Czeskie gospodynie upychają w słoikach, a Polacy kręcą głowami. Genialna przekąska do piwa

To prawda, że nie wszystkie są zdrowe, a często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Jednak w dobrych sklepach mięsnych można znaleźć takie paróweczki, które nie zawierają sztucznych konserwantów i glutaminianu sodu. Czesi nie wstydzą się podawać ich jako przekąskę na rodzinnych uroczystościach. Przygotowują je w tradycyjny domowy sposób, który robi wrażenie.

Ciekawa alternatywa dla wysoko przetworzonych przekąsekCiekawa alternatywa dla wysoko przetworzonych przekąsek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czesi mają podobne gusta kulinarne do Polaków, ceniąc sobie sycące i smaczne dania. Jednak w przypadku przekąsek to właśnie oni mogą nas zainspirować. Zamiast chipsów pełnych sztucznych dodatków, Czesi preferują domowe przysmaki. Utopence to wyraziste w smaku, marynowane parówki, które są idealnym dodatkiem do piwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Jakie parówki są zdrowe?

Zdrowe parówki stają się coraz bardziej interesującym tematem dla konsumentów, świadomych negatywnego wpływu przetworzonego mięsa na zdrowie. Parówki są praktycznym wyborem na posiłek, ale kryją się w nich pułapki. Niewłaściwe składniki mogą szkodzić. Warto zwracać uwagę na etykiety i unikać produktów z dużą zawartością konserwantów oraz tłuszczów trans.

Niewłaściwa obróbka termiczna parówek może skutkować problemami ze strony układu pokarmowego. Na szczęście w przypadku utopenców nie ma tego ryzyka, ponieważ parówki są marynowane na zimno.

Jak zrobić utopence, czyli czeskie marynowane parówki?

Ta mięsna przekąska jest odpowiednia do spożycia już po 3-4 dniach od zakręcenia słoików.

Składniki:

  • 0,5 kg małych parówek,
  • 4 białe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 papryczki chili,
  • 750 ml wody,
  • 150 ml octu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę i ocet. dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól i cukier. Wymieszaj i zagotuj. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a papryczki i czosnek w plasterki.
  3. W czystych, wyparzonych słoikach umieść naprzemiennie cebulę, papryczki, czosnek i parówki.
  4. Zalej przestudzoną zalewą.
  5. Słoiki pozostaw na dobę w temperaturze pokojowej, następnie przenieś do ciemnego i chłodnego miejsca na 3-4 dni.
  6. Po tym czasie utopence są gotowe do spożycia.

Marynowane parówki zamknięte w słoiku można przechowywać nawet przez 2-3 miesiące. Po otwarciu należy trzymać w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej