Jeśli zobaczysz taki napis na produkcie, odłóż go na półkę. Nie daj się oszukać

Chlorek wapnia występuje na etykietach pod nazwą E509. To popularny dodatek do żywności, wykorzystywany zwłaszcza w serowarstwie. Pełni funkcje stabilizatora, regulatora kwasowości i substancji wiążącej, a przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków uznawany jest za bezpieczny. Dlaczego więc lepiej nie sięgać po ser, w składzie którego znajdziemy ten dodatek?

ObrazekChlorek wapnia nie powinien znajdować się w składzie dobrego sera żółtego - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: panitechnolog (screenshot)

Marta Zaleska, technolożka żywności znana w mediach społecznościowych jako Pani Technolog, punktuje w jednym ze swoich nagrań składy popularnych serów. Wskazuje, że produkt z idealnym składem powinien zawierać jedynie mleko, sól oraz bakterie i/lub podpuszczkę. Na niektórych etykietach widnieje jednak stabilizator - chlorek wapnia, którego, jak dodaje specjalistka, dobry ser nie potrzebuje. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego.

Uważaj na ten napis na produkcie

Specjalistka dodaje również, że napis "nie zawiera substancji konserwujących" umieszczony na opakowaniu sera żółtego wprowadza konsumentów w błąd, ponieważ 99 proc. tego typu produktów nie ma ich w swoim składzie. Stąd też brak konserwantów - w tym przypadku - nie oznacza, że mamy do czynienia z lepszą jakościowo żywnością.

Co więcej, kobieta tłumaczy, że jeśli widzi taki napis na opakowaniu, sprawdza uważnie skład produktu, by sprawdzić, co producent dodał, by odwrócić uwagę konsumenta. W tym przypadku był to chlorek wapnia - stabilizator. To, co prawda nieszkodliwy dodatek, ale w dobrym serze znaleźć się nie powinien.

Chlorek wapnia (E509) stosowany jest jako dodatek do żywności pełniący funkcje stabilizatora, regulatora kwasowości i substancji wiążącej. Jest obecny w wielu produktach, np. w galaretkach, dżemach, powidłach, puszkowanych owocach i warzywach. Najczęściej jednak wykorzystuje się go w serowarstwie. Związek ten posiada bowiem właściwości zwiększające krzepliwość mleka i wydajność sera. Oznacza to tyle, że z danej porcji mleka, przy wykorzystaniu E509 można wyprodukować więcej sera.

Chlorek wapnia poprawia też konsystencję finalnego produktu serowarskiego oraz uzupełnia niedomiar jonów wapnia w mleku (wywołany np. złym odżywianiem krów czy zbyt agresywną obróbką cieplną mleka), z którego powstać ma ser. Jeżeli jest ich za mało, działanie podpuszczki (czyli enzymu potrzebnego do produkcji sera) będzie osłabione. Wskutek tego wytworzenie produktu jest utrudnione lub nawet całkowicie uniemożliwione. Jednakże dodawanie chlorku wapnia nie jest konieczne, ponieważ dobrej jakości mleko świeże czy podane niskiej pasteryzacji zachowuje wartości odżywcze.

Obrazek
ser żółty - Pyszności; foto: Adobe Stock

Chlorek wapnia w żywności. Czy jest szkodliwy?

Warto jednak wspomnieć, że chlorek wapnia określa się jako jeden z najbezpieczniejszych dodatków do żywności. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków nadała mu status GRAS, czyli substancji powszechnie uznanej za bezpieczną. Po spożyciu ulega on rozkładowi do wapnia i chlorków, czyli związków, które są obecne w organizmie człowieka i pełnią w nim ściśle określone funkcje. Ze względu na to, że związek ten cechuje się niską toksycznością, nie ustalono dla niego limitu dziennego bezpiecznego spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯