×

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste rozwiązania i wskazówki

Święta, święta i po świętach. To hasło padło zapewne w wielu polskich domach. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Wskazówki i porady, które zapobiegają marnowaniu potraw. Naprawdę skuteczne.

Ile marnujemy jedzenia w Polsce?

Corocznie 9 milionów ton żywności ląduje w śmietnikach. W Polsce marnujemy jedzenie w ilości 235 kg na osobę, co stawia nas w niechlubnej czołówce krajów w Europie, które wyrzucają najwięcej żywności. W święta wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej niż na co dzień.

To wszystko przez zakupowy szał i chęć zrobienia zbyt dużej ilości jedzenia na świąteczne stoły. Z badania instytutu KANTAR, przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34% Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach, by zawalczyć z tą niechlubną statystyką?

Jedzenie po świętach. Pomysł – mrożenie

Jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności jest jej mrożenie. Jedzenia po świętach nie trzeba wyrzucać – wystarczy wrzucić pierogi i uszka do zamrażarki (o ile wcześniej nie były mrożone). Możesz mrozić również ugotowane i upieczone ryby, ciasta bez masy śmietanowej i bez bitej śmietany, zupy i pieczywo.

Dzięki temu jedzenie nie wyląduje w koszu, a Ty zyskasz szybki sposób na obiad. Pierogi, ryby, ciasta i chleb możesz przechowywać w mrozie do 3 miesięcy.

Jak mrozić pierogi? Wystudzone pierogi rozłóż na tacy tak, żeby się ze sobą nie stykały. Wsuń ją do zamrażarki. KPo dwóch godzinach możesz przełożyć pierogi do jednego woreczka. Dzięki temu zabiegowi nie skleją się ze sobą i ich gotowanie będzie prostsze.

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Niektóre ze świątecznych potraw możesz zamienić w coś zupełnie innego. Buraki z barszczu wymieszaj z kaszą, przyprawami i obtocz w bułce tartej – pyszny warzywny kotlet gotowy! Możesz też dodać je do kopytek. Resztą bigosu wigilijnego nadziej ciasto francuskie i stwórz paszteciki.

Resztki jedzenia po świętach – jak je wykorzystać  w przypadku ciast? Kawałki makowca możesz zanurzyć w jajku wymieszanym z odrobiną mleka i cynamonu i usmażyć na patelni jak tosty francuskie. Iście królewskie śniadanie!

Wekowanie resztek jedzenia. Co warto zamknąć w słoik?

Wigilijne potrawy możesz również wekować! Do słoików możesz schować barszcz, grzybową, kapustę z grochem, bigos czy makiełki. Zakręć dobrze słoiki i gotuje je przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie w dużym garnku (woda poniżej poziomu zakrętki). Po wystygnięciu nie musisz ich trzymać w lodówce.

Gdzie wyrzucić resztki jedzenia? Nigdzie. Przekaż sąsiadom

To, czego już nie zjesz, nie chcesz przerobić lub mrozić nie musi lądować w koszu. Wiele osób będzie wdzięcznych za podzielenie się z nimi świątecznym resztkami. Zanieś opisane i zapakowane jedzenie do lodówek społecznych. Znajdują się one w praktycznie każdym dużym i średnim mieście, a coraz częściej można znaleźć je nawet w małych miejscowościach.

Przydatne mogą okazać się również lokalne grupy foodsharingowe na facebooku. To, czego już nie chcesz może okazać się prawdziwym rarytasem dla innych.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Agnieszka Buczyńska (@agnieszkabuczynska_pl)

 

Wybrane dla Ciebie

Owoce zamiast do śmieci trafiają do zwierząt. Sadownicy i plantatorzy protestują

Co roku zatrważające ilości jedzenia trafiają do śmietników. Przepisy często utrudniają walkę z niemarnowaniem jedzenia. Producenci załamują ręce Nie od dziś wiadomo, że pośrednicy pobierają sporą marżę, gdy skupują owoce i warzywa od producentów. Różnica jest czasem kolosalna. W sklepie czereśnie możesz kupić teraz za ok. 20 zł za kilogram. To dość sporo, prawda? Do […]

Freeganizm coraz popularniejszy. „Grzebanie w śmieciach” pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy!

Jeśli jeszcze nie wiesz, czym jest freeganizm, to najwyższa pora to zmienić! Polacy w niechlubnej czołówce Co sekundę w koszach na śmieci ląduje ponad 150 kg jedzenia, a aż 93 kg to odpady z naszych domów. To stawia nas w niechlubnej czołówce europejskich państw. Z jednej strony mamy do czynienia z nadprodukcją żywności, z drugiej […]

Wspaniała inicjatywa pojawia się w kolejnych miastach. Lodówki społeczne to coś, o czym trzeba mówić

W kolejnych miastach powstają lodówki społeczne. Ta inicjatywa zdecydowanie zasługuje na to, żeby znali ją wszyscy. Zasada działania jest bardzo prosta W wielu punktach w większych miastach stanęły lodówki społeczne, nazywane tez „Jadłodzielniami”. Na początku budziło to zdziwienie, jednak z czasem zastępował to pełen zrozumienia uśmiech. Takie lodówki to miejsce, do którego możesz odłożyć żywność, […]

Nieidealne buraki pojawią się na półkach Lidla. Walka z marnowaniem żywności i ogromne wsparcie

W grudniu internet obiegł wywiad z rolnikiem, Mieczysławem Miszczakiem. W styczniu pojawiło się rozwiązanie jego problemu. Nieidealne plony miały być ogromną stratą Jeden z polskich rolników, Mieczysław Miszczak, w wywiadzie wspomniał o swoich burakach. Prawdopodobnie w wyniku wadliwych nasion lub wichury podczas zbiorów pan Mieczysław zebrał 1,5 tysiąca ton buraków, które swoim wyglądem odstraszały nabywców. […]

5 sposobów na niemarnowanie jedzenia. Nie wyrzucaj poświątecznych resztek

Zdarza się, że po świętach nasza lodówka pęka w szwach. Marnowanie jedzenia to coś, czego bardzo nie lubimy, więc mamy dla Ciebie wskazówki, jak tego nie robić 😉 #1 Mrożenie To najlepszy sposób przechowywania żywności. Możesz zamrozić pierogi, uszka, krokiety i nawet makowiec. Zapakuj wszystko w szczelne torebki strunowe i włóż do zamrażarki.Pierogi i uszka […]

7 banalnie łatwych sposobów, z pomocą których zmarnujesz jeszcze mniej jedzenia w swoim domu

Marnowanie jedzenia to niestety plaga naszych czasów. Jeśli jednak będziesz stosować się do kilku zasad i wskazówek, to uda Ci się wyrzucać jak najmniej. #1 Odpowiednie przechowywanie to podstawa Bez względu na to, jak duże robisz zakupy, ważne jest odpowiednie ich ulokowanie. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak najlepiej przechowywać jedzenie, żeby zapobiec […]

zamknij