Co zrobić, żeby kopytka się nie rozpadały? Większość osób zapomina o podstawowej zasadzie
10.11.2022 08:20, aktual.: 05.08.2023 13:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rozpadające się kopytka to jedna z najbardziej irytujących sytuacji, jakie mogą nam się zdarzyć w kuchni. Pułapek przy robieniu kopytek jest zresztą więcej, a wśród nich na pewno należy podkreślić klejące się do rąk ciasto. Co zrobić, żeby kopytka się nie rozpadały? Przeczytaj, a nigdy więcej ci się to nie przydarzy.
Receptę na klejące i rozpadające się kopytka należy podzielić na dwa segmenty. Pierwszy z nich to triki techniczne, które wcielamy w życie już na etapie ,,produkcji" tych klusek. Część z nich jest wam na pewno znana.
Drugi segment to zabieg, jakiego musimy dokonać jeszcze przed udaniem się z zakupami do kasy. I tu jest pies pogrzebany, bo część ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że ziemniak ziemniakowi nierówny.
Jakie ziemniaki wybrać do kopytek?
Ziemniaki dzielimy na 3 podstawowe typy: A, B i C. Dodatkowo zostały jeszcze wprowadzone typy pośrednie: AB i BC.
Różnią się one od siebie twardością i zawartością skrobi, a co za tym idzie - mączystością. I to właśnie tym powinniśmy się kierować, kupując ziemniaki, z których chcemy zrobić kopytka.
Do kopytek zawsze należy wybrać ziemniaki typu C. W końcu masa na kopytka powinna być gładka, a ziemniaki do niej zastosowane - łatwo się rozgniatające. Tym sposobem przechodzimy do technicznych porad podczas przygotowania kopytek.
Co zrobić, żeby kopytka się nie rozpadały?
Pierwszą sprawą jest to, że do rozgniecenia ugotowanych ziemniaków powinniśmy użyć tylko i wyłącznie specjalnej praski, tłuczka lub nawet widelca. Pomysł z miksowaniem ziemniaków na kopytka jest zły i sprawi, że masa nie będzie trwała.
Kolejną rzeczą jest czas. Wyrobienie masy nie może trwać zbyt długo, bo wtedy ciasto zacznie się potwornie kleić. Jeśli jednak już się to stało, można spróbować ratować się przy pomocy odrobiny mąki ziemniaczanej.
Konsystencja ciasta powinna być sprężysta. Jeśli coś poszło nie tak (tym razem w drugą stronę i ciasto w ogóle się nie klei) warto dodać do ciasta odrobinę oleju lub skrobi kukurydzianej.
Zdarza się również, że kopytka kleją się do siebie już w wodzie, czego efektem jest ich rozpadnięcie się. Żeby tego uniknąć, wlej do wody 1 łyżkę oleju.
Skoro rozpadające się kopytka już ci nie grożą, teraz możesz zrobić ich kolorową wersję. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.