Moja dietetyczka podaje na obiad zamiast ziemniaków. Odchudzają i oczyszczają z toksyn

Klasyczny, przygotowany w domu obiad, zazwyczaj składa się z porcji mięsa, ziemniaków oraz surówki. Taka kombinacja składników jest jednak dość kaloryczna, szczególnie jeśli dodamy do niej sos lub inny tłusty dodatek. Istnieje kilka alternatywnych rozwiązań, ale jedno z nich jest szczególnie smaczne i jednocześnie wspomaga proces odchudzania. Moja dietetyczka bardzo sobie je chwali.

TopinamburTopinambur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Często zastanawiamy się, co powinniśmy jeść na obiad, kiedy jesteśmy w trakcie odchudzania. Zmiana naszej diety jest kluczowym elementem, który pozwala nam osiągnąć nasz cel. Ale pamiętajmy, że pod żadnym pozorem nie powinniśmy doprowadzać do sytuacji, w której odczuwamy głód. Takie działanie może prowadzić do szybkiego pojawienia się efektu jojo, a także osłabić nasz organizm i zwiększyć jego podatność na różne choroby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Jak smakuje topinambur?

Topinambur, znany również jako słonecznik bulwiasty, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która należy do rodziny astrowatych. Jadalną częścią są jej bulwy, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu.

W smaku jest delikatnie słodkawy, da się wyczuć orzechową nutę. Jest to dość soczysta roślina, więc po obraniu i ugotowaniu świetnie zastąpi ziemniaki. Warzywo:

  • oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn,
  • zwiększa zdolność koncentracji,
  • reguluje ciśnienie,
  • zapobiega chorobom układu trawiennego,
  • obniża cholesterol i poziom cukru we krwi.

Roślina jest bogata w wiele witamin i minerałów, takich jak witamina A, E, K, C oraz witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, błonnik, potas, sód, magnez, cynk oraz fosfor. W ostatnich latach naukowcy udowodnili, że topinambur ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Bogactwo błonnika wspomaga odchudzanie, dlatego warto zastąpić ziemniaki topinamburem jako dodatkiem do obiadu.

Topinambur
Topinambur © Adobe Stock

Czy topinambur jest dobry na odchudzanie?

Naukowcy z Chile przeprowadzili analizę korzyści zdrowotnych, które wynikają z codziennego spożywania bulw topinamburu. Rezultaty wykazały, że główną zaletą rośliny jest obecność inuliny. Ten polisacharyd wpływa na przyłączanie probiotyków do komórek nabłonka jelitowego, umożliwiając przetrwanie probiotyków w warunkach żołądkowo-jelitowych. Inne badanie, w którym uczestniczyło 66 osób, pokazało, że inulina zwiększa poziom niektórych bakterii jelitowych. Spożywanie dodatkowo 5 g dziennie sproszkowanego topinamburu rano okazało się korzystne dla mikroflory jelitowej u osób badanych.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło