Bogaty w witaminy i minerały. Ale nie wszystkie części są jadalne

Rabarbar to sezonowe warzywo o charakterystycznym, kwaśnym smaku, które często trafia na nasze talerze w postaci kompotów, ciast czy dżemów. Jego łodygi są bogate w składniki odżywcze, jednak nie cały rabarbar nadaje się do spożycia.

Rabarbar - które części są jadalne?Rabarbar - które części są jadalne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Rabarbar zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie i poprawia pracę jelit. Jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy C, a także minerałów, takich jak wapń, potas i magnez. Obecność antyoksydantów, zwłaszcza polifenoli, sprawia, że rabarbar może wspierać organizm w walce ze stanami zapalnymi i stresem oksydacyjnym.

Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości wody, rabarbar bywa również polecany w dietach redukcyjnych. Może działać lekko przeczyszczająco, dlatego spożywany w niewielkich ilościach wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wachowicz o odżywianiu: "Jestem za tym, żeby dbać o siebie w mądry sposób. Staram się w tygodniu robić post 24 lub 36-godzinny"

Uwaga na liście – są trujące

Choć łodygi rabarbaru są bezpieczne do jedzenia, jego liście są silnie toksyczne dla ludzi i nie powinny być spożywane. Zawierają duże ilości kwasu szczawiowego, który w większych dawkach może prowadzić do zatrucia. Objawy mogą obejmować nudności, wymioty, bóle brzucha, a w skrajnych przypadkach – problemy z nerkami. Dlatego zawsze należy dokładnie odcinać liście.

Choć liście rabarbaru są trujące dla ludzi i nie nadają się do spożycia, można je z powodzeniem wykorzystać w ogrodzie. Zawarte w nich związki odstraszają niektóre szkodniki, dlatego domowy wywar z liści rabarbaru sprawdzi się jako naturalny środek przeciwko mszycom czy ślimakom. Regularne spryskiwanie rabat domowym preparatem z rabarbaru może skutecznie powstrzymać inwazję tych nieproszonych gości. Warto jednak pamiętać, by nie stosować go bezpośrednio na warzywa przeznaczone do jedzenia.

Rabarbar może być pysznym i zdrowym dodatkiem do diety, pod warunkiem że spożywamy go z umiarem i wyłącznie jego jadalne części. Warto też pamiętać, że jego kwaśny smak to efekt obecności kwasu szczawiowego (jest obecny także w łodygach, ale w znacznie mniejszym natężeniu niż w liściach) – osoby z problemami nerkowymi lub cierpiące na kamicę szczawianową powinny ograniczyć jego spożycie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem