Ból w nadbrzuszu po posiłku. Zobacz, o czym świadczy i jak sobie pomóc

Ból w nadbrzuszu tuż po posiłku nie zawsze oznacza niestrawność, a może wskazywać na problemy z wydzielaniem żółci. Zaburzenia te wymagają wprowadzenia leczenia i zmian w sposobie odżywania.

Co może oznaczać ból w nadbrzuszu?Co może oznaczać ból w nadbrzuszu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żółć produkowana jest przez wątrobę i jest kluczowa w procesie trawienia tłuszczy. Dzięki emulgacji, czyli rozbijaniu dużych kropel tłuszczu na drobniejsze kropelki, żółć przyspiesza i usprawnia proces trawienia. Zdarza się jedna, że występuje utrudnienie, a nawet całkowite zablokowanie przepływu żółci przez drogi żółciowe. Mówimy wtedy o stanie zwanym cholestazą. Ten stan może mieć różne objawy i skutki, które mogą być niezwykle uciążliwe dla pacjenta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Ból w nadbrzuszu? Zobacz, o czym może świadczyć

Cholestaza występuje, gdy stężenie kwasów żółciowych we krwi i tkankach organizmu zaczyna się zwiększać. To stan, który wymaga natychmiastowego rozpoznania i interwencji medycznej, ponieważ kwasy żółciowe, które zalegają w drogach żółciowych i wątrobie, mają toksyczny wpływ na organizm. Są one odpowiedzialne za zaburzenia trawienia i mogą prowadzić do uszkodzenia komórek wątrobowych.

Istnieje wiele symptomów, które mogą wskazywać na wystąpienie cholestazy. Do najczęstszych z nich należą:

  • uporczywe swędzenie skóry rąk i nóg,
  • powiększenie wątroby,
  • powiększenie śledziony,
  • odbarwienie stolca,
  • zaburzenia trawienia,
  • podwyższone stężenie enzymów wytwarzanych przez komórki wątroby.

Gdy żółć zaczyna zalegać w drogach żółciowych i wątrobie, pacjenci często zauważają zmianę zabarwienia stolca, który staje się biały. Mogą również wystąpić zaburzenia trawienia, które prowadzą do utraty masy ciała. Skóra i błony śluzowe pacjenta mogą również przybrać żółtawy odcień.

Przyczyny problemów z wydzielaniem żółci

Cholestaza może być podzielona na dwa typy: cholestazę wewnątrzwątrobową, która jest spowodowana zaburzeniem wytwarzania żółci, i cholestazę zewnątrzwątrobową, która jest spowodowana upośledzeniem odpływu żółci.

Przyczyny cholestazy wewnątrzwątrobowej mogą być związane z różnymi czynnikami, które prowadzą do uszkodzenia wątroby. Toksyczne działanie na ten narząd niszczy obecne w nim komórki i zaburza produkcję żółci. Do problemów tego rodzaju mogą przyczynić się choroby zakaźne, niektóre leki oraz alkohol. Zaburzenie to może być również spowodowane stłuszczeniem wątroby, infekcjami czy sepsą.

Z kolei cholestaza zewnątrzwątrobowa jest związana z drogami żółciowymi lub trzustką, która sąsiaduje z przewodami żółciowymi. Kamica żółciowa, choroby trzustki, zapalenie trzustki czy rak dróg żółciowych to tylko niektóre z chorób, które mogą upośledzać odpływ żółci, prowadząc do jej zastoju.

Ból brzucha po posiłku nie zawsze związany jest z niestrawnością
Ból brzucha po posiłku nie zawsze związany jest z niestrawnością © Pixabay

Niedobór żółci lub jej zastój - jak sobie pomóc?

W przypadku cholestazy ważna jest dieta. Należy pić dużo płynów, unikać słodyczy i pokarmów bogatych w tłuszcze, zrezygnować z potraw smażonych i surowych. W pewnym stopniu można zapobiec cholestazie. W ramach profilaktyki konieczne jest dbanie o odpowiednią jakość spożywanych posiłków. Ogromne znaczenie ma również umiarkowane spożywanie alkoholu, ponieważ przyczynia się on do stłuszczenia wątroby.

Warto jednak nadmienić, że rozpoznanie cholestazy wymaga wykonania szeregu badań laboratoryjnych, a leczenie powinno odbywać się po konsultacji ze specjalistą.

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej