Babcia robiła kacapoły przynajmniej raz w tygodniu. Wszyscy ustawiali się po nie w kolejce

To danie prosto z Galicji jest proste w przygotowaniu, pożywne, a do tego świetnie nadaje się na piątkowy obiad. Osoby, które nie jedzą mięsa w ten dzień, bez żadnych ogródek mogą jeść kacapoły w dużych ilościach. Ciasto ziemniaczane z nadzieniem twarogowym z dodatkiem smażonej cebulki to majstersztyk.

KacapołyKacapoły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Te ziemniaczane kluski z twarogiem są prawdziwym hitem. Od wielu lat cieszą się ogromną popularnością. Na początku były przygotowywane na terenie dzisiejszej Galicji, teraz rozsławione zostały na cały kraj.

"Kiedyś rytm życia naszych przodków wyznaczały cykle przyrody, a to, co znajdowało się na stole było uzależnione od pór roku. Jesienią, po zbiorach, gdy żywności było pod dostatkiem, starano się zachować jej znaczną część na zimę i tzw. "przednówek". Ziemniaki przechowywano przez zimę w piwnicach, natomiast słoninę pozyskiwano z hodowanych w gospodarstwie zwierząt. Ze względu na stałą dostępność składników, kacapoły można było przyrządzać przez cały rok. Spożywano je na ciepło okraszone tłuszczem ze skwarkami i smażoną cebulką, przeważnie popijając mlekiem. Czasem gotowano je na mleku i podawano w postaci zupy. Jako danie jarskie często kacapoły często jedzono w piątki" - czytamy na stronie gov.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka z goframi to połączenie idealne. Po prostu palce lizać!

Jak przygotować kacapoły?

Zacznij od przygotowania składników. Jest ich naprawdę niewiele. Ciasto ziemniaczane zrobisz z:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • soli.


Do farszu potrzebujesz:

  • 250 g twarogu,
  • jajka,
  • soli,
  • pieprzu.
Kacapoły
Kacapoły © Wikipedia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w wodzie z solą do miękkości.
  2. Kartofle odcedź i odstaw do przestygnięcia. Kiedy już będą zimne, rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dołóż mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto dłońmi.
  3. Twaróg wymieszaj z jajkiem oraz przyprawami. Jeśli przygotowujesz wersję na słodko, sól i pieprz zastąp cukrem. Zagnieć składniki.
  4. Kacapoły odrywaj po kawałku i formuj małe placuszki, na środku nakładaj farsz. Zlep brzegi tak, by powstały małe kulki.
  5. Danie gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 20 sekund od momentu wypłynięcia.
  6. Kacapoły podawaj ze smażoną cebulką lub cukrem i cynamonem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości