Babcia dodawała ziemniaka do smażenia faworków. Na początku się zdziwiłam, ale ostatecznie byłam zachwycona

Tłusty czwartek upływa pod znakiem pączków i faworków. To jednak przysmaki, po które warto sięgać nie tylko od święta. W szczególności, gdy pod ręką mamy sprawdzony przepis.

Pyszne faworki na tłusty czwartekPyszne faworki na tłusty czwartek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Faworki to kruche ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu, które rozkochały w sobie pokolenia. W cukierniach potrafią kosztować fortunę, ale przygotowanie ich samodzielnie w domu pozwoli sporo zaoszczędzić. Mistrzynią faworków jest moja babcia. Wszyscy z utęsknieniem wyczekują dnia smażenia, dobijając się do babci drzwiami i oknami.

Gdy pierwszy raz pomagałam jej smażyć faworki, poprosiła mnie o obranie ziemniaka. Na początku myślałam, że to żart, ale okazało się, że ten trik zdecydowanie ułatwia zadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z ziemniakami - zaskakujący dodatek podkręci ich smak

Ziemniak do faworków

Samo ciasto na faworki to prosta sprawa. Wystarczy mąka, żółtka, śmietana, masło, spirytus oraz cukier, by wyczarować wywijane ciasteczka. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednie wysmażenie, by móc chrupać idealne faworki.

Faworki można przygotować samodzielnie w domu
Faworki można przygotować samodzielnie w domu © Pyszności

Moja babcia do smażenia wykorzystuje... ziemniaka. Dodaje obranego kartofla do oleju nie przez przypadek. Smażenie faworków wymaga utrzymania stałej temperatury. Jeśli będzie za niska, ciastka zaczną chłonąć tłuszcz jak gąbka, jeśli za wysoka, to po prostu się spalą. Surowy ziemniak, wrzucony do rozgrzanego oleju, działa jak naturalny regulator temperatury. Dzięki wysokiej zawartości wody, ziemniak absorbuje nadmiar ciepła, zapobiegając gwałtownym skokom temperatury.

Pieniący się olej

Podczas smażenia faworków można zaobserwować pianę na powierzchni oleju. Stąd już krótka droga do pryskania. Mniejsze pienienie oznacza łatwiejsze smażenie, lepszą kontrolę nad całym procesem.

Faworki
Faworki © Adobe Stock

I tutaj również ziemniak może okazać się być idealnym rozwiązaniem. Wrzucenie go do gorącego oleju pomoże ograniczyć pienienie się, dzięki czemu z garnka wyciągam tylko złociste, idealnie chrupiące faworki.

Oszczędzanie oleju

Podczas smażenia faworków, do oleju dostają się drobinki mąki i inne zanieczyszczenia, które mogą się przypalać i psuć smak potrawy. Skrobia zawarta w surowym ziemniaku działa jak naturalny filtr. Cząsteczki skrobi przyciągają i absorbują zanieczyszczenia, które osiadają na powierzchni ziemniaka.

Dzięki temu tłuszcz dłużej nadaje się do smażenia faworków, bo nie jest zanieczyszczony. W ten sposób usmażenie kilku partii (również w późniejszym terminie) nie będzie problemem.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend