Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste rozwiązania i wskazówki

Święta, święta i po świętach. To hasło padło zapewne w wielu polskich domach. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Wskazówki i porady, które zapobiegają marnowaniu potraw. Naprawdę skuteczne.

Ile marnujemy jedzenia w Polsce?

Corocznie 9 milionów ton żywności ląduje w śmietnikach. W Polsce marnujemy jedzenie w ilości 235 kg na osobę, co stawia nas w niechlubnej czołówce krajów w Europie, które wyrzucają najwięcej żywności. W święta wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej niż na co dzień.

To wszystko przez zakupowy szał i chęć zrobienia zbyt dużej ilości jedzenia na świąteczne stoły. Z badania instytutu KANTAR, przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34% Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach, by zawalczyć z tą niechlubną statystyką?

Jedzenie po świętach. Pomysł – mrożenie

Jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności jest jej mrożenie. Jedzenia po świętach nie trzeba wyrzucać – wystarczy wrzucić pierogi i uszka do zamrażarki (o ile wcześniej nie były mrożone). Możesz mrozić również ugotowane i upieczone ryby, ciasta bez masy śmietanowej i bez bitej śmietany, zupy i pieczywo.

Dzięki temu jedzenie nie wyląduje w koszu, a Ty zyskasz szybki sposób na obiad. Pierogi, ryby, ciasta i chleb możesz przechowywać w mrozie do 3 miesięcy.

Jak mrozić pierogi? Wystudzone pierogi rozłóż na tacy tak, żeby się ze sobą nie stykały. Wsuń ją do zamrażarki. KPo dwóch godzinach możesz przełożyć pierogi do jednego woreczka. Dzięki temu zabiegowi nie skleją się ze sobą i ich gotowanie będzie prostsze.

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Niektóre ze świątecznych potraw możesz zamienić w coś zupełnie innego. Buraki z barszczu wymieszaj z kaszą, przyprawami i obtocz w bułce tartej – pyszny warzywny kotlet gotowy! Możesz też dodać je do kopytek. Resztą bigosu wigilijnego nadziej ciasto francuskie i stwórz paszteciki.

Resztki jedzenia po świętach – jak je wykorzystać  w przypadku ciast? Kawałki makowca możesz zanurzyć w jajku wymieszanym z odrobiną mleka i cynamonu i usmażyć na patelni jak tosty francuskie. Iście królewskie śniadanie!

Wekowanie resztek jedzenia. Co warto zamknąć w słoik?

Wigilijne potrawy możesz również wekować! Do słoików możesz schować barszcz, grzybową, kapustę z grochem, bigos czy makiełki. Zakręć dobrze słoiki i gotuje je przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie w dużym garnku (woda poniżej poziomu zakrętki). Po wystygnięciu nie musisz ich trzymać w lodówce.

Gdzie wyrzucić resztki jedzenia? Nigdzie. Przekaż sąsiadom

To, czego już nie zjesz, nie chcesz przerobić lub mrozić nie musi lądować w koszu. Wiele osób będzie wdzięcznych za podzielenie się z nimi świątecznym resztkami. Zanieś opisane i zapakowane jedzenie do lodówek społecznych. Znajdują się one w praktycznie każdym dużym i średnim mieście, a coraz częściej można znaleźć je nawet w małych miejscowościach.

Przydatne mogą okazać się również lokalne grupy foodsharingowe na facebooku. To, czego już nie chcesz może okazać się prawdziwym rarytasem dla innych.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Agnieszka Buczyńska (@agnieszkabuczynska_pl)


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×