Nie uwierzysz, co Tomasz Strzelczyk włożył do burgera. Wszyscy się zachwycają

Tomasz Strzelczyk, kucharz i internetowy twórca ("Oddasz fartucha") przygotował niemałą niespodziankę dla swoich widzów. Doskonale znaną mortadelę zaserwował w formie burgera. Opanierowany przysmak podał w towarzystwie pikantno-kwaśnego sosu, stworzonego na bazie ogórków konserwowych. Sprawdźcie ten przepis.

ObrazekBurger Tomasza Strzelczyka z mortadeli - Pyszności; Fot. YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

"Genialny sos", "Arcydzieło" czytamy w komentarzach pod filmikiem, opublikowanym przez znanego kucharza na platformie YouTube. Smażona mortadela to dla wielu smak dzieciństwa. Pokrojona w grube plastry i smażona w panierce (jak kotlety schabowe) była przysmakiem, który w czasach PRL-u można było spotkać w niemal każdym domu. Z sentymentem wracamy to takich receptur. "Mortadela burger" Tomasza Strzelczyka na pewno przypadnie wam do gustu.

Burger z mortadeli Tomasza Strzelczyka. Przepis

Składniki:

  • 500g mortadeli
  • 150g żółtego sera
  • duży pomidor
  • sałata
  • 6 ogórków konserwowych
  • 50 g ostrych papryczek (mogą być ze słoiczka)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Ogórki konserwowe, czosnek, ostre papryczki, pęczek koperku, majonez i ostrą musztardę blenduj, aż całość nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw sola i pieprzem.
  2. Mortadelę pokrój w podwójne, nacięte plastry tak, by powstały sakiewki (tak, jak na zdjęciu poniżej). Z połowy kilograma wykrój cztery plastry.
  3. Tak przygotowane plastry nadziewamy startym żółtym serem.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz
  5. Mortadelę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gotowe plastry kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż na średnim ogniu, aż ładnie się zarumienią, a ser roztopi.
  6. Przekrój bułki na pół i pogrzej w piekarniku, aż się zarumienią.
  7. Bułki posmaruj sosem. Na każdą połóż po liściu sałaty i grubo pokrojone plastry pomidora (pomidora należy posolić).
  8. Na końcu dodaj burgery z mortadeli. Zanim położysz drugą cześć bułki na górę, posmaruj ja sosem.
Obrazek
Burger z mortadeli - Pyszności; Fot. YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Mortadela. We Włoszech przysmak, w Polsce produkt gorszej kategorii

Mortadela pochodzi z Włoch. Tradycyjnie produkuje się ją z mięsa i tłuszczu wieprzowego, ale może zawierać także mięso wołowe, jagnięce, drób lub dziczyznę. Mięso jest najpierw mielone na gładką masę, a następnie wzbogacane przyprawami, takimi jak czosnek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa i kardamon. Całość pakuje się w osłonki z jelita i gotuje w specjalnych kadziach, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wędlina ta ma charakterystyczny różowy kolor, a wewnątrz może zawierać kawałki oliwek, papryki lub orzechów. Mortadela Bologna jest najbardziej znana na świecie, ale w innych regionach Włoch produkuje się wiele różnych odmian przysmaku. We Włoszech właśnie uważa się ją za absolutny rarytas, królową wędlin. W Polsce z kolei jest produktem o nie najlepszym składzie, często z mięsem oddzielanym mechanicznie.

Mortadela włoska i polska to dwa różne rodzaje kiełbas, różniące się składem, sposobem produkcji i smakiem. Polska mortadela zazwyczaj produkowana jest z różnych rodzajów mięsa, takich jak wieprzowe, wołowe, drób i indyk, z dodatkiem tłuszczu zwierzęcego oraz przypraw, takich jak czosnek, pieprz i papryka. Niestety, resztę wypełnia woda, skrobia ziemniaczana, cukier oraz nieskończona ilość chemicznych wzmacniaczy smaku, stabilizatorów, emulgatorów, konserwantów i barwników.

Mortadela jednak wraca do łask. Magda Gessler w "Kuchennych Rewolucjach" niejednokrotnie tworzyła przepisy, gdzie główną rolę odgrywała właśnie ta wędlina: w spaghetti po śląsku makaron podany był z mortadelą, ogórkiem kiszonym i konserwowym oraz sosem śmietanowo-koperkowym. Przed zakupem jednak koniecznie przestudiuj skład wędliny i wybierz tę, gdzie jest on najkrótszy. Zwróć uwagę na to, by w mortadeli było dużo mięsa oraz, by nie było oddzielane mechanicznie.

Zobacz także przepis na domową wędlinę z butelki z warzywami - idealną na kanapki:

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇