Często zapominamy o nim kilka tygodni. Czy mięso w zamrażalce może się zepsuć?

Większość z nas trzyma w zamrażarce mięso na zapas, myśląc, że niska temperatura sprawi, iż będzie idealne przez wiele miesięcy. Jednak czy na pewno możemy być spokojni, że nasz ulubiony schab czy mielone, zamrożone tydzień temu, dalej nadają się do jedzenia?

Czy mięso w zamrażalniku ma termin ważności?Czy mięso w zamrażalniku ma termin ważności?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zamrażarka to nie magik, który zatrzymuje czas, a mięso, choć zimne, potrafi się zepsuć, jeśli nie zadbamy o kilka ważnych szczegółów. Każdy rodzaj mięsa ma swoją datę ważności nawet w mrozie. To pokazuje, że choć zamrażarka jest naszym sprzymierzeńcem, nie powinniśmy trzymać mięsa na wszelki wypadek przez pół roku, bo potem może to odbić się na jego smaku i bezpieczeństwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Dobre przechowywanie mięsa to podstawa

Często mięso w zamrażarce niszczeje nie przez sam czas przechowywania, a przez to, jak jest tam ułożone. Jeśli pakunek nie jest szczelny, do mięsa może dostać się wilgoć albo zapachy z innych produktów, a to sprzyja powstawaniu bakterii i pleśni. Warto zainwestować w woreczki strunowe albo specjalne pojemniki do mrożenia, które izolują mięso od kontaktu z powietrzem. Temperatura w zamrażarce powinna wynosić około -18 stopni Celsjusza. Wyższa może znacząco skrócić trwałość naszych zapasów i nie miło zaskoczysz się podczas otwierania zamrażalnika.

Jak bezpiecznie rozmrażać mięso?

To kolejny kluczowy moment, który decyduje o tym, czy mięso po rozmrożeniu będzie bezpieczne do spożycia. Nigdy nie zostawiaj mięsa na blacie w kuchni – w temperaturze pokojowej bakterie mają świetne warunki do rozwoju. Najlepiej powoli rozmrażać je w lodówce, gdzie temperatura jest niska. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko zepsucia i zachowujemy najlepszy smak.

Jak rozpoznać, że mięso się zepsuło?

Wołowina, cielęcina czy baranina wytrzymują w zamrażarce do ośmiu miesięcy, ale wieprzowina już tylko do sześciu, a mięso mielone zaledwie dwa miesiące. Jednak nawet jeśli wcześniej go wyciągamy, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Nie zawsze na pierwszy rzut oka widać, że mięso już nie nadaje się do jedzenia. Po rozmrożeniu warto dokładnie obejrzeć i powąchać każdy kawałek – nieprzyjemny, kwaśny lub gnilny zapach to jednoznaczny sygnał, że mięso się zepsuło.

Jeśli jest śliskie, lepkie lub miękkie w dotyku, również należy zachować ostrożność. Dziwne plamy, naloty, przebarwienia czy nawet dziury na powierzchni mięsa to już poważne oznaki, że bakterie lub pleśń zaczęły działać. To wyraźne znaki, że mięso nie nadaje się do spożycia i nie warto ryzykować zdrowiem. W takich przypadkach lepiej dmuchać na zimne i bez wahania wyrzucić podejrzany kawałek, by uniknąć zatrucia.

Wybrane dla Ciebie

Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak