Nasze prababki dodawały go do rosołu, by poprawić jego smak. Teraz mało kto zna ten patent
Bogactwo przypraw, które stosuje się w kuchni, powoduje że jesteś w stanie wydobyć z określonego dania wszystko, co najlepsze. Niektóre są bardziej, inne mniej znane. Do przypraw, które odeszły w zapomnienie na pewno należy zaliczyć bluszczyk kurdybanek, który niegdyś był jedną z najpopularniejszych dodatków w każdej polskiej kuchni. Jakie ma właściwości i dlaczego popadł w zapomnienie?
02.04.2023 06:23
Nie da się ukryć, że każda przyprawa, którą wykorzystujesz w kuchni, nie tylko poprawia smak przygotowanego przez ciebie dania, ale również ma wiele właściwości prozdrowotnych. I taki właśnie jest bluszczyk kurdybanek, którym niegdyś wzbogacano smak zup, a zwłaszcza rosołu. Z biegiem lat, popadł w zapomnienie, głównie z powodu natki pietruszki, która stała się zdecydowanie popularniejsza. Dobrze jest jednak zainteresować tą przyprawą ze względu na jej wyjątkowe właściwości.
Bluszczyk kurdybanek, kocimorda, kudroń - czy zapomniana przyprawa powróci do łask?
Być może ta przyprawa nie jest ci dobrze znana. Występuje ona również pod wieloma innymi nazwami, takimi jak: kurdybanek, bluszczyk ziemny, obłożnik, kondratek, płożnik, kocimorda, kumdran czy kudroń. Występuje niemal wszędzie - w przydrożnych rowach, na łąkach, w zaroślach i na skraju lasów. Bluszczyk kurdybanek był przyprawą wykorzystywaną przez twoich przodków, a jego wielkim miłośnikiem był król Jan III Sobieski, który miał go przy sobie podczas swojej wyprawy wiedeńskiej, by złagodzić ewentualne rany.
Był przyprawą cenioną ze względu na walory kulinarne, jak i właściwości lecznicze. Jeszcze na początku XIX wieku był jedną z najbardziej popularnych przypraw w polskiej kuchni. Wszystko jednak zmieniło się z biegiem czasu. Trendy związane ze zdrowym odżywianiem sprawiły, że bluszczyk zaczął powracać do łask. Jeśli zależy ci na jego wykorzystaniu do celów leczniczych, to najlepiej będzie użyć świeżych listków, zebranych w kwietniu i maju, a jako przyprawy, dobrze będzie go użyć w postaci ususzonej. Naprawdę warto - sprawdź, dlaczego.
Jakie właściwości ma bluszczyk kurdybanek?
Dlaczego bluszczyk kurdybanek to dobry wybór? Z pewnością, niezwykle istotne będą tu walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne, dzięki którym jego popularność znowu stopniowo rośnie. Wykorzystanie go w kuchni, a szczególnie w medycynie nie jest przypadkowe. Warto podkreślić, że liście bluszczyka kurdybanka mają w sobie wiele olejków eterycznych, saponin, garbników, prowitaminy A, witaminy C, kwasów fenolowych, soli mineralnych oraz flawonoidów.
Najważniejsze właściwości, którymi może pochwalić się bluszczyk kurdybanek, to przede wszystkim:
- napary z niego przygotowane poprawiają apetyt;
- działa przeciwzapalnie i regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego;
- roślina skutecznie odtruwa wątrobę;
- korzystnie wpływa na metabolizm;
- działa bakteriobójczo;
- wzmacnia odporność;
- przyspiesza regenerację skóry;
- poprawia drożność górnych dróg oddechowych.
Jak wykorzystać bluszczyk kurdybanek w kuchni?
Oprócz właściwości medycznych, niezwykle ważne jest jego kulinarne zastosowanie. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, bluszczyk kurdybanek był stosowany jako główna przyprawa do rosołu i innych popularnych zup. Okazuje się, że można go wykorzystać również jako dodatek do wielu innych dań, które przygotowujesz w swojej kuchni. Wiedz, że jego liście mają intensywny aromat oraz korzenny, przyjemny i lekko gorzkawy smak.
Kudroń możesz wykorzystać do:
- przyprawiania zup, w tym rosołu;
- warto wzbogacić nim kulinarne specjały, przygotowane na bazie ziemniaków - np. placki ziemniaczane;
- świetny dodatek do sałatek;
- wzbogaci smak omletów czy jajecznicy;
- świetny dodatek do twarożku;
- urozmaici smak kotletów mielonych, sosów oraz pasztetów;
- świetny dodatek do aromatycznego pesto z bazylii;
- może posłużyć jako dodatek do herbaty, w przypadku problemów żołądkowych.
Szukasz pomysłów na wielkanocne dania? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą: