Jeśli zobaczysz taki napis na produkcie, odłóż go na półkę. Nie daj się oszukać

Chlorek wapnia występuje na etykietach pod nazwą E509. To popularny dodatek do żywności, wykorzystywany zwłaszcza w serowarstwie. Pełni funkcje stabilizatora, regulatora kwasowości i substancji wiążącej, a przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków uznawany jest za bezpieczny. Dlaczego więc lepiej nie sięgać po ser, w składzie którego znajdziemy ten dodatek?

ObrazekChlorek wapnia nie powinien znajdować się w składzie dobrego sera żółtego - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: panitechnolog (screenshot)
SKOMENTUJ

Marta Zaleska, technolożka żywności znana w mediach społecznościowych jako Pani Technolog, punktuje w jednym ze swoich nagrań składy popularnych serów. Wskazuje, że produkt z idealnym składem powinien zawierać jedynie mleko, sól oraz bakterie i/lub podpuszczkę. Na niektórych etykietach widnieje jednak stabilizator - chlorek wapnia, którego, jak dodaje specjalistka, dobry ser nie potrzebuje. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego.

Uważaj na ten napis na produkcie

Specjalistka dodaje również, że napis "nie zawiera substancji konserwujących" umieszczony na opakowaniu sera żółtego wprowadza konsumentów w błąd, ponieważ 99 proc. tego typu produktów nie ma ich w swoim składzie. Stąd też brak konserwantów - w tym przypadku - nie oznacza, że mamy do czynienia z lepszą jakościowo żywnością.

Co więcej, kobieta tłumaczy, że jeśli widzi taki napis na opakowaniu, sprawdza uważnie skład produktu, by sprawdzić, co producent dodał, by odwrócić uwagę konsumenta. W tym przypadku był to chlorek wapnia - stabilizator. To, co prawda nieszkodliwy dodatek, ale w dobrym serze znaleźć się nie powinien.

Chlorek wapnia (E509) stosowany jest jako dodatek do żywności pełniący funkcje stabilizatora, regulatora kwasowości i substancji wiążącej. Jest obecny w wielu produktach, np. w galaretkach, dżemach, powidłach, puszkowanych owocach i warzywach. Najczęściej jednak wykorzystuje się go w serowarstwie. Związek ten posiada bowiem właściwości zwiększające krzepliwość mleka i wydajność sera. Oznacza to tyle, że z danej porcji mleka, przy wykorzystaniu E509 można wyprodukować więcej sera.

Chlorek wapnia poprawia też konsystencję finalnego produktu serowarskiego oraz uzupełnia niedomiar jonów wapnia w mleku (wywołany np. złym odżywianiem krów czy zbyt agresywną obróbką cieplną mleka), z którego powstać ma ser. Jeżeli jest ich za mało, działanie podpuszczki (czyli enzymu potrzebnego do produkcji sera) będzie osłabione. Wskutek tego wytworzenie produktu jest utrudnione lub nawet całkowicie uniemożliwione. Jednakże dodawanie chlorku wapnia nie jest konieczne, ponieważ dobrej jakości mleko świeże czy podane niskiej pasteryzacji zachowuje wartości odżywcze.

Obrazek
ser żółty - Pyszności; foto: Adobe Stock

Chlorek wapnia w żywności. Czy jest szkodliwy?

Warto jednak wspomnieć, że chlorek wapnia określa się jako jeden z najbezpieczniejszych dodatków do żywności. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków nadała mu status GRAS, czyli substancji powszechnie uznanej za bezpieczną. Po spożyciu ulega on rozkładowi do wapnia i chlorków, czyli związków, które są obecne w organizmie człowieka i pełnią w nim ściśle określone funkcje. Ze względu na to, że związek ten cechuje się niską toksycznością, nie ustalono dla niego limitu dziennego bezpiecznego spożycia.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze