PrzepisCzeskie gospodynie upychają w słoikach, a Polacy kręcą głowami. Genialna przekąska do piwa

Czeskie gospodynie upychają w słoikach, a Polacy kręcą głowami. Genialna przekąska do piwa

To prawda, że nie wszystkie są zdrowe, a często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Jednak w dobrych sklepach mięsnych można znaleźć takie paróweczki, które nie zawierają sztucznych konserwantów i glutaminianu sodu. Czesi nie wstydzą się podawać ich jako przekąskę na rodzinnych uroczystościach. Przygotowują je w tradycyjny domowy sposób, który robi wrażenie.

Ciekawa alternatywa dla wysoko przetworzonych przekąsek
Ciekawa alternatywa dla wysoko przetworzonych przekąsek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czesi mają podobne gusta kulinarne do Polaków, ceniąc sobie sycące i smaczne dania. Jednak w przypadku przekąsek to właśnie oni mogą nas zainspirować. Zamiast chipsów pełnych sztucznych dodatków, Czesi preferują domowe przysmaki. Utopence to wyraziste w smaku, marynowane parówki, które są idealnym dodatkiem do piwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Jakie parówki są zdrowe?

Zdrowe parówki stają się coraz bardziej interesującym tematem dla konsumentów, świadomych negatywnego wpływu przetworzonego mięsa na zdrowie. Parówki są praktycznym wyborem na posiłek, ale kryją się w nich pułapki. Niewłaściwe składniki mogą szkodzić. Warto zwracać uwagę na etykiety i unikać produktów z dużą zawartością konserwantów oraz tłuszczów trans.

Niewłaściwa obróbka termiczna parówek może skutkować problemami ze strony układu pokarmowego. Na szczęście w przypadku utopenców nie ma tego ryzyka, ponieważ parówki są marynowane na zimno.

Jak zrobić utopence, czyli czeskie marynowane parówki?

Ta mięsna przekąska jest odpowiednia do spożycia już po 3-4 dniach od zakręcenia słoików.

Składniki:

  • 0,5 kg małych parówek,
  • 4 białe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 papryczki chili,
  • 750 ml wody,
  • 150 ml octu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę i ocet. dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól i cukier. Wymieszaj i zagotuj. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a papryczki i czosnek w plasterki.
  3. W czystych, wyparzonych słoikach umieść naprzemiennie cebulę, papryczki, czosnek i parówki.
  4. Zalej przestudzoną zalewą.
  5. Słoiki pozostaw na dobę w temperaturze pokojowej, następnie przenieś do ciemnego i chłodnego miejsca na 3-4 dni.
  6. Po tym czasie utopence są gotowe do spożycia.

Marynowane parówki zamknięte w słoiku można przechowywać nawet przez 2-3 miesiące. Po otwarciu należy trzymać w lodówce.

Wybrane dla Ciebie