PoradyCzemu ryba rozpada się na patelni? Bardzo łatwo możesz temu zapobiec

Czemu ryba rozpada się na patelni? Bardzo łatwo możesz temu zapobiec

Wracasz po pracy i głodny w pośpiechu zaczynasz smażyć rybę na obiad. Niestety na patelni ryba zaczyna się rozpadać. W konsekwencji danie wygląda nieapetycznie i jest niesmaczne. Dlaczego tak się dzieje? Jak w takim razie prawidłowo usmażyć rybę?

Czemu ryby rozpadają się na patelni?- Pyszności; Foto: Canva.com
Czemu ryby rozpadają się na patelni?- Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

11.07.2022 15:00

Smażona ryba

Smażenie ryby - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie ryby - Pyszności; Foto: Canva.com

Smażenie ryby nie jest takie proste. W związku z tym czasami zdarza nam się popełnić kilka błędów. Często na skutek tego ryba się rozpada. W konsekwencji danie nie jest prawidłowo usmażone i nie wygląda apetycznie. Niekiedy zdarza się, że kawałki ryby przywierają do patelni i zaczynają się przypalać. Zamiast złocistej, soczystej ryby, na talerz trafiają jej nierównomiernie usmażone, suche kawałki.

Dlaczego ryba rozpada się podczas smażenia?

Usmażona ryba - Pyszności; Foto: Canva.com
Usmażona ryba - Pyszności; Foto: Canva.com

Zastanawiasz się, dlaczego ryba rozpada się podczas smażenia? Okazuje się, że może mieć na to wpływ wiele czynników. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.

  • Niedokładnie osuszona ryba

Jest to związane głównie z rybami zamrożonymi, które następnie rozmrażamy. Niekiedy zdarza się, że zapomnimy osuszyć je z nadmiaru wody po rozmrożeniu. W takiej sytuacji ryba najpewniej będzie rozpadać się podczas smażenia. Przed smażeniem pamiętajmy o dokładnym osuszeniu ryby za pomocą papierowego ręcznika.

  • Nierozmrożona ryba

Jeśli mamy do czynienia z zamrożoną rybą, to przed obróbką termiczną należy ją dokładnie rozmrozić. Nie powinniśmy wrzucać zamrożonego mięsa na gorącą patelnię.

  • Zbyt wysoka temperatura smażenia

Za wysoka temperatura smażenia to częsty powód rozpadania się ryb. Oprócz tego w ten sposób możemy łatwo doprowadzić do przypalenia się potrawy. W związku z tym najlepiej smażyć ryby na średnim ogniu.

  • Częste obracanie ryby

Delikatne mięso ryby źle znosi ciągłe przewracanie. Poza tym obracanie ryby co chwila, również negatywnie wpływa na smażenie się mięsa. Warto więc dokładnie usmażyć jedną stronę ryby, a następnie drugą.

  • Nieodpowiednia odmiana ryby

Niektóre ryby po prostu rozpadają się podczas smażenia ze względu na swoje wyjątkowo delikatne mięso. Wśród nich możemy wymienić dorsza czy flądrę.

Te kilka podstawowych czynników ma duży wpływ na to, czy nasza ryba będzie się rozpadać. Poza tym warto pamiętać o delikatnym przenoszeniu ryby na talerz. Polecamy użyć do tego drewnianej bądź silikonowej łopatki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonego karpa z pieczarkami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie