Zapomnij o papkowatej i nieapetycznej cukinii. Z tym trikiem wyjdzie jędrna i chrupiąca

Ten przepis sprawi, że cukinia będzie chrupiąca, jędrna i przepyszna. Prosty trik odmieni smak całego warzywa. Pokochasz je na nowo.

Cukinia- Pyszności, źródło: Adobe StockCukinia- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

Sezon na to warzywo rozpoczyna się w sierpniu i trwa aż do końca lata, ale w większości sklepów cukinię dostaniesz przez cały rok. Jest stosunkowo niedroga, a jej delikatny smak pozwala na wiele kuchennych eksperymentów. Jeśli szukasz patentu na chrupiącą, jędrną cukinię, która w niczym nie przypomina mdłej papki, to trafiłeś idealnie.

Chrupiąca cukinia

Sekretem idealnie jędrnej i chrupiącej cukinii jest odpowiednie jej upieczenie. Pieczenie cukinii w wysokiej temperaturze zamiast klasycznego pieczenia lub smażenia pomaga uzyskać zbrązowienie i delikatne opalone brzegi. Dzięki temu warzywo pozostaje chrupiące i nie zamienia się w miękką papkę.  Koncentruje również smaki, nadając temu subtelnemu warzywu nieco więcej smaku. Dzięki wstawieniu jej do piekarnika rozgrzanego do 240 st.  Celsjusza pozbywamy się szybko nadmiaru wody, a tym samym wilgoci, która zamienia cukinię w nijaką w smaku papkę. Mocne przypieczenie pozwala również na uzyskanie pysznych, orzechowych nut, które nadają głębi smaku.

Cukinia- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Cukinia- Pyszności, źródło: Adobe Stock

Jak upiec cukinię?

Temperaturę na poziomie 230-250 st. Celsjusza utrzymujemy bez względu na to, czy pieczemy połówki czy plasterki cukinii. Wszystko, co musisz zrobić, to pokroić cukinię w pożądany kształt, skropić olejem, doprawić, położyć na blasze do pieczenia przecięciem do dołu i wstawić do piekarnika, aż będzie ładnie zrumieniona i miękka. Może to zająć od 15 do 35 minut, w zależności od wielkości kawałków. Aby zarumieniły się dobrze z obu stron, odwróć kawałki warzywa w połowie pieczenia na drugą stronę.

Cukinia w kawałkach- Pyszności, źródło Canva
Cukinia w kawałkach- Pyszności, źródło Canva

Rozgrzej blachę do pieczenia w piekarniku, gdy piekarnik się nagrzewa, aby uzyskać szybsze i bardziej równomierne pieczenie. Cukinia powinna być pokrojone w niezbyt małe kawałki, żeby uniknąć ryzyka przypalenia. Posyp kawałki solą i odstaw, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie osusz kawałki warzywa ręcznikiem papierowym. Aby cukinia była jeszcze bardziej chrupiąca, przed pieczeniem posyp ją dodatkowo skrobią kukurydzianą, która stworzy cieniutką, chrupiącą panierkę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej