Genialny patent na uratowanie gorzkiej, niesmacznej cukinii. Ten tani produkt każdy ma w domu

Wakacyjne miesiące to czas cukinii zwanej też kabaczkiem Warzywo cieszy się sporą popularnością z powodu swoich walorów smakowych. Taka wyhodowana we własnym ogródku smakuje najlepiej. Niestety, czasami cukinia może być bardzo gorzka. Jaki jest tego powód? Czy nie da się uratować gorzkiej cukinii?

Obrazek
Paulina

Czemu cukinia jest gorzka?

Cukinia może czasem mieć gorzki smak. Odpowiada za niego substancja określana mianem kukurbitacyny. Właśnie ona odpowiada, chociażby za gorycz ogórków. Ma ona na celu zabezpieczenie warzyw przed insektami i jest wytwarzana przez same rośliny. Jeśli cukinia jest bardzo gorzka, lepiej zupełnie jej nie jeść. Chyba nikt nie chciałby doznać przykrego w skutkach zatrucia.

Obrazek

Hodowanie cukinii

Większe szanse na gorzką cukinię mamy wówczas, gdy wyhodujemy ją z nasion znalezionych we wnętrzu warzywa. Takie nasiona nie są pozbawione kukurbitacyny. Najlepiej kupić nasiona w sklepie ogrodniczym. Będziemy mieć pewność, że warzywa nie będą gorzkie. Takie nasiona są pozbawione tej substancji.

Obrazek

Jak uratować gorzką cukinię?

Jeśli mamy nadziej, że coś uda się zrobić i dzięki specjalnym zabiegom całkowicie zniwelujemy gorzkawy smak cukinii czy ogórków albo innych dyniowatych, pozbawiamy złudzeń. Całkowicie nie da się pozbyć gorzkości. 

Jednak można ją nieco zmniejszyć. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę bądź plastry i posypujemy solą. Odstawiamy na około 30 minut, a następni spłukujemy nadmiar soli.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Co przygotować z cukinii?

Warzywo to ma ogromny potencjał, można zrobić z niego mnóstwo pysznych rzeczy. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów i utrzymać prawidłową masę ciała. Jest niskokaloryczna i ma wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, i B1 oraz beta-karoten. Polecana również dla małych dzieci. Dobrą formą wykorzystania cukinii jest przygotowanie z niej makaronu spaghetti, pasztet i leczo. Świetnie nadaje się również do świeżych sałatek i jako składnik zupy z pieczonych warzyw, placków, ale też do marynowania.

Natomiast, jeśli jesteś fanem polskiej kuchni i tradycyjnych przepisów, to mamy przepis na leczo z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇