Babcia robiła kacapoły przynajmniej raz w tygodniu. Wszyscy ustawiali się po nie w kolejce

To danie prosto z Galicji jest proste w przygotowaniu, pożywne, a do tego świetnie nadaje się na piątkowy obiad. Osoby, które nie jedzą mięsa w ten dzień, bez żadnych ogródek mogą jeść kacapoły w dużych ilościach. Ciasto ziemniaczane z nadzieniem twarogowym z dodatkiem smażonej cebulki to majstersztyk.

KacapołyKacapoły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Te ziemniaczane kluski z twarogiem są prawdziwym hitem. Od wielu lat cieszą się ogromną popularnością. Na początku były przygotowywane na terenie dzisiejszej Galicji, teraz rozsławione zostały na cały kraj.

"Kiedyś rytm życia naszych przodków wyznaczały cykle przyrody, a to, co znajdowało się na stole było uzależnione od pór roku. Jesienią, po zbiorach, gdy żywności było pod dostatkiem, starano się zachować jej znaczną część na zimę i tzw. "przednówek". Ziemniaki przechowywano przez zimę w piwnicach, natomiast słoninę pozyskiwano z hodowanych w gospodarstwie zwierząt. Ze względu na stałą dostępność składników, kacapoły można było przyrządzać przez cały rok. Spożywano je na ciepło okraszone tłuszczem ze skwarkami i smażoną cebulką, przeważnie popijając mlekiem. Czasem gotowano je na mleku i podawano w postaci zupy. Jako danie jarskie często kacapoły często jedzono w piątki" - czytamy na stronie gov.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jak przygotować kacapoły?

Zacznij od przygotowania składników. Jest ich naprawdę niewiele. Ciasto ziemniaczane zrobisz z:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • soli.


Do farszu potrzebujesz:

  • 250 g twarogu,
  • jajka,
  • soli,
  • pieprzu.
Kacapoły
Kacapoły © Wikipedia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w wodzie z solą do miękkości.
  2. Kartofle odcedź i odstaw do przestygnięcia. Kiedy już będą zimne, rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dołóż mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto dłońmi.
  3. Twaróg wymieszaj z jajkiem oraz przyprawami. Jeśli przygotowujesz wersję na słodko, sól i pieprz zastąp cukrem. Zagnieć składniki.
  4. Kacapoły odrywaj po kawałku i formuj małe placuszki, na środku nakładaj farsz. Zlep brzegi tak, by powstały małe kulki.
  5. Danie gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 20 sekund od momentu wypłynięcia.
  6. Kacapoły podawaj ze smażoną cebulką lub cukrem i cynamonem.

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre