Co roku na wiosnę babcia gotuje taką zupę. Botwinka i szczawiowa nie mogą się z nią równać

Kiedy wiosna budzi do życia przyrodę, a na straganach pojawiają się pierwsze warzywa, w moim domu unosi się aromat pysznego kapuśniaku z młodej kapusty. To tradycyjna potrawa, która od pokoleń gości na naszym stole, przywołując wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i smaków z babcinej kuchni.

Co roku na wiosnę babcia gotuje taką zupę. Botwinka i szczawiowa nie mogą się z nią równaćCo roku na wiosnę babcia gotuje taką zupę. Botwinka i szczawiowa nie mogą się z nią równać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kapuśniak z młodej kapusty to jedno z najwspanialszych dań, które często gości w kuchni mojej babci na wiosnę. Wspaniała zupa, pełna aromatu i smaku, idealnie nadaje się na obiad podczas letnich pikników i rodzinnych spotkań. Przekonaj się, dlaczego kapuśniak bije na głowę inne wiosenne zupy, takie jak botwinka czy szczawiowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Choć przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest prosty, babcia zawsze dodaje do niego dwa sekretne składniki, które sprawiają, że zupa staje się prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Te dwa dodatki to… smalec i lubczyk!

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty: Tradycyjny smak z nutką wyjątkowości

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • około 1,5 - 2 litry lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 300 g chudej kiełbasy,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 większa cebula,
  • kilka gałązek świeżego lubczyku,
  • płaska łyżka smalcu (najlepiej domowego),
  • koperek,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • łyżka mąki.

Jak wykonać kapuśniak z młodej kapusty?

  1. Ziemniaki, marchewki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj, a kiełbasę pokrój w talarki lub kostkę.
  2. W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim boczek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj kiełbasę i duś przez 5-7 minut.
  3. Dodaj ziemniaki, marchewkę i kapustę. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj przez kilka minut.
  4. Wlej bulion, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść smalec i dodaj mąkę. Zacznij energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Stopniowo wlewaj pół szklanki czystego wywaru. Gdy całość zgęstnieje, dodaj zasmażkę do garnka z zupą i wymieszaj.
  6. Dodaj posiekany koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze chwilę.
  7. Podawaj gorącą z ulubionym pieczywem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do zupy możesz dodać odrobinę białego wina na etapie podsmażania boczku i kiełbasy.
  • Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna, dodaj do niej szczyptę papryczki chili.
  • Kapuśniak z młodej kapusty smakuje jeszcze lepiej podany z kwaśną śmietaną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier