Ból w nadbrzuszu po posiłku. Zobacz, o czym świadczy i jak sobie pomóc
Ból w nadbrzuszu tuż po posiłku nie zawsze oznacza niestrawność, a może wskazywać na problemy z wydzielaniem żółci. Zaburzenia te wymagają wprowadzenia leczenia i zmian w sposobie odżywania.
26.12.2023 09:25
Żółć produkowana jest przez wątrobę i jest kluczowa w procesie trawienia tłuszczy. Dzięki emulgacji, czyli rozbijaniu dużych kropel tłuszczu na drobniejsze kropelki, żółć przyspiesza i usprawnia proces trawienia. Zdarza się jedna, że występuje utrudnienie, a nawet całkowite zablokowanie przepływu żółci przez drogi żółciowe. Mówimy wtedy o stanie zwanym cholestazą. Ten stan może mieć różne objawy i skutki, które mogą być niezwykle uciążliwe dla pacjenta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ból w nadbrzuszu? Zobacz, o czym może świadczyć
Cholestaza występuje, gdy stężenie kwasów żółciowych we krwi i tkankach organizmu zaczyna się zwiększać. To stan, który wymaga natychmiastowego rozpoznania i interwencji medycznej, ponieważ kwasy żółciowe, które zalegają w drogach żółciowych i wątrobie, mają toksyczny wpływ na organizm. Są one odpowiedzialne za zaburzenia trawienia i mogą prowadzić do uszkodzenia komórek wątrobowych.
Istnieje wiele symptomów, które mogą wskazywać na wystąpienie cholestazy. Do najczęstszych z nich należą:
- uporczywe swędzenie skóry rąk i nóg,
- powiększenie wątroby,
- powiększenie śledziony,
- odbarwienie stolca,
- zaburzenia trawienia,
- podwyższone stężenie enzymów wytwarzanych przez komórki wątroby.
Gdy żółć zaczyna zalegać w drogach żółciowych i wątrobie, pacjenci często zauważają zmianę zabarwienia stolca, który staje się biały. Mogą również wystąpić zaburzenia trawienia, które prowadzą do utraty masy ciała. Skóra i błony śluzowe pacjenta mogą również przybrać żółtawy odcień.
Zobacz także
Przyczyny problemów z wydzielaniem żółci
Cholestaza może być podzielona na dwa typy: cholestazę wewnątrzwątrobową, która jest spowodowana zaburzeniem wytwarzania żółci, i cholestazę zewnątrzwątrobową, która jest spowodowana upośledzeniem odpływu żółci.
Przyczyny cholestazy wewnątrzwątrobowej mogą być związane z różnymi czynnikami, które prowadzą do uszkodzenia wątroby. Toksyczne działanie na ten narząd niszczy obecne w nim komórki i zaburza produkcję żółci. Do problemów tego rodzaju mogą przyczynić się choroby zakaźne, niektóre leki oraz alkohol. Zaburzenie to może być również spowodowane stłuszczeniem wątroby, infekcjami czy sepsą.
Z kolei cholestaza zewnątrzwątrobowa jest związana z drogami żółciowymi lub trzustką, która sąsiaduje z przewodami żółciowymi. Kamica żółciowa, choroby trzustki, zapalenie trzustki czy rak dróg żółciowych to tylko niektóre z chorób, które mogą upośledzać odpływ żółci, prowadząc do jej zastoju.
Niedobór żółci lub jej zastój - jak sobie pomóc?
W przypadku cholestazy ważna jest dieta. Należy pić dużo płynów, unikać słodyczy i pokarmów bogatych w tłuszcze, zrezygnować z potraw smażonych i surowych. W pewnym stopniu można zapobiec cholestazie. W ramach profilaktyki konieczne jest dbanie o odpowiednią jakość spożywanych posiłków. Ogromne znaczenie ma również umiarkowane spożywanie alkoholu, ponieważ przyczynia się on do stłuszczenia wątroby.
Warto jednak nadmienić, że rozpoznanie cholestazy wymaga wykonania szeregu badań laboratoryjnych, a leczenie powinno odbywać się po konsultacji ze specjalistą.
Źródło: portal.abczdrowie.pl