Dodaj go do śledzi zamiast zwykłej cebuli. Nadal będą wyraziste, ale stracą nieprzyjemny zapach

Śledzie - Pyszności, Foto: Canva

Śledzie - Pyszności, Foto: Canva

Co dodać do śledzi zamiast cebuli? Świąteczny przepis na śledzie w śmietanie z porem i ogórkami kiszonymi pokochasz od pierwszego kęsa.

Śledzie na Święta

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez postnych śledzi. Od lat królują one w naszych domach, pełniąc równie ważną rolę, jak barszcz i pierogi. Chociaż zalicza się je do tłustych ryb, to wbrew pozorom nie mają w sobie dużo kalorii. Dzięki zawartości kwasów omega-3, wpływają też na nastrój, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.  Tradycja jedzenia karpia podczas Wigilii pojawiła się dopiero po II wojnie światowej. Powojenna gospodarka była zniszczona, więc i popularne produkty spożywcze były niedostępne. Na genialny pomysł wpadł Hilary Minc, który po wojnie był m.in. ministrem przemysłu, ministrem przemysłu i handlu oraz wicepremierem ds. gospodarczych. Wystosował apel do obywateli, aby na wigilijnym stole pojawił się śledź. Jego hodowla i produkcja była bardzo tania i szybka, dzięki czemu wypełniała zapotrzebowanie Polaków.

Co dodać do śledzi- Pyszności/ źródło: Canva

Co dodać do śledzi- Pyszności/ źródło: Canva

Dziś śledzie jadamy najczęściej w śmietanie z dodatkiem cebuli. Mamy dla Ciebie alternatywny przepis, w którym zamiast cebuli występuje por. Ta prosta i smaczna odmiana z pewnością posmakuje zarówno Tobie, jak i całej Twojej rodzinie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez 🙋‍♀️Marta (@tamarta73)

Co dodać do śledzi? Przepis na śledzie z porem

Składniki:

  • 800 g śledzi a’la matjas
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • ok. 1/3 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie wymocz w wodzie i pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj, pokrój w pół talarki i sparz wrzątkiem, aby jego smak był nieco łagodniejszy. Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do śledzi z porem. W miseczce połącz ze sobą ulubiony majonez oraz kwaśną śmietanę i wlej do ryby.

Zobacz również: jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!

Przepis na śledzie z burakiem znajdziesz na naszym kanale YouTube

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×