystne dla mikroflory jelitowej u osób badanych.