Często lądują w koszu. Mama je mroziła i dodawała do rosołu, teraz robię tak samo

Jeśli zioła w ogródku dopisały, masz już niewiele czasu na zbiory. Za chwilę wszystko zacznie przekwitać, więc trzeba się wziąć do pracy. Wiele osób decyduje się na zamrożenie koperku, bo to najlepszy sposób na przedłużenie jego świeżości. Łodygi zazwyczaj lądują w koszu albo, w lepszej sytuacji, na kompostowniku. Tymczasem i one mogą wzbogacić smak wielu potraw.

Koperek przerobiony tak, że nic się nie marnujeKoperek przerobiony tak, że nic się nie marnuje
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Pomysł na mrożenie łodyg kopru zapożyczyłam od mojej mamy, która nauczyła mnie, jak nie marnować jedzenia. Wiele osób do mrożenia przeznacza tylko same listki koperku. A co z łodygami? Przecież i one są pełne aromatu, a przy okazji także witamin i minerałów. Rozwiązanie jest banalnie proste – również możesz je zamrozić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Jak wykorzystać łodygi koperku w kuchni?

Łodygi koperku sprawdzą się do gotowania praktycznie wszystkich zup i sosów. Możesz dodać je również do marynat lub duszonego mięsa. To prawda, że pozbawione listków wyglądają mało estetycznie, ale to nic nie szkodzi. Ich zadaniem jest tylko oddać aromat do wywaru lub sosu. Kiedy zrobią swoje, z czystym sumieniem będzie można je wyrzucić.

Łodygi kopru mają bardzo intensywny zapach, który świetnie podkręca smak domowego rosołu. Kiedy zimą dostęp do świeżych warzy i ziół jest ograniczony, a włoszczyzna ze sklepu wygląda niezbyt zachęcająco, mrożone łodygi są niczym koło ratunkowe. Do tego wystarczy dodać natkę pietruszki, kawałek selera i pora, aby zapach bulionu wypełnił całą kuchnię.

Łodygi możesz także bardzo drobno posiekać i dodać do pesto lub sosu ziołowego. Z pomocą przychodzi blender z funkcją malaksera, który rozdrobni zioła, zanim powiesz: "Gotowe".

Mrożenie łodyg

To w sumie bardzo proste, ale napiszę, żeby nie było wątpliwości. Łodygi wystarczy umyć, osuszyć i zamknąć w szczelnych pojemnikach, na przykład w woreczkach strunowych. Nie musisz ich siekać na mniejsze kawałki. W przypadku gotowania rosołu dłuższe łodyżki nawet lepiej się sprawdzą, ponieważ łatwiej będzie je wyciągnąć z gotowego już bulionu.

Mrożone łodygi możesz przechowywać w zamrażalniku przez cały rok, aż do następnego sezonu.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej