Babcia robiła kacapoły przynajmniej raz w tygodniu. Wszyscy ustawiali się po nie w kolejce

To danie prosto z Galicji jest proste w przygotowaniu, pożywne, a do tego świetnie nadaje się na piątkowy obiad. Osoby, które nie jedzą mięsa w ten dzień, bez żadnych ogródek mogą jeść kacapoły w dużych ilościach. Ciasto ziemniaczane z nadzieniem twarogowym z dodatkiem smażonej cebulki to majstersztyk.

KacapołyKacapoły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Te ziemniaczane kluski z twarogiem są prawdziwym hitem. Od wielu lat cieszą się ogromną popularnością. Na początku były przygotowywane na terenie dzisiejszej Galicji, teraz rozsławione zostały na cały kraj.

"Kiedyś rytm życia naszych przodków wyznaczały cykle przyrody, a to, co znajdowało się na stole było uzależnione od pór roku. Jesienią, po zbiorach, gdy żywności było pod dostatkiem, starano się zachować jej znaczną część na zimę i tzw. "przednówek". Ziemniaki przechowywano przez zimę w piwnicach, natomiast słoninę pozyskiwano z hodowanych w gospodarstwie zwierząt. Ze względu na stałą dostępność składników, kacapoły można było przyrządzać przez cały rok. Spożywano je na ciepło okraszone tłuszczem ze skwarkami i smażoną cebulką, przeważnie popijając mlekiem. Czasem gotowano je na mleku i podawano w postaci zupy. Jako danie jarskie często kacapoły często jedzono w piątki" - czytamy na stronie gov.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka z goframi to połączenie idealne. Po prostu palce lizać!

Jak przygotować kacapoły?

Zacznij od przygotowania składników. Jest ich naprawdę niewiele. Ciasto ziemniaczane zrobisz z:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • soli.


Do farszu potrzebujesz:

  • 250 g twarogu,
  • jajka,
  • soli,
  • pieprzu.
Kacapoły
Kacapoły © Wikipedia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w wodzie z solą do miękkości.
  2. Kartofle odcedź i odstaw do przestygnięcia. Kiedy już będą zimne, rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dołóż mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto dłońmi.
  3. Twaróg wymieszaj z jajkiem oraz przyprawami. Jeśli przygotowujesz wersję na słodko, sól i pieprz zastąp cukrem. Zagnieć składniki.
  4. Kacapoły odrywaj po kawałku i formuj małe placuszki, na środku nakładaj farsz. Zlep brzegi tak, by powstały małe kulki.
  5. Danie gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 20 sekund od momentu wypłynięcia.
  6. Kacapoły podawaj ze smażoną cebulką lub cukrem i cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯