PrzepisDania bezmięsneBabcia robiła kacapoły przynajmniej raz w tygodniu. Wszyscy ustawiali się po nie w kolejce

Babcia robiła kacapoły przynajmniej raz w tygodniu. Wszyscy ustawiali się po nie w kolejce

Kacapoły
Kacapoły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
31.10.2023 14:20

To danie prosto z Galicji jest proste w przygotowaniu, pożywne, a do tego świetnie nadaje się na piątkowy obiad. Osoby, które nie jedzą mięsa w ten dzień, bez żadnych ogródek mogą jeść kacapoły w dużych ilościach. Ciasto ziemniaczane z nadzieniem twarogowym z dodatkiem smażonej cebulki to majstersztyk.

Te ziemniaczane kluski z twarogiem są prawdziwym hitem. Od wielu lat cieszą się ogromną popularnością. Na początku były przygotowywane na terenie dzisiejszej Galicji, teraz rozsławione zostały na cały kraj.

"Kiedyś rytm życia naszych przodków wyznaczały cykle przyrody, a to, co znajdowało się na stole było uzależnione od pór roku. Jesienią, po zbiorach, gdy żywności było pod dostatkiem, starano się zachować jej znaczną część na zimę i tzw. "przednówek". Ziemniaki przechowywano przez zimę w piwnicach, natomiast słoninę pozyskiwano z hodowanych w gospodarstwie zwierząt. Ze względu na stałą dostępność składników, kacapoły można było przyrządzać przez cały rok. Spożywano je na ciepło okraszone tłuszczem ze skwarkami i smażoną cebulką, przeważnie popijając mlekiem. Czasem gotowano je na mleku i podawano w postaci zupy. Jako danie jarskie często kacapoły często jedzono w piątki" - czytamy na stronie gov.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować kacapoły?

Zacznij od przygotowania składników. Jest ich naprawdę niewiele. Ciasto ziemniaczane zrobisz z:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • soli.


Do farszu potrzebujesz:

  • 250 g twarogu,
  • jajka,
  • soli,
  • pieprzu.
Kacapoły
Kacapoły© Wikipedia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w wodzie z solą do miękkości.
  2. Kartofle odcedź i odstaw do przestygnięcia. Kiedy już będą zimne, rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dołóż mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto dłońmi.
  3. Twaróg wymieszaj z jajkiem oraz przyprawami. Jeśli przygotowujesz wersję na słodko, sól i pieprz zastąp cukrem. Zagnieć składniki.
  4. Kacapoły odrywaj po kawałku i formuj małe placuszki, na środku nakładaj farsz. Zlep brzegi tak, by powstały małe kulki.
  5. Danie gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 20 sekund od momentu wypłynięcia.
  6. Kacapoły podawaj ze smażoną cebulką lub cukrem i cynamonem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także