Zapomnij o papkowatej i nieapetycznej cukinii. Z tym trikiem wyjdzie jędrna i chrupiąca
07.08.2023 08:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten przepis sprawi, że cukinia będzie chrupiąca, jędrna i przepyszna. Prosty trik odmieni smak całego warzywa. Pokochasz je na nowo.
Sezon na to warzywo rozpoczyna się w sierpniu i trwa aż do końca lata, ale w większości sklepów cukinię dostaniesz przez cały rok. Jest stosunkowo niedroga, a jej delikatny smak pozwala na wiele kuchennych eksperymentów. Jeśli szukasz patentu na chrupiącą, jędrną cukinię, która w niczym nie przypomina mdłej papki, to trafiłeś idealnie.
Chrupiąca cukinia
Sekretem idealnie jędrnej i chrupiącej cukinii jest odpowiednie jej upieczenie. Pieczenie cukinii w wysokiej temperaturze zamiast klasycznego pieczenia lub smażenia pomaga uzyskać zbrązowienie i delikatne opalone brzegi. Dzięki temu warzywo pozostaje chrupiące i nie zamienia się w miękką papkę. Koncentruje również smaki, nadając temu subtelnemu warzywu nieco więcej smaku. Dzięki wstawieniu jej do piekarnika rozgrzanego do 240 st. Celsjusza pozbywamy się szybko nadmiaru wody, a tym samym wilgoci, która zamienia cukinię w nijaką w smaku papkę. Mocne przypieczenie pozwala również na uzyskanie pysznych, orzechowych nut, które nadają głębi smaku.
Jak upiec cukinię?
Temperaturę na poziomie 230-250 st. Celsjusza utrzymujemy bez względu na to, czy pieczemy połówki czy plasterki cukinii. Wszystko, co musisz zrobić, to pokroić cukinię w pożądany kształt, skropić olejem, doprawić, położyć na blasze do pieczenia przecięciem do dołu i wstawić do piekarnika, aż będzie ładnie zrumieniona i miękka. Może to zająć od 15 do 35 minut, w zależności od wielkości kawałków. Aby zarumieniły się dobrze z obu stron, odwróć kawałki warzywa w połowie pieczenia na drugą stronę.
Rozgrzej blachę do pieczenia w piekarniku, gdy piekarnik się nagrzewa, aby uzyskać szybsze i bardziej równomierne pieczenie. Cukinia powinna być pokrojone w niezbyt małe kawałki, żeby uniknąć ryzyka przypalenia. Posyp kawałki solą i odstaw, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie osusz kawałki warzywa ręcznikiem papierowym. Aby cukinia była jeszcze bardziej chrupiąca, przed pieczeniem posyp ją dodatkowo skrobią kukurydzianą, która stworzy cieniutką, chrupiącą panierkę.