Bez Thermomixa też idzie jak z płatka. Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy przygotujesz w prosty sposób

Chlebek czosnkowo-ziołowy to prosta przekąska, która już nieraz umilała mi wieczór. Przygotowuję ją bez najmniejszego problemu i wcale nie jest mi do tego potrzebny żaden specjalistyczny robot kuchenny. Rękawy zakasane, piec rozgrzany, przyprawy już pachną — i można działać!

Rwany chlebek ziołowo-czosnkowy to prościzna. Przygotujesz go bez najmniejszego problemuRwany chlebek ziołowo-czosnkowy to prościzna. Przygotujesz go bez najmniejszego problemu
Źródło zdjęć: © Getty Images | Mallivan

Chociaż na różnego rodzaju imprezach widywałem już serwowany rwany chlebek, to muszę przyznać, że do niedawna zupełnie nie rozumiałem jego fenomenu. To zmieniło się w momencie, w którym pojąłem, że ten specjał musi być podawany niemal tuż po upieczeniu, żeby smakował idealnie. Słyszałem też, że przepis na taki chlebek robi furorę wśród użytkowników pewnego znanego urządzenia kuchennego. Oczywiście jego brak w mojej kuchni nie mógł mnie powstrzymać przed spróbowaniem własnych sił w wypieczeniu ziołowo-czosnkowego pieczywka. Co postanowiłem, to zrobiłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Dzisiaj już wiem, że taki rwany chlebek to absolutna prościzna, a jednocześnie jego smak — jeszcze ciepłej, dopiero co wyciągniętej z piekarnika przekąski — to totalny hit. Popularność tej potrawy przestała więc mnie dziwić. A jeśli i ty nie gotujesz potraw przy użyciu Thermomixa i chcesz się dowiedzieć, jak taki chlebek przygotować od A do Z samemu — to zapraszam do przepisu. Powodzenia!

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 550,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju,

Masło smakowe:

  • 150 g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • łyżka ziół: oregano, rozmarynu i bazylii.
Masło ziołowo - klucz do smacznego chlebka rwanego
Masło ziołowo - klucz do smacznego chlebka rwanego © Canva | HandMadePictures

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewam do miski i mieszam z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Wlewam podgrzaną wodę, dosypuję sól. Przykrywam czystką szmatką i odstawiam na kwadrans.
  2. Miękkie masło łączę z posiekaną natką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą i ziołami. Całość dokładnie mieszam.
  3. Do podrośniętego ciasta wlewam olej. Wyrabiam dłońmi do momentu, w którym masa przestaje kleić się do skóry. Odstawiam na 45 minut.
  4. Gotowe (to znaczy: porządnie wyrośnięte) ciasto wykładam na blat oprószony mąką. Wałkuję i formuję w prostokąt o mniej więcej półcentymetrowej grubości.
  5. Wierzch smaruję masłem ziołowym, a następnie całość kroję w paski szerokie na 4-5 centymetrów.
  6. Wszystkie paski ciasta przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można je na przykład zwinąć jak harmonijkę. Piekę 40 minut w 190 stopniach i gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy