Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Babcine knedle ze śliwkami to jeden z obiadów, które wspomina się z nieskrywanym uśmiechem. Ta potrawa pojawia się również w moim domu, chociaż zamiast śliwek wybieram inne warzywo.
Knedle ze śliwkami to klasyk, ale te z rabarbarem w niczym im nie ustępują. Gdy tylko pojawiają się na stole, wszyscy zacierają ręce. Miękkie ciasto, słodko-kwaśne wnętrze z cytrusową nutą i cukrowa posypka sprawiają, że za każdym razem do kuchni wynoszę tylko puste talerze. To smak lata zamknięty w knedlu, po którym można tylko uśmiechać się z rozkoszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci
Knedle z rabarbarem
Sezon na rabarbar w Polsce zwykle trwa od kwietnia do czerwca, więc warto wykorzystać go w pełni i na zapas nacieszyć się smakiem. To warzywo świetnie sprawdzi się nie tylko w ciastach i kompotach, ale również w tradycyjnych daniach, takich jak knedle.
Knedle z rabarbarem to przepyszne danie, które idealnie łączy kwaśny, orzeźwiający smak rabarbaru ze słodką, delikatną masą ziemniaczaną. To klasyk polskiej kuchni, który świetnie sprawdzi się jako obiad lub podwieczorek. Dodatek soku oraz skórki cytrynowej dodaje jeszcze więcej świeżości i rześkości. Dzięki temu knedle smakują jak lato zamknięte w ziemniaczanej kulce.
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2-3 łodygi rabarbaru,
- skórka oraz sok z cytryny do smaku,
- cukier.
Dodatkowo:
- masło do roztopienia,
- cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki odcedź i rozgnieć na gładką masę.
- Dodaj jajko, mąkę i sól. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki.
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój w drobne kawałki. Dodaj cukier, sok z cytryny oraz skórkę do smaku (opcjonalnie).
- Ciasto podziel na równe części i uformuj z nich kulki. Następnie rozpłaszcz je na dłoni i na środku każdej kulki umieść porcję nadzienia z rabarbaru.
- Zlep brzegi ciasta, aby powstały zamknięte knedle.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzuć knedle do wrzątku i gotuj przez około 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Ugotowane knedle wyjmij z wody łyżką cedzakową i od razu podawaj.
Knedle świetnie smakują polane masłem i posypane cukrem. Możesz też podkręcić poziom słodyczy i podać je w towarzystwie ubitej śmietanki. To słodka rozpusta i pyszna podróż do kuchni, jaką znamy z wakacyjnych wyjazdów do babci. Smacznego!